Now Reading
5 reguli de aur pentru o ceartă constructivă

5 reguli de aur pentru o ceartă constructivă

Avatar photo

Studiile arată că în 80% din cazuri, primele trei minute de conversație prezic modul în care aceasta se va încheia. Întrucât conflictul este inevitabil, putem învăța să avem o ceartă constructivă!

 

Desigur, în orice cuplu există conflicte, 67% din ele fiind negestionabile. Dar ce facem ca aceste discuții să nu ajungă în blocaj? Sau, dacă au ajuns, cum să dialogam și cum să deprindem arta compromisului?

Regula nr. 1. Începem discuția pe un ton blând și nu criticăm!

Vorbim despre noi, despre ceea ce simțim, despre nevoile noastre, despre percepția noastră proprie, respectiv despre ceea ce am auzit sau am văzut că a făcut celălalt, fără să arătăm cu degetul către partener și fără să-l învinuim.

Citește și:

Motivul nr. 1 de ceartă în cuplu

5 adevăruri despre cearta în cuplu

Creierul nostru este setat ca, după ce aude fraze care încep cu „tu niciodată…“ sau „tu întotdeauna…“, să blocheze ascultarea activă și să nu mai fie atent.

Ci doar să aștepte momentul oportun pentru a se putea apăra și a contraataca, făcându-și scenarii mentale, în timp ce partenerul se străduiește să-și exprime nemulțumirea. Fraza magică, care să înglobeze toate cele de mai sus, presupune folosirea persoanei întâi:

„Eu m-am simțit… când te-am auzit/văzut făcând asta… și am nevoie de la tine de….“

Regula nr. 2. Ne asumăm responsabilitatea pentru partea noastră de vină, în loc să intrăm în defensivă!

Când intrăm în defensivă, în loc să ne asumăm responsabilitatea, nu facem altceva decât să escaladăm conflictul și să încercăm să ne protejăm pe noi înșine,  dar efectul e fix cel pe care, de fapt, îl evitam.

Regula nr 3. Nu ne tratăm partenerul cu dispreț!

În 95% din cazuri, apariția disprețului în cuplu determină despărțirea în mai puțin de șase ani. Antidotul este recunoașterea propriilor sentimente și nevoi și nu pe ale partenerului.

Un mic secret pentru a schimba un comportament într-un mod plăcut este exprimarea aprecierii.

În loc să îi reproșezi că a lăsat mizerie în urma lui, apreciază un alt lucru pe care l-a făcut bine și spune-i cât de mult ai aprecia dacă data viitoare ar reuși să strângă lucrurile în urma sa.

Regula nr. 4. Nu te interioriza sau nu împietri în timpul conflictului!

Această interiorizare apare atunci când te retragi din interac­țiune, deși ești încă prezent fizic. Ca urmare a exploziei emoțio­nale, se întâmplă foarte multe modificări biochimice și fiziologice în corpul nostru.

Câteva exemple sunt creșterea pulsului peste 95 bătăi pe minut și eliberarea hormonilor de stres. Practic devine imposibil să mai asculți sau să gândești și, cu atât mai puțin, să rezolvi problema constructiv.

Pentru a ieși din această stare, este nevoie de „pauza terapeutică“ de minim 20 de minute și de maxim 24 de ore, în care să te autoliniștești, prin tehnici de respirație profundă, o baie relaxantă, plimbare în natură. Această pauza este obligatoriu să fie anunțată partenerului și nu să trântim efectiv ușa și să dispărem.

Regula nr. 5. Când și unde ne certăm?

Ideal ar fi dacă am ajunge la posibilitatea de a ne stabili ca, o dată pe săptămână, să ne dedicăm o oră pentru a discuta despre problemele pe care le avem și nu să le dăm drumul ori de câte ori ne vine acest impuls.

Un alt aspect important este locul. Ar fi ideal dacă evitați bucătăria, pentru că este locul în care vă hrăniți. Evitați camera de zi, unde au loc ritualurile de familie; dormitorul este iarăși de evitat, pentru că acolo ne găsim liniștea, ne odihnim și ne iubim.

Vă recomand… baia, pentru că acolo ne curățăm de gândurile negative și de impurități. În concluzie, pentru ca cearta să fie constructivă, trebuie ținut cont de spațiu, de timp, de ton, de cuvinte, dar, mai ales, de sentimentele celuilalt.

 

De Nadia Gorduza

Fondator Id Therapy Bespoke Treatment Center.

Este medic psihoterapeut și business coach, singurul psihoterapeut din România specializat în terapia de cuplu prin metoda Gottman, reprezentant al Institutului Gottman din SUA, având certificari la nivel național și international. A urmat un executive MBA în Statele Unite.

Tel.: +40751 202 272.

http://www.idtherapy.ro

[email protected]

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top