Now Reading
10 sfaturi pentru o relație de cuplu durabilă

10 sfaturi pentru o relație de cuplu durabilă

Îți dorești o relație de cuplu durabilă? Desigur, cum altfel? Totuși, provocările vor apărea negreșit. Iată ce avem de făcut pentru a ne construi relația cu partenerul.

Citește și:

Vrei o comunicare mai bună în cuplu? Începe prin mindfulness

Atracția contrariilor: motivul pentru care celălalt „ne completează”

Majoritatea cuplurilor încep printr-o perioadă de lapte și miere. După un timp însă, fiecare își desface bagajul de principii și valori pe care le are din familie. Atunci începe provocarea.

Puneți totul la comun și negociați. Cu alte cuvinte, abia acum începe adevărata poveste și relaționarea!

Există totuși o serie de tips-uri pe care dacă le inserăm cu conștiinciozitate în relația pe care o avem cu partenerul nostru de viață, se păstrează echilibrul. Iată zece dintre acestea.

Învață să îți cunoști bine partenerul. De aici pornește totul. Nevoile, lucrurile care îi plac și care îl deranjează, deopotrivă. Fii atentă la gesturile și stările lui, va aprecia dacă vei empatiza atunci când are nevoie.

Acordă-i spațiul și libertatea necesare pentru a fi așa cum este el. Relația va fi de durată și fericită când partenerii sunt suficient de încrezători în sine încât să recunoască dreptul celuilalt de a exista ca persoană, cu calități, dar mai ales cu defectele de rigoare.

Arată-i că este o prioritate pe lista ta. Fii alături de el când are nevoie, iar dacă are o zi proastă și tu ai programare la cosmetică, fă un efort și anuleaz-o ca să petreceți o seară împreună, se va bucura cu siguranță!

Cu o floare nu se face primăvară. Nu aștepta ocazii speciale ca să-i faci o surpriză. Fiecare zi poate fi pusă în valoare dacă veți alege să vă acordați atenție și să investiți în relația voastră și starea de bine a celuilalt.

Afecțiunea e hrană pentru suflet și motor pentru relație. Îmbrățișați-vă și arătați-vă recunoștința pentru orice bucurie, oricât de mică ar fi ea. Așa veți arăta că sunteți prezenți unul pentru celălalt.

Fiți cu cărțile pe masă. Banii constituie un subiect de tensiune. Faceți planurile cu privire la cheltuieli împreună și evitați cheltuielile în avans. Secretele nu sunt de niciun folos, așadar, mai bine fără ele.

Învață să îl asculți. Buna comunicare înseamnă, de multe ori, doar să asculți. În multe cazuri ne angrenăm în discuțiile care ne interesează pe noi și uităm să predăm ștafeta și de cealaltă parte. Ascultă empatic și astfel îți vei cunoaște și înțelege mai bine partenerul.

Sunteți o echipă, nu concurați unul împotriva celuilalt. Renunță la competititvitatea în cuplu. Nu uita că în această cursă conduceți aceași mașină.

Atunci când o discuție devine prea aprinsă amintește-ți că sunteți de aceeasi parte a barierei, nu îți sabota partenerul.

Trăim în secolul vitezei, suntem mereu pe fugă și într-o continuă agitație. Din acest motiv, uităm să ne dăm un moment de respiro și uităm să fim tandri unii cu ceilalți. Relațiile armonioase par tot mai greu de găsit. În realitate, nu sunt greu de găsit, ci de întreținut.

Relațiile sunt, până la urmă, tot o formă de organizare care nu funcționează de la sine, fără puțin efort. Înainte să puneți punct și să plecați mai departe, solicitați sprijinul unui psihoterapeut, familiei sau prietenilor.

De cele mai multe ori, problema nici măcar nu este atât de mare pe cum pare, dar suntem atât de agitați și de implicați în ea, încât pierdem imaginea de ansamblu și avem nevoie de cineva care să ne ajute să privim din afară.

 

De Simona Simboan, psihoterapeut

Adresa: Str. Mântuleasa 16, București

Tel.: 0752.222.867

Foto: shutterstock.com

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top