Now Reading
Ce greşeli faci în cuplu când suferi de anxietate

Ce greşeli faci în cuplu când suferi de anxietate

Stările de anxietate îți afectează atât viața individuală, cât și pe cea de cuplu. Iată ce comportamente îți afectează pe termen lung relația.

Citește și:

Sfaturi pentru a-ti controla anxietatea

Modalitati de a-ti ajuta partenerul cu anxietate

Anxietatea îţi aduce neajunsuri la nivel personal, individual, dar şi în viaţa de cuplu. Şi cu cât aceasta se circumscrie mai multor zone, cum ar fi aspectele financiare, sănătate, viitor etc., cu atât mai puternic este impactul asupra vieţii în doi.

O persoană anxioasă are o toleranţă foarte scăzută la incertutudine şi pentru a-şi elimina sau reduce propriul disconfort, poate adopta comportamente care-i aduc disconfort partenerului.

Astfel, dacă eşti o persoană anxioasă, pentru a gestiona neliniştea şi anxietatea, poţi alege uneori comportamente de evitare.

De exemplu, eviţi anumite situaţii, cum ar fi să discuţi cu partenerul despre un subiect sensibil, pentru că-ţi faci griji cu privire la apariţia unui posibil conflict.

Acest comportament de evitare reduce sau elimină anxietatea pe termen scurt, însă pe termen lung are efecte negative – anxietatea rămâne prezentă şi chiar se poate amplifica, pentru că tu nu faci altceva decât să-ţi autoconfirmi iar şi iar că nu poţi gestiona o situaţie dificilă decât adoptând acest comportament.

Alteori, poţi apela la comportamentele securizante, menite să reducă anumite consecinţe neplăcute: îţi suni frecvent partenerul în timpul zilei numai să te asiguri că este bine, dacă pleacă într-o delegaţie îl asaltezi cu telefoanele să ştii ce face şi dacă este bine, sănătos!

Dacă are o uşoară problemă de sănătate, insişti să meargă la “n” doctori sau să faca “n” analize! Deşi intenţia ta iniţială e bună, consecinţele asupra relaţiei sunt negative şi uneori pot fi chiar dezastruoase. Pentru că partenerul s-ar putea simţi tratat ca un copil, umilit, controlat, sufocat etc.

Un alt comportament care poate deveni supărător sau împovărător pentru partener este cel legat de superstiţii, respectiv stabilirea anumitor ritualuri în cuplu: înainte de a ieşi din casă, să pui o găleată plină cu apă în faţa uşii, ca să-ţi meargă bine; să-l pui să păşească întâi cu dreptul când iese din casă; să-i spui partenerului să poarte cu el un obiect pe care tu-l investeşti cu rol de talisman etc.

Dacă eşti o persoană anxioasă, am putea spune că priveşti lumea prin lentile care amplifică aspectele negative.

Astfel, există riscul ca atunci când apar unele disfuncţionalităţi sau poate chiar mici neînţelegeri, să catastrofizezi, exagerând consecinţele negative.

Alături de catastrofizare, mai poate apărea şi o altă distorsiune cognitivă – orientarea “Ce ar fi dacă …?”, atunci când îţi adresezi ţie însăţi, în mod repetat, această întrebare sau atunci când o adresezi celor din jurul tău şi nu eşti niciodată mulţumită de răspunsuri.

Şi atitudinea pesimistă în faţa dificultăţilor, a problemelor are influenţă negativă în viaţa de cuplu, pentru că, pe de-o parte creează o atmosferă apăsătoare şi, pe de altă parte, dacă tu ai o atitudine pesimistă şi eviţi să rezolvi problemele, atunci acestea vor cădea în sarcina partenerului, care s-ar putea simţi copleşit!

În momentele în care sunt decizii de luat în cuplu, neliniştea ta s-ar putea exacerba, ar putea apărea mulţi “dacă”, toate acestea ducând la amânarea deciziei, la deliberări interminabile şi oboseală.

Persoanele anxioase sunt în general reticente la ceea ce înseamna nou, la schimbările de ultim moment.

Şi lucrul acesta poate supăra partenerul, mai ales dacă acesta este genul spontan şi deschis către schimbări neprevăzute.

În plus, te-ai gândit că refuzând schimbările de program de ultim moment sau fiind refractară faţă de situaţiile noi, ai putea pierde multe momente frumoase ale vieţii în doi?

Se poate spune că neliniştea este o barieră semnificativă în calea intimităţii emoţionale. Cum să mai îndrăznească partenerul să-ţi povestească despre anumite aspecte care-l framântă, dacă tu însăţi eşti copleşită de îngrijorări, dacă eşti deja “un pachet de griji”?

Şi viaţa sexuală are de suferit. Dacă atunci când faci sex nu eşti prezentă atunci şi acolo, ci prin minte îţi trec gânduri, imagini negative cu privire la diverse aspecte din viaţa voastră, cum să ajungi la plăcere, cum să atingi orgasmul, când nu te laşi în voia simţurilor, ci a grijilor?

 

De Daniela Stanciu, psihoterapeut cognitiv-comportamental, competenţe în terapia sistemică: cuplu, copil, familie

Tel.: 0745.089.985

[email protected]

www.aventuradezvoltarii.com

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top