3 indicii că ai un partener manipulator

Un partener manipulator este destul de dificil de identificat, mai ales dacă trăiești cu impresia că are dreptate sau că tu ai greșit. Iată trei indicii.

Citește și:

Relatia toxica: semnale de alarma si remedii de urgenta

Cum sa scapi de manipulare: invata sa spui NU

În primul rând, atunci când vorbim despre manipulare, trebuie să ținem cont de faptul că, deseori, informația este subiectivă.

În timp ce asocierea anumitor comportamente poate da indicii despre tendința unui partener de a manipula, luate separat sau contextual, spun o altă poveste.

Relațiile toxice au mai multe componente negative, iar decizia privind părăsirea unei astfel de relații trebuie bazată, în ptimul rând, pe propriile trăiri, pe confortul sau, mai bine spus, disconfortul emoțional și pe convingerea că nu există loc pentru a o repara. Iar aici ajungem după ce încercăm întâi vindecarea cuplului.

Totuși, pentru că un partener manipulator este mai greu de identificat, mai ales dacă vine în continuarea unor comportamente nedrepte față de tine, dar cu care ești obișnuită (educația din copilărie, experiențe amoroase similare), iată câteva indicii utile.

Chiar și în cazul acestora, merită să îți pui întrebarea: oare ce te determină să intri într-o astfel de relație?

 

Tu ești vinovată. Mereu

Manipulatorii au un dar natural din a te face să te simți vinovată. Nu de alta, dar atunci când simțim sentimente de vină față de cineva, automat vom dori să compensăm, să remediem o situație, să intrăm iar în „grațiile” celulalt. Mai ales dacă este o persoană semnificativă.

Totodată, o stimă de sine precară ne spune, în aceste situații, că celălalt are bunăvoința de a ne tolera cu atât de multe defecte și greșeli.

Nici prin cap nu ne trece că este incapabil să își recunoască propriile greșeli sau că exagerează în a căuta un vinovat pentru fiecare situație.

Într-o relație, ideal este să facem echipă cu celălalt și să ne susținem chiar și atunci când greșim sau când avem vreo vină reală. Dacă suntem penalizați constant, distanța față de partener crește, iar stima noastră de sine este serios afectată.

Există chiar și situații ridicole în care suntem făcute să ne simțim vinovate… chiar și pentru că am cerut ajutorul, spre exemplu.

Ți s-a întâmplat să îl rogi să te ajute și să îți spună că el e foarte ocupat, iar că tu trebuia să fi știut asta? Sau că mereu îl încarci cu ceva? Sau că numai la tine te gândești? Nu-i așa că te simți vinovată, iar data viitoare te gândești de două ori înainte să întrebi?

În situații similare, în care vinovatul găsit ești mereu tu, adu-ți aminte că partenerul tău încearcă să te controleze și păstrează-ți calmul. Amintește-i că e major, iar adulții sunt responsabili pentru propriile acțiuni.

 

Este o victimă!

Pornind de la ideea că ești o ființă empatică și sensibilă la suferințele altora, gândește-te cum te-ai simți să vezi o pisicuță abandonată iarna, în zăpadă… plângând de frig. Te-ai îndoioșat? Te-a marcat? (Nu mai spunem că în momentul ăla devii dispusă să îți umpli casa de pisici… deși recomandăm adopțiile).

Exact același lucru își dorește de la tine un manipulator. Mila, îndoioșarea, ajutorul necondiționat… salvarea.

Viața lor este dificilă și plină de probleme, iar tu trebuie să simți compasiune și să te dai peste cap să îi ajuți și să rezolvi problemele pentru ei. Ei folosesc situațiile de genul acesta pentru a cere „favoruri” deși ce fac, în realitate, este să evite responsabilitățile și să te încarce pe tine cu ele.

Un partener care te încarcă în mod constant cu problemele și tristețile vieții lui, poate fi un manipulator.

Iar diferența dintre manipulator și un bărbat care își împărtășește emoțiile și sentimentele este că primul urmărește un beneficiu, iar al doilea doar înțelegerea sau sprijinul tău.

Învață să asculți activ, să oferi înțelegere și sprijin, dar și să găsiți împreună căi pentru depășirea anumitor situații.

Vezi în ce măsură partenerul este dispus să facă schimbările și eforturile necesare pentru a rezolva o problemă sau, în ce măsură așteaptă ca tu să faci ceva în avantajul lui.

 

Provoacă certuri

Nu are argumente pentru a te convinge? Atunci va face tot posibilul să te provoace. Fie ajunge să spună lucruri care te fac să pui la îndoială sănătatea lui mentală, fie va căuta să îți provoace o reacție negativă: furia.

Asta pentru că, atunci când ne înfuriem, pierdem controlul și spunem, deseori, lucruri pe care le regretăm mai târziu. Sau lucruri negative, în acord cu situația creată.

Iar acestea oferă muniție manipulatorului pentru a prelua controlul unei discuții în contradictoriu.

Este mai simplu să observi ce încearcă să facă și chiar să îi spui direct că ceea ce spune nu are niciun sens sau nicio logică. Dar pregătește-te pentru o dramă în mai multe acte.

Păstrează-ți calmul, în primul rând și încearcă să aduci conversația către subiectul original. Dacă nu reușești, este cazul să închei, politicos, discuția.

Foto: shutterstock.com

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Vă certați de-o viață? De ce e important să faci pace cu mama ta
Vă certați de-o viață? De ce e important să faci pace cu mama ta

Relația cu mama este prima și cea mai importantă relație din viața noastră. Însă, ne poate ajuta să ne dezvoltăm, ori, dimpotrivă, ne taie aripile și ne sabotează. Chiar dacă ați avut o relație conflictuală, gândește-te la împăcare, uite de ce.

Citeste
Schimbări importante în viață? 4 moduri de a rămâne conectați la partenerul de cuplu
Schimbări importante în viață? 4 moduri de a rămâne conectați la partenerul de cuplu

Schimbările din viață pot copleși chiar și cele mai puternice căsătorii. Moartea unei persoane dragi, nașterea unui copil, schimbarea unui loc de muncă, mutarea, înbolnăvirea – toate acestea sunt forțe externe care testează o relație. Cum rămânem conectați când mințile noastre sunt preocupate de propriul stres?

Citeste
De ce este important să ne păstrăm curiozitatea în cuplu
De ce este important să ne păstrăm curiozitatea în cuplu

Timpul trece, iar odată cu el, pierdem o parte din interesul pe care îl manifestam față de persoana iubită. Totuși, curiozitatea joacă un rol important în longevitatea unui cuplu.

Citeste
3 indicii că ai un partener manipulator
3 indicii că ai un partener manipulator

Un partener manipulator este destul de dificil de identificat, mai ales dacă trăiești cu impresia că are dreptate sau că tu ai greșit. Iată trei indicii.

Citeste
Crezi că ești o mamă perfectă? Așa ceva nu există! Ce să faci ca să fii o mamă bună
Crezi că ești o mamă perfectă? Așa ceva nu există! Ce să faci ca să fii o mamă bună

Mame perfecte există? Se pare că nu. Dar, în imperfecțiunea lor, ele sunt unice. Psihoterapeuții îți spun ce caracteristici are o mamă bună.

Citeste
10 sfaturi care te ajută să fii o mamă bună
10 sfaturi care te ajută să fii o mamă bună

Îți iubești copilul și vrei să fii o mamă bună. Dar ce înseamnă asta? Că trebuie să faci anumite lucruri pentru copil, dar și pentru tine sau partenerul tău în egală măsură. Detalii de la psihoterapeutul Miruna Stănculescu.

Citeste