Atracție sau compatibilitate? Cum să îți alegi partenerul potrivit

Deseori ceea ce găsim atractiv la o persoană nu coincide cu nevoile noastre reale de la o relație de cuplu. Așadar, cum alegem între atracție și compatibilitate? Partenerul potrivit le poate avea pe amandouă?

Citește și:

De ce să ai un partener cu stil de atașament securizant

De ce este importantă independenţa în cuplu

Este destul de dificil să îți găsești partenerul potrivit. Fiecare dintre noi pune în balanță costurile și beneficiile pe care le au diferite atribute și calități. Și fiecare dintre noi își dorește ceva unic și special.

În plus, între caracteristicile pe care le găsim atrăgătoare și cele cu care suntem compatibile pot exista diferențe substanțiale.

Pornind de la acest lucru, cineva care inițial părea o alegere potrivită, poate deveni problematic pe termen lung, întrucât acele calități care păreau atrăgătoare, devin brusc iritante.

În literatura de specialitate sunt numite atracții fatale. Pentru că inițial sunt irezistibile, dar ajung să fie motivul pentru care se încheie o relație. Așadar, dacă le conștientizezi, poți face alegeri mai înțelepte pentru succesul tău amoros.

 

Trăsături înșelătoare

O cercetare din 1995, condusă de Diane Felmlee, a explorat acele trăsături considerate atrăgătoare la un partener, alături de cele respingătoare, precum și zona în care cele două categorii se întrepătrund.

300 de studenți au fost intervievați pornind de la cele mai recent încheiate relații amoroase. Așadar, ei au răspuns la întrebări privind trăsăturile pe care le-au găsit atrăgătoare la începutul relației și cele mai puțin plăcute, descoperite în timp.

Participanții, au găsit atrăgătoare următoarele caracteristici, enumerate în ordinea frecvenței cu care au fost menționate: atractivitatea fizică (un zâmbet plăcut, ochi frumoși, fizic sexy), umorul (simțul umorului și sociabilitatea), bunătatea (amabilitatea și bunăvoința), capabilitatea (inteligența, încrederea, ambiția), similaritatea (interese și valori comune), entuziasmul (spontaneitatea), deschiderea (receptivitatea și prietenia), încrederea (și sinceritatea), relaxarea (și răbdarea) precum și personalitatea în general.

Evident, ei au listat și categorii de trăsături care, pe parcursul relației au fost descoperite ca fiind neatrăgătoare, ducând chiar la încheierea relației.

Acestea au fost listate tot în ordinea celor mai frecvente și supărătoare ca fiind: nepăsarea (egoismul, lipsa de sensibilitate, egoismul), nesiguranța (posesivitate și lipsa inteligenței), lipsa de sinceritate, imaturitatea si iresponasbilitatea; trăsături fizice neatrăgătoare, diferențe de valori și interese, lipsa de receptivitate, lipsa de răbdare și dispoziția schimbătoare, plictiseala, lipsa umorului.

Iar după cum reiese de aici, categoriile deseori sunt expuse în oglindă. În timp ce umorul este atrăgător, lipsa lui este total neatrăgătoare.

Totdată, pe parcursul studiului, au fost observate și trăsăturile care devin negative. Respectiv, un partener care pare amuzant, se dovedește a fi imatur și iresponsabil.

Iar cei care sunt tandri și atenți se pot dovedi a fi și nesiguri, posesivi și geloși… Cei capabili și atrăgători fizic pot fi și egoiști, egoentrici și nepăsători, iar cei prea relaxați pot ajunge să pară plictisitori și instabili.

Devine și mai complicat, nu?

Interesant este că între aceste observații atracțiile fatale au fost și ele clasificate în funcție de… gravitate. De exemplu, cei care la început au fost atrași de un partener entuziasmat și diferit, au ajuns în număr mai mare la terminarea relațiilor din cauza acelorași trăsături.

În contrast, cei aleși pentru că erau atrăgători din punct de vedere fizic, care dădeau dovadă de bunătate, atenție și inspirau încredere, au rămas apreciați pentru aceste trăsături și pe parcursul relației.

 

Cum îți găsești partenerul potrivit

Cercetarea menționată aici te poate ghida în privința trăsăturilor care țin de atracție și cum îți poți alege un partener compatibil. În primul rând, varietatea trăsăturilor considerate atrăgătoare la un partener susțin ideea că poți fi atractiv din diferite perspective.

Cele mai populare trăsături, înafară de atractivitatea fizică (umorul, bunătatea, competența) sunt principalii factori implicați în flirt și curtare. Așadar, accentuându-ți acele trăsături cu scor ridicat, poți la rândul tău să îți sporești atractivitatea.

Totodată, să nu uităm că lipsa de atenție, nesiguranțele și lipsa de încredere sunt trăsături respingătoare care duc la încheierea unei relații. Asta întrucât sub conexiunea emoțională, o relație romantică înseamnă un schimb social în care cei doi parteneri caută să își împlinească anumite nevoi.

Din acest motiv, trăsăturile respingătoare te frustrează la nivelul nevoilor personale, iar o relație cu o astfel de persoană este o provocare prea dificilă, la care vei renunța.

Iată de unde și studii privind comportamente și obiceiuri nocive pe care să le evităm sau corectăm, precum și despre importanța asumării rolului pe care îl joci într-o relație.

În concluzie, ținând cont de cele enumerate aici, depinde de fiecare să ia în calcul ce trăsături sunt satisfăcătoare la un partener romantic.

Mai ales dacă ești în căutarea unei relații pe termen lung, încearcă să treci peste entuziasmul de început și să cauți caracteristicile cu care ești compatibilă.

Până la urmă, cercetarea ne arată că acele atracții fatale au loc atunci când alegem un partener pentru că este interesant, diferit și extrem de amuzant.

Adică… pe cineva care „ne dă pe spate” pentru a ne dezamăgi mai târziu, când constatăm cât de puține similarități există și ce șanse mici avem de a forma o conexiune emoțională puternică. Dacă vrei mai mult de o aventură, caută calitățile substanțiale, atât într-un partener, cât și în tine.

Foto: shutterstock.com

 

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
O de la Orgasm. Cum să găsești punctul G în caz că pornești în căutarea lui
O de la Orgasm. Cum să găsești punctul G în caz că pornești în căutarea lui

Punctul G rămâne un mister, dar se pare că nu e chiar un basm, ci poate fi găsit. Iată o hartă care să te ghideze.

Citeste
Care este fundația unei relații de cuplu sănătoase
Care este fundația unei relații de cuplu sănătoase

Vrei să știi ce să cauți la un partener nou? Iată ce spun psihologii că reprezintă elementele necesare pentru o relație de cuplu sănătoasă.

Citeste
Cum mai stăm cu educația?
Cum mai stăm cu educația?

Bacalaureatul românesc ne dă coșmaruri, fie că avem sau nu copii. Stres enorm, incertitudine (ia sau nu ia Bacul?), nopți nedormite și toate astea pentru ca adolescentul să meargă mai departe, pe un drum despre care nu ne mai întrebăm cât de potrivit este. În ce parametrii mai e educația azi?

Citeste
Inteligența parentală și coaching emoțional pentru copii
Inteligența parentală și coaching emoțional pentru copii

Indiferent de ceea ce simte un copil, acesta are nevoie de validarea părinților. Psihologul Gáspár György ne oferă câteva sfaturi de coaching emoțional pentru copii.

Citeste
Ce le spunem copiilor despre bani? Învață să le faci o educație financiară corectă
Ce le spunem copiilor despre bani? Învață să le faci o educație financiară corectă

Cum se formează, în timp, educația noastră financiară? Ce greșeli e bine să evite părinții și cum să creștem copii independenți și pregătiți pentru viața nu tocmai simplă?

Citeste
Eviți să ai un conflict cu iubitul? Află că greșești!
Eviți să ai un conflict cu iubitul? Află că greșești!

Nimeni nu vrea să ajungă la conflict. Mai ales cu o persoană care ne este dragă. Dar evitarea lui produce daune și mai mari. Iată explicațiile.

Citeste