Ce greşeli faci în cuplu când suferi de anxietate

Stările de anxietate îți afectează atât viața individuală, cât și pe cea de cuplu. Iată ce comportamente îți afectează pe termen lung relația.

Citește și:

Sfaturi pentru a-ti controla anxietatea

Modalitati de a-ti ajuta partenerul cu anxietate

Anxietatea îţi aduce neajunsuri la nivel personal, individual, dar şi în viaţa de cuplu. Şi cu cât aceasta se circumscrie mai multor zone, cum ar fi aspectele financiare, sănătate, viitor etc., cu atât mai puternic este impactul asupra vieţii în doi.

O persoană anxioasă are o toleranţă foarte scăzută la incertutudine şi pentru a-şi elimina sau reduce propriul disconfort, poate adopta comportamente care-i aduc disconfort partenerului.

Astfel, dacă eşti o persoană anxioasă, pentru a gestiona neliniştea şi anxietatea, poţi alege uneori comportamente de evitare.

De exemplu, eviţi anumite situaţii, cum ar fi să discuţi cu partenerul despre un subiect sensibil, pentru că-ţi faci griji cu privire la apariţia unui posibil conflict.

Acest comportament de evitare reduce sau elimină anxietatea pe termen scurt, însă pe termen lung are efecte negative – anxietatea rămâne prezentă şi chiar se poate amplifica, pentru că tu nu faci altceva decât să-ţi autoconfirmi iar şi iar că nu poţi gestiona o situaţie dificilă decât adoptând acest comportament.

Alteori, poţi apela la comportamentele securizante, menite să reducă anumite consecinţe neplăcute: îţi suni frecvent partenerul în timpul zilei numai să te asiguri că este bine, dacă pleacă într-o delegaţie îl asaltezi cu telefoanele să ştii ce face şi dacă este bine, sănătos!

Dacă are o uşoară problemă de sănătate, insişti să meargă la “n” doctori sau să faca “n” analize! Deşi intenţia ta iniţială e bună, consecinţele asupra relaţiei sunt negative şi uneori pot fi chiar dezastruoase. Pentru că partenerul s-ar putea simţi tratat ca un copil, umilit, controlat, sufocat etc.

Un alt comportament care poate deveni supărător sau împovărător pentru partener este cel legat de superstiţii, respectiv stabilirea anumitor ritualuri în cuplu: înainte de a ieşi din casă, să pui o găleată plină cu apă în faţa uşii, ca să-ţi meargă bine; să-l pui să păşească întâi cu dreptul când iese din casă; să-i spui partenerului să poarte cu el un obiect pe care tu-l investeşti cu rol de talisman etc.

Dacă eşti o persoană anxioasă, am putea spune că priveşti lumea prin lentile care amplifică aspectele negative.

Astfel, există riscul ca atunci când apar unele disfuncţionalităţi sau poate chiar mici neînţelegeri, să catastrofizezi, exagerând consecinţele negative.

Alături de catastrofizare, mai poate apărea şi o altă distorsiune cognitivă – orientarea “Ce ar fi dacă …?”, atunci când îţi adresezi ţie însăţi, în mod repetat, această întrebare sau atunci când o adresezi celor din jurul tău şi nu eşti niciodată mulţumită de răspunsuri.

Şi atitudinea pesimistă în faţa dificultăţilor, a problemelor are influenţă negativă în viaţa de cuplu, pentru că, pe de-o parte creează o atmosferă apăsătoare şi, pe de altă parte, dacă tu ai o atitudine pesimistă şi eviţi să rezolvi problemele, atunci acestea vor cădea în sarcina partenerului, care s-ar putea simţi copleşit!

În momentele în care sunt decizii de luat în cuplu, neliniştea ta s-ar putea exacerba, ar putea apărea mulţi “dacă”, toate acestea ducând la amânarea deciziei, la deliberări interminabile şi oboseală.

Persoanele anxioase sunt în general reticente la ceea ce înseamna nou, la schimbările de ultim moment.

Şi lucrul acesta poate supăra partenerul, mai ales dacă acesta este genul spontan şi deschis către schimbări neprevăzute.

În plus, te-ai gândit că refuzând schimbările de program de ultim moment sau fiind refractară faţă de situaţiile noi, ai putea pierde multe momente frumoase ale vieţii în doi?

Se poate spune că neliniştea este o barieră semnificativă în calea intimităţii emoţionale. Cum să mai îndrăznească partenerul să-ţi povestească despre anumite aspecte care-l framântă, dacă tu însăţi eşti copleşită de îngrijorări, dacă eşti deja “un pachet de griji”?

Şi viaţa sexuală are de suferit. Dacă atunci când faci sex nu eşti prezentă atunci şi acolo, ci prin minte îţi trec gânduri, imagini negative cu privire la diverse aspecte din viaţa voastră, cum să ajungi la plăcere, cum să atingi orgasmul, când nu te laşi în voia simţurilor, ci a grijilor?

 

De Daniela Stanciu, psihoterapeut cognitiv-comportamental, competenţe în terapia sistemică: cuplu, copil, familie

Tel.: 0745.089.985

office@aventuradezvoltarii.com

www.aventuradezvoltarii.com

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Ai un nou-născut? Nu uita de intimitatea în cuplu
Ai un nou-născut? Nu uita de intimitatea în cuplu

Venirea pe lume a unui copil este motiv de bucurie, dar și o provocare pentru tinerii părinți. În vârtejul noilor evenimente și responsabilități, iată cum să avem grijă de intimitatea în cuplu.

Citeste
Parenting: cum gestionezi eșecurile copilului tău în beneficiul lui
Parenting: cum gestionezi eșecurile copilului tău în beneficiul lui

Deseori ne temem că cei mici nu vor avea succes, nu vor reuși, nu vor ajunge unde… ne-am dori noi. Astfel, nu facem decât să le dezvoltăm anxietatea. Iată cum poți gestiona corect eșecurile copilului tău.

Citeste
Cum să-ți protejezi cuplul de o familie toxică, a lui sau a ta
Cum să-ți protejezi cuplul de o familie toxică, a lui sau a ta

Ar fi ideal să avem o relație sănătoasă cu familia proprie și cea a partenerului. Dar ce avem de făcut când avem o familie toxică și ne strică armonia cuplului? Iată cum să ne protejăm.

Citeste
Cum gestionezi anxietatea de separare a copilului tău
Cum gestionezi anxietatea de separare a copilului tău

Între copil și mamă, încă de la naștere, se formează o legătură puternică. De aceea, plecarea mamei la serviciu sau a copilului la grădiniță pot naște anxietatea de separare. Iată cum o putem remedia.

Citeste
Ea face un copil fără acordul lui. Impactul asupra tatălui și copilului
Ea face un copil fără acordul lui. Impactul asupra tatălui și copilului

Ea rămâne însărcinată și păstrează copilul, chiar dacă el e împotrivă. Ce le determină pe femei să nu țină cont de voința bărbatului și care este impactul pentru viitorul tată sau pentru copil? Răspunsuri de la Cătălin Dandeș, psihoterapeut.

Citeste
Motive greșite pentru care rămânem într-un cuplu nefericit
Motive greșite pentru care rămânem într-un cuplu nefericit

Nu ești mulțumită de relația ta? Lucrurile nu par să se schimbe și parcă nici nu-ți mai vine să încerci? Cu toate acestea, eziți să te desparți… Iată motivele greșite pentru care rămânem într-un cuplu nefericit.

Citeste