3 motive pentru care un narcisist ni se pare foarte atrăgător

Evident, o relație cu un narcisist este de evitat. Dar pentru că se pricepe atât de bine la ce are de făcut, deseori este dificil să îi reziști. Iată care sunt capcanele și ce putem face.

Citește și:

Cum afli ce stil de atașament are iubitul tău

10 semne că nu ai încredere în iubitul tau

Deseori, după ce o relație eșuează, reușim să ne amintim toate semnalele de alarmă care erau prezente dar, pe care, am decis din variate motive să le ignorăm.

Evident, sub influența celor câteva trăsături atrăgătoare, care ne fac plăcere, deseori decidem să trecem cu vederea neajunsurile.

Până când ajungem la finalul inevitabil și, uitându-ne în urmă, avem tendința de a da vina pe noi înșine pentru că nu am acordat suficientă atenție.

Dintre cei care reușesc să ne păcălească în relații, narcisiștii sunt cei mai pricepuți.

În timp ce unii dintre noi se vor trezi mai repede și vor părăsi astfel de relații cât timp lucrurile par să meargă bine, alții vor crede că se pripesc în a judeca un partener și vor continua relațiile. Iată și ce spune știința despre acești parteneri, fie că vorbim despre femei sau bărbați.

 

Par persoane puternice, cu încredere în sine

Narcisiștii sunt extrem de pricepuți în a se prezenta pe sine, motiv pentru care, la început sunt foarte atrăgători.

Mulți dintre ei sunt prezentabili, având trăsături plăcute și un corp tonifiat (pentru că știu să aibă extrem de multă grijă de sine). Să nu uităm că sunt și foarte șarmanți.

Succesul este foarte important pentru ei (sau măcar aparența că ar avea succes) motiv pentru care îl va simula ca parte din armamentul de cucerire.

Un studiu german a solicitat unui grup de bărbați să intre în vorbă cu câte 25 de femei alese la întâmplare pe stradă, cu scopul de a obține datele lor de contact.

Evident, cei cu scor înalt al trăsăturilor narcisiste au avut un succes mult mai mare decât ceilalți. Femeile rugate să evalueze interacțiunile cu acești bărbați au clasificat narcisiștii ca fiind cei mai carismatici.

 

Par persoane extrem de înțelegătoare

Când citim despre narcisiști ne imaginăm că sunt persoane cu un egoism evident, al căror discurs se învârte în jurul cuvântului „eu”.

Dar dacă îți imaginezi că este atât de simplu să indentifici o astfel de persoană, te înșeli. Nu ajungi să te îndrăgostești pentru că nu ai văzut semnalele de alarmă, ci pentru că le interpretezi greșit.

Dr. Craig Malkin explică faptul că un narcisist consideră că nu depinde și nu are nevoie de nimeni, motiv pentru care nu cere absolut nimic. Pentru că el consideră că nu are nevoie de nimic.

În realitate, tu faci exact ce vrea mai tot timpul pentru început, iar pe parcurs, absolut tot timpul.

Are numeroase căi de a face lucrurile să se întâmple, precum să vină cu o idee mai bună după ce tu ai făcut planuri, să mergeți la cină într-un alt restaurant decât cel ales de tine, să schimbe planurile de vacanță pentru că „spontaneitatea” este foarte importantă… iar tu, să te gândești cât de drăguț este totul.

Tuturor ne este necesar un timp considerabil până să constatăm că dorințele și nevoile noastre s-au pierdut pe drum. Să nu uităm, de asemenea, că narcisiștii se consideră oameni drăguți și, ocazional, vor fi generoși cu tine.

Problema este că astfel de gesturi le fac pentru ei înșiși, nu pentru tine, și se vor opri la primul semn al celui mai mic conflict.

Totodată, îți vor fi aduse la cunoștință în momentul în care îndrăznești să discuți problemele din cuplu și vor reprezenta motive pentru care tu ești problema și nu narcisistul. Dificil, nu?

 

Par persoane care te apreciază foarte mult

Narcisistul are nevoie să fie convins că este special și, urmând această logică a lucrurilor, și tu trebuie să fii o persoană specială, altfel nu ar fi cu tine.

În cazul în care nu te pune chiar pe un piedestal, vei observa că, cel puțin la începutul relației, este plin de aprecieri și admirație la adresa ta: „Sunt cel mai norocos om din lume!”.

Evident, nu este vorba despre tine pentru că, oricât de grozav te simți, ai defecte ca toată lumea. Dar narcisistul caută o oglindă în care să se reflecte.

Foto: shutterstock.com

loading...
Comentează și tu
Recomandări
Alăptatul în public – între legalizare și psihoză
Alăptatul în public – între legalizare și psihoză

Alăptarea este un proces firesc, iar alăptatul în public poate fi un avantaj necesar. Psihoterapeutul Miruna Stănculescu ne spune cum să nu exagerăm, totuși, cu acest lucru.

Citeste
Cum ne afectează rușinea viața sexuală
Cum ne afectează rușinea viața sexuală

Viața sexuală este deseori compromisă de educația primită, tabuuri sau etichete. Atunci când intervine și rușinea, lucrurile se complică mai mult. Iată ce avem de făcut.

Citeste
Cum vorbim despre bani în cuplu
Cum vorbim despre bani în cuplu

Atunci când ai o relație serioasă, compatibilitatea se extinde și la capitolul bani. Un subiect care poate genera multe divergențe, ce duc chiar până la despărțire. Așadar, cum să discutăm corect despre bani în cuplu?

Citeste
Cum gestionăm sentimentul de inferioritate al copilului
Cum gestionăm sentimentul de inferioritate al copilului

Sentimentul de inferioritate este o etapă necesară în dezvoltarea copilului, iar integrarea și depășirea lui depinde de părinți sau alți îgrijitori. Iată ce avem de făcut.

Citeste
Conflict în cuplu: asumă-ți și controlează-ți comportamentul
Conflict în cuplu: asumă-ți și controlează-ți comportamentul

Atunci când avem parte de un conflict în cuplu, tindem să acuzăm partenerul pentru reacțiile pe care le avem. Iată cum ne putem asuma și, mai ales, controla propriul comportament.

Citeste
3 subiecte de discuție care duc la conflict în cuplu
3 subiecte de discuție care duc la conflict în cuplu

Este imposibil să fim mereu de acord cu partenerul. Și totuși, subiectele de discuție cele mai aprinse care duc la conflict în cuplu, par să fie mereu aceleași trei. Iată-le.

Citeste