Now Reading
5 roluri importante pe care le are un tata

5 roluri importante pe care le are un tata

Revista Psychologies

Prezenta tatalui in viata celui mic este de o importanta majora, oricat de profunda este legatura dintre mama si copil. Statistic, copiii care au un tata prezent si implicat in viata lor au sanse mai bune pentru o viata echilibrata.

 

Tatii care locuiesc impreuna cu copiii lor vor avea cu acestia o relatie mai trainica. Cel mai bun predictor al prezentei tatalui este statutul marital.

Un copil nascut inafara casniciei prezinta un risc de trei ori mai mare de a experimenta absenta tatalui decat cei din familii casatorite. Cei ai caror parinti nici macar nu locuiesc impreuna sunt mult mai expusi acestui risc.

Evident ca prezenta tatalui este prima conditie pentru o relatie sanatoasa si de durata. Evident ca nu este singura.

Pentru un tata care locuieste separat de copii, este posibila o relatie semnificativa cat timp isi face un program constant in care acestia sa fie inclusi.

Rolul tatalui nu trebuie diminuat datorita degradarii relatiei cu partenera. Limitarea accesului tatalui la copii este in detrimentul acestora.

 

Desi statistic numarul copiilor ai caror parinti fie se separa fie divorteaza este in crestere, la fel este si numarul tatilor dornici sa ramana prezenti in viata copiilor. Oricat ar incerca sa compenseze mama sau alta ruda, tatal este cel care poate oferi echilibru emotional copilului.

De la dezvoltarea increderii in sine, la validarea propriilor sentimente, la acceptare si iubire rolul tatalui este esential.

Desigur, sunt cazuri in care acesta trebuie suplinit, dar rolul tatalui nu poate fi inlocuit pe deplin de nimeni altcineva.

 

Statistic copiii care cresc fara tata, sau alta figura paterna, sunt mai supusi riscului de a avea probleme educationale, de sanatate, emotionale sau comportamentale. Pot fi mai predispusi spre agresivitate traind o suferinta pe care nu o pot exprima altfel.

Sansele sa devina la randul lor parinti absenti sunt mai crescute decat in cazul celor care au ambii parinti sau un tata vitreg.

 

Copiii cu tati iubitori si implicati vor avea rezultate scolare mai bune, o mai sanatoasa stima de sine, vor exprima cu mai multa usurinta empatie si vor fi mai sociabili, evitand comportamente cu risc de tipul dependentelor sau declinului/abandonului scolar.

Rolul tatalui este acela de a oferi siguranta si stabilitate, incredere si sustinere pe termen lung.

 

Copiii asculta si urmeaza exemplul tatalui. Pentru un baiat el reprezinta modelul barbatului ce poate deveni, iar pentru o fata ofera confortul emotional si increderea in sine de care are nevoie.

Prezenta tatalui reasigura copilul, indiferent de sex, de valoarea pe care o are.

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top