3 motive pentru care un narcisist ni se pare foarte atrăgător

Evident, o relație cu un narcisist este de evitat. Dar pentru că se pricepe atât de bine la ce are de făcut, deseori este dificil să îi reziști. Iată care sunt capcanele și ce putem face.

Citește și:

Cum afli ce stil de atașament are iubitul tău

10 semne că nu ai încredere în iubitul tau

Deseori, după ce o relație eșuează, reușim să ne amintim toate semnalele de alarmă care erau prezente dar, pe care, am decis din variate motive să le ignorăm.

Evident, sub influența celor câteva trăsături atrăgătoare, care ne fac plăcere, deseori decidem să trecem cu vederea neajunsurile.

Până când ajungem la finalul inevitabil și, uitându-ne în urmă, avem tendința de a da vina pe noi înșine pentru că nu am acordat suficientă atenție.

Dintre cei care reușesc să ne păcălească în relații, narcisiștii sunt cei mai pricepuți.

În timp ce unii dintre noi se vor trezi mai repede și vor părăsi astfel de relații cât timp lucrurile par să meargă bine, alții vor crede că se pripesc în a judeca un partener și vor continua relațiile. Iată și ce spune știința despre acești parteneri, fie că vorbim despre femei sau bărbați.

 

Par persoane puternice, cu încredere în sine

Narcisiștii sunt extrem de pricepuți în a se prezenta pe sine, motiv pentru care, la început sunt foarte atrăgători.

Mulți dintre ei sunt prezentabili, având trăsături plăcute și un corp tonifiat (pentru că știu să aibă extrem de multă grijă de sine). Să nu uităm că sunt și foarte șarmanți.

Succesul este foarte important pentru ei (sau măcar aparența că ar avea succes) motiv pentru care îl va simula ca parte din armamentul de cucerire.

Un studiu german a solicitat unui grup de bărbați să intre în vorbă cu câte 25 de femei alese la întâmplare pe stradă, cu scopul de a obține datele lor de contact.

Evident, cei cu scor înalt al trăsăturilor narcisiste au avut un succes mult mai mare decât ceilalți. Femeile rugate să evalueze interacțiunile cu acești bărbați au clasificat narcisiștii ca fiind cei mai carismatici.

 

Par persoane extrem de înțelegătoare

Când citim despre narcisiști ne imaginăm că sunt persoane cu un egoism evident, al căror discurs se învârte în jurul cuvântului „eu”.

Dar dacă îți imaginezi că este atât de simplu să indentifici o astfel de persoană, te înșeli. Nu ajungi să te îndrăgostești pentru că nu ai văzut semnalele de alarmă, ci pentru că le interpretezi greșit.

Dr. Craig Malkin explică faptul că un narcisist consideră că nu depinde și nu are nevoie de nimeni, motiv pentru care nu cere absolut nimic. Pentru că el consideră că nu are nevoie de nimic.

În realitate, tu faci exact ce vrea mai tot timpul pentru început, iar pe parcurs, absolut tot timpul.

Are numeroase căi de a face lucrurile să se întâmple, precum să vină cu o idee mai bună după ce tu ai făcut planuri, să mergeți la cină într-un alt restaurant decât cel ales de tine, să schimbe planurile de vacanță pentru că „spontaneitatea” este foarte importantă… iar tu, să te gândești cât de drăguț este totul.

Tuturor ne este necesar un timp considerabil până să constatăm că dorințele și nevoile noastre s-au pierdut pe drum. Să nu uităm, de asemenea, că narcisiștii se consideră oameni drăguți și, ocazional, vor fi generoși cu tine.

Problema este că astfel de gesturi le fac pentru ei înșiși, nu pentru tine, și se vor opri la primul semn al celui mai mic conflict.

Totodată, îți vor fi aduse la cunoștință în momentul în care îndrăznești să discuți problemele din cuplu și vor reprezenta motive pentru care tu ești problema și nu narcisistul. Dificil, nu?

 

Par persoane care te apreciază foarte mult

Narcisistul are nevoie să fie convins că este special și, urmând această logică a lucrurilor, și tu trebuie să fii o persoană specială, altfel nu ar fi cu tine.

În cazul în care nu te pune chiar pe un piedestal, vei observa că, cel puțin la începutul relației, este plin de aprecieri și admirație la adresa ta: „Sunt cel mai norocos om din lume!”.

Evident, nu este vorba despre tine pentru că, oricât de grozav te simți, ai defecte ca toată lumea. Dar narcisistul caută o oglindă în care să se reflecte.

Foto: shutterstock.com

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Sfaturi pentru părinţi: cum să ţinem pasul cu copiii care se maturizează prea repede
Sfaturi pentru părinţi: cum să ţinem pasul cu copiii care se maturizează prea repede

Copiii care se maturizează prea repede sunt o provocare pentru părinți. Dar asta nu înseamnă că nu există soluții. Iată ce putem face pentru a ține pasul cu nevoile lor.

Citeste
Semne că partenerul de cuplu are o atitudine pasiv-agresivă
Semne că partenerul de cuplu are o atitudine pasiv-agresivă

Uneori avem parte de certuri în cuplu, iar alteori tensiunea este simțită, dar mesajele nu sunt clare. Iată câteva indicii că partenerul tău are o atitudine pasiv-agresivă.

Citeste
De ce atracţia sexuală nu e suficientă pentru o relaţie de cuplu
De ce atracţia sexuală nu e suficientă pentru o relaţie de cuplu

Atracția sexuală cu certitudine joacă un rol important, altfel… am fi prieteni și atât. Dar asta nu înseamnă că este suficientă pentru o relație de cuplu durabilă.

Citeste
Tu cum îți alegi partenerul de cuplu?
Tu cum îți alegi partenerul de cuplu?

Fiecare avem în minte un ideal relațional și cum vrem să fie iubitul ideal. Sau, măcar, cum nu vrem să fie. Iată câteva criterii interesante când îți alegi partenerul de cuplu.

Citeste
De ce cuplurile cu adevărat fericite nu fac paradă pe social media
De ce cuplurile cu adevărat fericite nu fac paradă pe social media

Instagram, Facebook… social media este deja o constantă în viața noastră. Iar toate pozele cu oameni îndrăgostiți, de cele mai multe ori nu reflectă cu adevărat realitatea, iată de ce.

Citeste
Teama de atașament în cuplu: cauze și remedii
Teama de atașament în cuplu: cauze și remedii

Deseori teama de atașament în cuplu este dificil de recunoscut, iar noi îi găsim diverse alte explicații. Iată care sunt cauzele ei, dar și ce avem de făcut.

Citeste