Now Reading
Ce să te întrebi dacă partenerul ți-a fost infidel

Ce să te întrebi dacă partenerul ți-a fost infidel

Partenerul ți-a fost infidel? E o problemă destul de frecventă, dar ce vei face în continuare depinde de răspunsurile pe care ți le oferi la următoarele trei întrebări.

Citește și:

Cum îţi vindeci rănile provocate de infidelitate

Motive feminine pentru infidelitate

Majoritatea femeilor care traversează un episod de infidelitate din partea partenerului, trăiesc suferința similar: nu pot dormi, se gândesc numai la ce s-a întâmplat, nu pot mânca, se întreabă constant unde este partenerul și ce face… și nu știu cum să reacționeze sau ce au de făcut.

Prin urmare, terapeuții s-au gândit care ar fi cele mai utile întrebări pe care ți le poți pune într-o astfel de situație.

 

Care este cel mai bun răspuns după ce am descoperit infidelitatea?

Imediat după ce ai descoperit infidelitatea este și firesc să fii invadată de gânduri pe care nu le poți controla. Este imposibil să te concentrezi sau să fii atentă la alte lucruri.

Drept rezultat, dacă tocmai ai aflat despre o infidelitate, evită să iei decizii pentru că vor fi iresponsabile. Într-o situație similară, o femeie a spus soțului său, doar la câteva zile după aflarea veștii, că îl iartă.

Apoi, câteva luni mai târziu a descoperit că aventura nu se încheiase și a realizat cât de greșit a reacționat.

Iertarea nu a fost utilă, ba chiar se poate să fi contribuit la continuarea aventurii. Iertând ușor, poți lăsa impresia că nu a fost mare lucru.

Într-un alt caz, reacția imediată a femeii a fost să îi spună soțului că vrea să divorțeze și că nu îl va ierta niciodată. Pentru ei, nu mai există a doua șansă…

Pe parcursul săptămânilor caer au urmat, ea a realizat că nu vrea să divorțeze, dar datorită răspunsului inițial, el a încetat să încerce să repare căsnicia.

Relația lui extraconjugală era încheiată, dar mândria lui și încăpățânarea ei de a nu vorbi despre ceea ce simte, au împiedicat o conversație sănătoasă și utilă legată de ceea ce își doresc amândoi.

În ambele cazuri, deciziile pripite au afectat procesul de vindecare. Deși este destul de frecvent să sărim la concluzii, este mai sănătos să ne acordăm timp să  ne gândim la ceea ce s-a întâmplat.

O infidelitate poate fi comparată cu un accident de mașină. Într-o primă etapă există șocul, iar tu nu vei reacționa așa cum o faci într-o situație obișnuită.

Odată ce ți-ai revenit în simțiri și te-ai stabilizat, vei răspunde mai eficient. Așadar, nu lua nicio hotărâre pe loc.

Cu cât vei deține mai multe informații, cu atât vei putea lua decizia potrivită, fără presiunea stresului și a emoțiilor puternice.

Multe cupluri în această perioadă realizează schimbările pe care trebuie să le facă în relația lor și nu odată partenerii decid să își mai acorde o șansă.

 

Manifest simptomele unei traume?

După ce descoperi aventura soțului sau a iubitului tău, poți manifesta simptome asociate cu tulburarea de stres post-traumatic.

Din păcate, ele sunt puse pe seama celor care trec prin accidente grave sau pe cea a veteranilor de război.

Dar această tulburare are multe forme de manifestare, iar ele se regăsesc la 70% dintre persoanele care tocmai au aflat despre infidelitatea sexuală a partenerului.

Cercetările sugerează că simptomele traumelor sunt similare, motiv pentru care poți verifica lista de mai jos pentru a înțelege gradul în care ai fost afectată: îți simți viața amenințată, retrăiești evenimentul la nesfârșit, eviți oameni, locuri și activități care îți făceau plăcere, ai gânduri negative legate de propria persoană („nu sunt suficient de bună”) și hiperactivitate emoțională (anxietate, hipervigilență).

Prin urmare, lucrurile sunt destul de serioase, iar un astfel de eveniment trebuie tratat precum orice altă situație traumatică.

 

Aventura lui mi-a schimbat părerea despre mine?

După ce ai aflat de infidelitate, urmează în mod firesc o internalizare a ceea ce s-a petrecut. Te poți trezi întrebându-te „Ce e în neregulă cu mine?” sau „Nu am fost suficient de bună pentru el?”.

Inclusiv persoanele încrezătoare și cu o bună stimă de sine manifestă astfel de îndoieli și frici. Pentru că întreaga lor viață a fost scoasă din zona de siguranță și dusă într-una de anxietate și teamă.

Ele și-au internaliuzat comportamentul soțului, iar acum se consideră ele a fi problema. Dacă simți că începi să te acuzi pe tine, nu ești singura… este o reacție frecventă.

Un studiu efectuat pe mai mult de 1000 de femei, a evidențiat că la afirmația „cred că soțul meu a făcut acest lucru pentru că eu nu sunt suficient de bună”, 77% au răspuns afirmativ.

Dar această internalizare nu ajută la rezolvarea problemei, ci din contră, adâncește trauma femeii.

Dacă simte că infidelitatea partenerului este vina lor, de fiecare dată când el va riposta în vreun fel, sentimentul va reveni. Iar astfel de credințe nu ajută la vindecare, ci ne blochează în durere.

Interesant este faptul că o cercetare arată că luând asupra noastră cauza infidelității, avem totodată impresia că putem controla rezultatul. Iar în minte ne vin toate acele schimbări care ni se par că ar fi utile: „dacă slăbeam, dacă mă aranjam mai mult, dacă făceam mai mult sex… aventura ar/va înceta.”

Din păcate, astfel de idei rareori creează schimbarea de care cuplul are nevoie după o infidelitate. În special dacă infidelitatea este pornită dintr-o compulsivitate sexuală.

Dacă vrei să te vindeci după o infidelitate, depinde de tine acest lucru. Învață să te vezi ca pe o persoană valoroasă și importantă în primul rând.

Pe măsură ce vei câștiga forță interioară, vei ști să setezi mai bine limitele în relația ta. Vei înțelege că tu contezi, iar un astfel de comportament nu este ok.

Iar criticul intern care te împovărează cu etichete negative la adresa ta, va fi nevoit să tacă.

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top