Now Reading
3 greșeli pe care le faci încercând să fii un părinte bun

3 greșeli pe care le faci încercând să fii un părinte bun

Este firesc să îți dorești să fii un părinte bun. Dar nu exagera cu bunele intenții, știi ce se spune despre drumul spre iad… Iată trei greșeli pe care să le eviți.

Citește și:

Influentele unui parinte narcisist asupra copilului

Parenting: Cum ajutăm un copil să își gestioneze emoțiile negative

Ești prea protectoare

Vrei ce-i mai bun pentru copilul tău, iar gândul că ar păți ceva rău te îngheață. Nu concepi altceva pentru el decât să fie protejat și ajutat.

În primul rând, gândirea catastrofică sau pe modelul „drobului de sare” (precum în povestea lui Creangă) este suma propriilor tale anxietăți.

Iar dacă pui în aplicare aceste temeri ale tale, nu doar le vei transmite și copilului ci îi vei cenzura dezvoltarea. Un copil sigur pe el, independent și autonom, este un viitor adult mult mai echilibrat.

Întreabă-te ce anume îți determină aceste stări. Așa ai fost și tu crescută? Crezi că există pericole la orice pas?

Nu ar fi rău să te ocupi de tine și gândurile tale negative. Copiii au nevoie de ocrotire, dar și de independență și de încredere.

 

Crezi că i se cuvine totul

Ai avut o copilărie plină de privațiuni? Ți-ai dorit acest copil mai mult decât orice altceva? Te gândești că viața este grea, așa că măcar în copilărie să primească totul pe tavă? …Vrei un copil responsabil și descurcăreț sau nu?

Răsfățul exagerat naște narcisiști. Așa cum și privațiunile exagerate pot duce (paradoxal) la acest rezultat.

Dacă nu impui limite copilului, dacă nu îl înveți să respecte reguli și refuzuri, îi cultivi egoismul, nu îi dezvolți empatia și răbdarea și sunt șanse să crești un mic „domn Goe”. Oferă-i în primul rând iubire și atenție, dar nu uita să îl înveți să fie responsabil și empatic.

 

Impui reguli prea stricte

Ești vegetariană? Este o opțiune pe care o poate testa periodic copilul tău, dar nu uita că are nevoie de o alimentație diversificată.

Când va putea decide singur, va fi opțiunea lui ce tip de alimente preferă. Nu are voie fast-food? Este foarte bine să nu încurajezi alimentația tip junk-food, dar nu o interzice complet. Copilul nu trăiește într-un balon de săpun și este bine să învețe măsura corectă, nu interdicția.

Îl cerți dacă manifestă supărare sau furie? Crezi că cei mici nu au motive să se enerveze? Învață-l să gestioneze toată paleta de emoții și nu le cenzura pe cele negative.

Altfel, mesajul transmis este că îl apreciezi și accepți doar cu emoțiile pozitive. De asemenea, nu va ști să își exprime și înțeleagă stările negative.

Regulile se spune că sunt făcute pentru a fi încălcate și probabil copilul tău va încerca să nu le asculte mereu. Ele sunt importante și au rolul lor, dar la fel este și negocierea.

Permite-i copilului tău să își exprime un punct de vedere, arată-i că puteți face și cum dorește el și nu îl refuza constant când încearcă să încalce o regulă.

Ora de culcare poate fi amânată, ocazional, dacă vă jucați, citiți sau urmăriți un desen animat. Cel mic trebuie să vadă că și nevoile și dorințele exprimate de el contează la fel de mult pentru tine.

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top