Ce au (mai) învățat bărbații despre relațiile de cuplu

Dorința și interesul de a face un cuplu să funcționeze nu aparțin strict femeilor. Studiile ne arată că și bărbații știu ce să facă pentru a-și păstra și întreține relațiile de cuplu.

Citește și:

De ce bărbații trebuie să se însoare cu o femeie inteligentă

„Vreau să mă distrez…” – ce transmit cu adevărat bărbații

 

Nu te aștepți ca doi bărbați să se întâlnească la un ceai și să povestească fiecare despre cum îi merge relația de cuplu, nu? Cumva, scenariul acesta aparține femeilor.

La fel cum, după o despărțire, femeile vor mânca înghețată și ciocolată, vor urmări filme romantice cu prietenele și vor plânge. Mult. Pentru că acestea sunt clișeele cu care suntem obișnuiți și din care ne este greu să ieșim.

Chiar dacă știm femei care se afundă în muncă după o despărțire, care încep să socializeze mai mult pentru a nu rumina etern pe aceleași teme, care își asumă încheierea unei relații și știu exact ce este mai bine pentru ele.

Clișeul bate realitatea. La fel și în cazul bărbaților. Pe care nu ni-i imaginăm construindu-și legături mai puternice cu prietenii lor sau cu partenerele de viață.

Dar, chiar dacă ei pot avea dificultăți în a-și exprima sau eticheta sentimentele, nu înseamnă că nu le și simt la fel de puternic ca femeile.

 

Un studiu recent, care a explorat relațiile de prietenie și cuplu, a inclus atât bărbați cât și femei, care au fost deopotrivă invitați să spună care sunt cele mai importante lecții pe care le-au învățat din relațiile de cuplu.

Iar în acest cadru, bărbaților nu le-a fost deloc dificil să discute despre învățăminte, demonstrând chiar că știu destul de multe pe acest subiect. Iată și ce consideră ei că ar fi atitudini sănătoase pentru o relație de cuplu:

 

Dă dovadă de bunătate

Empatia și acceptarea au fost numite drept atributele cele mai importante atât într-o relație de cuplu, cât și una de prietenie.

Să fii un om (mai) bun presupune să știi cum să privești lucrurile și din perspectiva celuilalt, să fii mai tolerant, să accepți diferențele ce pot exista și să vezi lumea din perspectiva unică a partenerei tale.

 

Fii sincer și de încredere

Oricât te-ai strădui să înșeli pe cineva, indiferent de situația despre care este vorba, rareori ajungi la vreun rezultat pozitiv. Cea mai bună cale este să discuți direct și să fii sincer.

Totodată, abordarea problemelor cu diplomație, înainte ca ele să nască resentimente, este o atitudine importantă pentru o relație sănătoasă. Pentru ca un cuplu să funcționeze, trebuie să existe încredere, iar aceasta se construiește treptat și se menține printr-o atitudine constantă.

 

Ai încredere la rândul tău

Pentru ca o relație să evolueze, la rândul tău trebuie să știi să ai încredere în parteneră. Evident, acest lucru nu este ușor, întrucât mulți bărbați văd încrederea ca pe un semn de vulnerabilitate.

Pe de altă parte, o relație în care nu există încredere reciprocă, în timp se va devaloriza. Există un risc, dar pe care trebuie să ni-l asumăm cu toții.

 

Oferă și învață să primești

Dinamica în cuplu, deseori include dezechilibra în această zonă a oferitului și a primitului. Evident, nu trebuie să ținem scorul, și nici să apreciem gesturile celuilalt prin prisma a ceea ce facem noi înșine.

Fiecare are modul propriu de a-și demonstra afecțiunea. În egală măsură, trebuie să învățăm să și primim din partea celuilalt și să nu vedem atitudinea partenerei, spre exemplu, ca fiind o formă de manipulare sau trădând o slăbiciune personală. Bărbații au învățat să primească, dar și să ofere. Mai mult, au învățat că, uneori, limbajul iubirii poate fi descifrat și… adaptat.

 

Menține limite sănătoase în relația de cuplu

Dacă tolerezi sau încurajezi o relație dependentă cu partenera ta, vei genera o relație bazată mereu pe urgențe și salvarea celuilalt.

Bărbații au învățat să lase deoparte rolul de salvator, care este unul extrem de obositor. Deseori, cea mai bună cale de a-ți ajuta partenera este să îi oferi sprijinul și resursele necesare pentru a-și rezolva singură o problemă.

 

Nu răspunde la furie cu furie

Bărbații au învățat că într-un conflict, cuvintele pot răni și produce daune pe termen lung. Totodată, sunt atenți la zonele sensibile ale partenerei și au grijă să nu producă mai multe daune.

În loc să o ducă într-o zonă defensivă, în conflict, au învățat să lucreze în direcția rezolvării acestuia.

 

Foto: shutterstock.com

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
O de la Orgasm. Cum să găsești punctul G în caz că pornești în căutarea lui
O de la Orgasm. Cum să găsești punctul G în caz că pornești în căutarea lui

Punctul G rămâne un mister, dar se pare că nu e chiar un basm, ci poate fi găsit. Iată o hartă care să te ghideze.

Citeste
Care este fundația unei relații de cuplu sănătoase
Care este fundația unei relații de cuplu sănătoase

Vrei să știi ce să cauți la un partener nou? Iată ce spun psihologii că reprezintă elementele necesare pentru o relație de cuplu sănătoasă.

Citeste
Cum mai stăm cu educația?
Cum mai stăm cu educația?

Bacalaureatul românesc ne dă coșmaruri, fie că avem sau nu copii. Stres enorm, incertitudine (ia sau nu ia Bacul?), nopți nedormite și toate astea pentru ca adolescentul să meargă mai departe, pe un drum despre care nu ne mai întrebăm cât de potrivit este. În ce parametrii mai e educația azi?

Citeste
Inteligența parentală și coaching emoțional pentru copii
Inteligența parentală și coaching emoțional pentru copii

Indiferent de ceea ce simte un copil, acesta are nevoie de validarea părinților. Psihologul Gáspár György ne oferă câteva sfaturi de coaching emoțional pentru copii.

Citeste
Ce le spunem copiilor despre bani? Învață să le faci o educație financiară corectă
Ce le spunem copiilor despre bani? Învață să le faci o educație financiară corectă

Cum se formează, în timp, educația noastră financiară? Ce greșeli e bine să evite părinții și cum să creștem copii independenți și pregătiți pentru viața nu tocmai simplă?

Citeste
Eviți să ai un conflict cu iubitul? Află că greșești!
Eviți să ai un conflict cu iubitul? Află că greșești!

Nimeni nu vrea să ajungă la conflict. Mai ales cu o persoană care ne este dragă. Dar evitarea lui produce daune și mai mari. Iată explicațiile.

Citeste