Now Reading
3 mituri despre sex

3 mituri despre sex

Revista Psychologies

Sa stii sa faci sex este ca mersul pe bicicleta? Gelozia ne face mai pasionali iar prima partida de amor intotdeauna lasa de dorit? Ce alte mituri despre sex putem identifica?

 

Sex si sexualitate

O intalnire sexuala in care ne lasam purtati de posibilitati nenumarate, o idealizare care, desigur, in final se confrunta cu realitatea.

Prima partida de amor presupune noi mize, care apar si tulbura viziunea linistita a dorintei si a legaturii afective.

Cu cat avansam in sexualitate, cu atat intelegem ca avem nevoie de timp pentru ca aceasta sa se imbogateasca.

Totusi, sa consideram sexul nesatisfacator inseamna o evaluare exclusiva a performantei. Pe cand sexualitatea, oricare ar fi procesul ei, este expresia creativitatii, o constructie realizata in doi, un drum care trebuie parcurs impreuna.

Primii pasi ai unui copil sunt stangaci, nesiguri, ridicoli sau dezamagitori pentru ca cel mic nu e in masura sa sara garduri sau sa fie apt pentru maraton?

Mai bine observam stralucirea din ochii sai, bucuria experientei, dorinta de a avansa si entuziasmul noilor descoperiri.

Un unghi din care e bine sa analizam si primele momente de dragoste, oricare ar fi premisele relatiei sau ideea pe care ne-am facut-o despre capacitatile noastre sau ale celuilalt.

Este vorba despre savurarea atat de tentantei cunoasteri trupesti, intampinarea unui potential proiect de viitor, nu un scop in sine.

 

Mitul 1: Gelozia – sursa pasiunii?!

La inceputurile relatiei sexuale, dorinta este stimulata de evidentierea propriei valori si de nevoia de a-l cuceri pe celalalt.

Intai ne inflacareaza imaginatia, ce construieste scenarii pasio­nale, apoi vine tandretea, rezultatul unui cuplu stabil, cu rutina si tabieturile sale.

Nelinistea de a nu placea partenerului a trecut, el a devenit „al meu“ sau „a mea“, iar acest sentiment de posesie care elimina restul lumii ne copleseste toate nevoile.

Dar, dintr-o data, o ocheada, o replica cu note de seductie sau o conversatie telefonica ce nu mai pare legata strict de serviciu ne amintesc ca iubitul sau iubita nu ne apartine in totalitate.

Situatie pe care am experimentat-o deja in copilarie, in raportul fuzional cu mama, de care eram dependenti.

Simtind o gelozie devoranta (sau nu), in functie de propriul nostru trecut, am inteles necesitatea de a-l cuceri pe celalalt, pe fondul unei rivalitati, cu scopul de a nu fi abandonati.

Astfel, gelozia este raspunsul pentru frica de pierdere, reprezinta indoiala cu privire la durabilitatea iubirii.

In acest climat de neliniste identitara, gelozia neaga propria existenta a partenerului si il reduce la stadiul de obiect.

Dorinta care il anima pe cel gelos are accente de lamentatie: vrem sa il controlam pe celalalt, sa ni-l supunem prin agresivitate.

Sexualitatea devine astfel scena suferintei si a temerilor reciproce. Ca sa evitam gelozia, trebuie sa avem incredere.

Capacitate construita in functie de relatia cu mama, dar si de relatiile urmatoare. Un drum personal esential, care da dorintei noblete si creativitate pe parcursul intregii relatii.

 

Mitul 2: Sexul… se (mai) uita?

Multe femei cred ca daca nu au facut sex mai mult timp au uitat ce si cum. De cealalta parte, unii barbati care experimenteaza dificultatea punerii sexualitatii pe fagasul normal, fac dovada temerii lor fata de energia pe care trebuie sa o aiba pentru acest pas.

Anticiparea acestui risc ii conduce adesea la renuntare, pentru ca se simt vinovati. Reluarea activitatii sexuale dupa o perioada de abstinenta pare ceva foarte complicat, cand ne este greu sa concepem intalnirea trupurilor si asumarea dorintei cu dreptul firesc de a o exprima.

De ce abstinenta? A fost o ruptura dorita a relatiei? A existat vreun obstacol in calea sexualitatii? Ce a favorizat si perpetuat abstinenta?

Raspunsurile vor determina usurinta sau complexitatea reluarii vietii sexuale, care va fi privita diferit, in functie de masura in care ne-a afectat imaginea de sine, ne-a facut sa ne indoim de capacitatile personale – sau, daca o punem pe seama anumitor circumstante, pe care le intelegem si le acceptam mai usor.

La toate acestea se adauga, desigur, istoria noastra personala, care ne-a facut mai mult sau mai putin increzatori in noi insine si in cei din jur.

Modul in care facem dragoste nu se uita, asa cum nu se uita nici trecutul, experientele negative care ne inhiba si au un puternic ecou in prezent.

Totusi, descoperirile si placerile in doi ne pot oferi linistea sufleteasca atat de mult visata, si pot amplifica entuziasmul si curiozitatea pentru manifestarea carnala a iubirii.

 

Mitul 3: Femeile fac sex doar de dragul iubirii?

Cand vine vorba de sex, pentru a se simti in siguranta, femeile au nevoie de incredere, de tandrete, de dragoste, dar si de o cunoastere profunda a partenerului.

Trebuie sa mai luam in considerare si interdictia seculara a dorintei femeii, considerata vorace si de nesatisfacut.

De-a lungul timpului, societatea a incercat sa reduca sexualitatea femeii la simpla datorie conjugala, ceea ce ii dadea barbatului un control absolut.

O femeie prea interesata de sex era cinica sau rece? Barbatul se va simti intrebat daca ea nu vrea decat sex?

Sincer, dupa revolutia Sex and the city femeile nu mai cred ca urmarirea scoplui simplu al placerii lor trupesti, fara complicatii sentimentale, ar mai fi subiect de complexe si culpabilitati.

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top