Now Reading
Tinuturile sudului

Tinuturile sudului

Revista Psychologies
Autor: Andra Rotaru
Editura: Paralela 45

Cel mai nelinistitor dintre toate elementele care populeaza viziunile Andrei Rotaru e apa; o buna parte din poemele ei sunt variatiuni pe marginea Lacustrei bacoviene, exprima teroarea in fata lichiditatii ostile, iar existenta personajului liric e marcata de amenintarea permanenta a disolutiei in elementul acvatic, sta sub semnul inecurilor potentiale.

Tinuturile sudului, Andra Rotaru, Editura Paralela 45

„Ce mi se pare remarcabil, este felul in care poeta scurtcircuiteaza realitatile, dupa o tehnica de obtinere a metaforei, insa fara sa apeleze foarte des la figura de stil propriu-zisa. Cearsaful, tavanul, panza, lemnul, apa, frigul, linistea, varul sunt introduse in ringul discursului simplu, brut. Poeticitatea discursului ei isi are sursa nu atat in sforari stilistice, cat in viziuni mitice, teribil de incarcate emotional si punctate de observatii surprinzatoare prin subtilitate, iar nu prin bizarerie. De exemplu in Ferestrele: «animalele coboara deodata/ caii salbatici se apropie de mine./ ii mangai si ei ma ating cu o piele intoarsa, moale». Poezie pura, deja dincolo de postmodernism si de modernismul nostru mereu recuperabil.”
Felix Nicolau
*
„Cel mai nelinistitor dintre toate elementele care populeaza viziunile Andrei Rotaru e apa; o buna parte din poemele ei sunt variatiuni pe marginea Lacustrei bacoviene, exprima teroarea in fata lichiditatii ostile, iar existenta personajului liric e marcata de amenintarea permanenta a disolutiei in elementul acvatic, sta sub semnul inecurilor potentiale.” (Octavian Soviany)
*
„Andra Rotaru este, in momentul de fata, prima promisiune cu adevarat implinita a generatiei sale.”
Liviu Antonesei

Andra Rotaru, poeta

Andra Rotaru este colaborator al mai multor reviste de cultura din tara, printre care Dilema Veche, Dilemateca, Luceafarul de dimineata, Hyperion.
–  Din martie 2010 este editor coordonator al AgentieideCarte.ro.
–  A publicat volumele de poezie Intr-un pat sub cearsaful alb (Ed.Vinea, 2005), En una cama bajo la sabana blanca (Bassarai, Spania, 2008) si Tinuturile sudului (Ed. Paralela 45, 2010). Volumul de debut a primit unele dintre cele mai importante distinctii literare.
–  Este prezenta in antologii in tara si strainatate. In octombrie 2010 a fost rezident ArtistNe(s)t – Reteaua Centrelor de Rezidenta pentru artisi, la Tescani.
–  In 2011 a fost nominalizata la prima editie a Galei Tinerilor Scriitori, sectiunea Tanarul poet al anului 2010, cu volumul Tinuturile sudului.

Citeste aici o selectie de poeme din volum.

Citeste Tainele apelor – o confesiune a autoarei.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top