4 greșeli de la începutul unei relații romantice care duc la despărțire

Uneori, ne lăsăm duse de val și facem greșeli la începutul unei relații, chiar și cu cele mai bune intenții. Iată ce să evităm pentru a nu ajunge la despărțire.

Citește și:

3 sfaturile esențiale dacă vrei să ai un cuplu fericit

El și ea la psiholog. Cu ce probleme se mai confruntă oamenii care vin la terapie de cuplu

Contopirea cu celălalt

Pentru început, o relație în care partenerii par să ignore orice altceva din jur pentru că nu au nevoie decât unul de celălalt sunt acaparatoare.

Fiecare dintre cei doi are impresia că și-a găsit jumătatea și că vor rămâne nedespărțiți. Dar să nu uităm că etapa de îndrăgostire, în care ne descoperim partenerul cu mult interes, în care noutatea este prevalentă, iar viața sexuală foarte activă, nu durează foarte mult.

Inevitabil, unul dintre parteneri va ajunge să se simtă sufocat, să își dorească să revină la viața pe care o avea înainte, în care să includă și alte activități și preocupări, înafara cuplului.

Evident, acest lucru produce celuilalt partener suferință. În plus, dacă este încă prins în etapa fuzională, va resimți dureros schimbările observate la partener.

Aici începe criza unui astfel de cuplu, iar dacă cei doi nu au încă un stil de comunicare comun, dacă au dificultăți în acceptarea nevoilor celuilalt, în curând ajung la despărțire.

Iar astfel de despărțiri sunt extrem de dificile și încărcate cu suferință, pentru că apar multe întrebări privind motivele care au dus la acest deznodământ.

 

Iluzia că suntem identici

Este adevărat că suntem atrași de persoane care ne seamănă fizic și că relațiile de durată sunt cele în care ambii parteneri gândesc similar în termeni de valori, credințe, idealuri și planuri de viitor.

Dar asta nu înseamnă că suntem identici. Iar micile sincronizări care au loc la începutul relației, cele în care, spre exemplu, ne completăm recipror propozițiile, ne sporesc această iluzie.

Atunci, inconștient ajungem să proiectăm propriile noastre gânduri, dorințe și sentimente asupra celuilalt. Gelozia nefondată poate fi explicată exact prin acest mecanism.

Pot apărea conflicte serioase atunci când observăm că partenerul vede lumea diferit de noi.

Din acest motiv, acceptarea diferențelor este la fel de importantă precum comunicarea deschisă într-un cuplu.

 

Comunicarea defectuoasă

Deseori auzim că persoanele care se iubesc nu au nevoie de cuvinte. Că se „simt” una pe cealaltă, că pot comunica din priviri, etc. Iar astfel de mituri ajung să fie idealizate ca relația perfectă, dând o aură romantică ideii de cuplu.

În realitatea practică, nimeni nu știe ce gândești sau ce ți-ai dori, dacă nu comunici aceste lucruri.

Cheia unei relații aromioase nu este să aștepți ca celălalt să te interpreteze, ci să vă spuneți nevoile, dorințele și sentimentele și, totodată, să vă ascultați reciproc. Altfel, nu vom reuși niciodată să îl cunoaștem și înțelegem mai bine pe cel de lângă noi.

 

Lipsa unor planuri comune

Este foarte adevărat că nu e recomandat ca de la primele întâlniri să vorbești despre câți copii vrei și cam pe la ce vârstă ai stabilit că te vei căsători. Mai ales dacă o împlinești peste câteva luni.

Gândește-te că astfel de mesaje transmit inclusiv faptul că nu prea contează cu cine o faci cât timp îți atingi „targetul”.

În egală măsură însă, este perfect normal să afli ce își dorește celălalt, ce tip de legătură caută, în ce moment al vieții se află.

Poate tu îți dorești o legătură serioasă, în timp ce el tocmai a ieșit dintr-o relație și nu se gândește să se implice prea curând iîntr-o alta.

Totodată, nu face greșeala să minți în privința așteptărilor tale și să speri în secret că el „se va schimba” odată ce te va cunoaște.

Indiferent cât de minunată ești tu, dacă el nu se află în momentul potrivit, iar o relație serioasă nu este în planurile sale, vei ajunge să suferi de pe urma alegerilor făcute.

De asemnea, într-o relație, chiar la început, nu strică să aveți câteva planuri comune. Altfel, când pasiunea se diminuează, vă veți trezi că nu știți ce altceva puteți face. O relație serioasă nu evită discuțiile dificile. Până la urmă, așa vă cunoașteți.

Foto: shutterstock.com

 

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Matchmaking – o altă variantă de a găsi iubirea
Matchmaking – o altă variantă de a găsi iubirea

Cu Oana Totora am făcut cunoștință acum câțiva ani, când matchmaking era abia la început (între timp, a apărut Tinder…). Iată ce spune ea despre felul cum au evoluat preferințele oamenilor în materie de căutat partener.

Citeste
Cum gestionăm agresivitatea între frați
Cum gestionăm agresivitatea între frați

Rivalitate, furie, gelozie… deseori frații găsesc motive să își manifeste agresivitatea. Dar cum o gestionăm? Ce avem de făcut când cei mici se comportă astfel?

Citeste
Cum ne ajutăm copilul să devină mai independent
Cum ne ajutăm copilul să devină mai independent

Ne dorim să ne știm copilul protejat și în siguranță, dar pentru sănătatea lui psihică și emoțională, trebuie să îl încurajăm și să fie independent. Iată ce putem face.

Citeste
4 greșeli de la începutul unei relații romantice care duc la despărțire
4 greșeli de la începutul unei relații romantice care duc la despărțire

Uneori, ne lăsăm duse de val și facem greșeli la începutul unei relații, chiar și cu cele mai bune intenții. Iată ce să evităm pentru a nu ajunge la despărțire.

Citeste
Ești într-o relație toxică? Poate a venit timpul să o părăsești...
Ești într-o relație toxică? Poate a venit timpul să o părăsești…

În primul rând pentru a putea ști cum să ieși dintr-o relaţie toxică, e esențial să afli dacă te afli într-una. Apoi, treptat, vei simți când a venit momentul să o părăsești și vei putea face câteva lucruri simple care să te ajute.

Citeste
Despărțirea poate fi o șansă să-ți fie mai bine
Despărțirea poate fi o șansă să-ți fie mai bine

Când trecem printr-o despărțire, numai cât de bine o să ne fie nu ne imaginăm. Știm deja cum se derulează chinul, și nu e deloc plăcut. Dar, poetic sau nu, o despărțire înseamnă un nou început. Pe care îl putem folosi în avantajul nostru, într-o relație mult mai importantă: cea cu propria persoană.

Citeste