Now Reading
Amor la birou – pro si contra

Amor la birou – pro si contra

Revista Psychologies

La locul de munca petrecem intre 8 si 12 ore pe zi. Colegii devin grupul de prieteni, iar iubirea poate sa se infiripe acolo unde se spune ca este interzis. O fi bine sa avem parte de amor la birou?

 

Pro relatie

– timp petrecut impreuna

– interese comune profesionale

– sentimentul ca el/ea te intelege pentru ca faceti parte din aceeasi organizatie

– munca in echipa

– ambitie si recunoasterea calitatilor

 

Ce facem cand apare atractia sexuala

Companiile multinationale de cele mai multe ori au un regulament interior care interzice relatiile amoroase intre colegi, argumentul fiind ca poate avea ca efect scaderea randamentului si performantei celor implicati.

In schimb, alte organizatii sustin casatoriile si chiar ofera anumite facilitati angajatilor, afirmand ca vor sa contribuie la bunastarea familiei si dezvoltarea individului.

Asadar, este indicat sa te informezi cu atentie daca in regulamentul interior al companiei in care lucrezi sunt stipulate prevederi pentru relatiile intre colegi.

Chiar daca atractia fizica este cat se poate de naturala, exista cativa factori de care trebuie sa tii cont atunci cand colegul/a de serviciu incepe sa fie mai mult decat atat pentru tine.

 

Contra relatie

– problemele de acasa continua sa aiba influenta in interactiunea profesionala

– incercarea de manipulare/protejare partenerului cand vine vorba de proiecte si task-uri mai dificile

– asumarea vinei

– critica excesiva

– competitie financiara intre parteneri

– comportament suspicios si scene de gelozie

– incapacitatea de a separa viata profesionala de viata personala

Fie ca esti deja intr-o relatie cu colegul/a de munca sau esti atras de el/ea si nu te-ai decis daca e bine sa incepi o relatie, trebuie sa ai in vedere gestionarea celor doua arii: profesionale si personale.

 

Cateva sfaturi

– defineste-ti clar obiectivele personale si profesionale

– incearca sa-l privesti pe celalalt ca pe un posibil partener/a. Mai este el/ea persoana pe care o doresti? Uneori admiratia pentru capacitatile si abilitatile celuilalt induce falsa idee ca ar fii la fel de minunat/a si intr-o relatie de cuplu

– incearca sa-ti imaginezi cum s-ar desfasura relatia voastra la locul de munca. Care ar fi posibilele avantaje? Dar dezavantaje peste care nu ai putea sa treci?

– intreaba-te daca locul tau de munca devine vulnerabil din cauza relatiei (sau regretului ca nu ai dat o sansa unei relatii cu colegul/a)

– verifica daca este doar atractie sexuala sau poate fi o relatie serioasa cu responsabilitate asumata de ambele parti

O relatie de cuplu la locul de munca este pana la urma o alegere personala (sau uneori impusa de catre regulamentul institutiilor), insa ea poate fi dificil de gestionat cand cele doua vieti, personala si profesionala, se intalnesc.

Exista cupluri care pe vremea comunismului au lucrat 20-30 ani in aceeasi fabrica, relatia incepand chiar la locul de munca. Insa exista cupluri care lucreaza in domenii diferite si simt ca in acest fel reusesc sa aiba libertatea de care au nevoie, viata personala ramand „dupa serviciu”.

 

Autor: Loredana Lazar – psihoterapeut in supervizare
Http://lazarloredana.wordpress.com

Foto: Business couple

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top