Now Reading
Ce te atrage la el sau la ea? Atracția se poate …mirosi!

Ce te atrage la el sau la ea? Atracția se poate …mirosi!

Atracția e o chestie de bicepși și de picioare suple și lungi. Sau nu. De fapt, e o chestie de chimie. Și noi știm asta când spunem: „am o chimie bună cu el“.  Dar nu știm că, de fapt, adevărul despre chimie e și mai ciudat.

Citește și:

Ce fac femeile și reprezintă un turn-off pentru bărbați

De ce găsim mereu scuze unui iubit toxic pentru noi

 

Francezii, poporul acela cu moravuri libere, spun despre cineva atrăgător că are „je ne sais quoi“ (adică „nu știu ce“; noi spunem că are „pe vino-încoace“) atunci când descriu pe cineva care face ce face și atrage toate privirile languroase (și deseori libidinoase) din jur.

Cu adevărat, habar n-avem ce anume ne face să fim atrași de Cutărică sau de Cutărică. „Ce naiba a găsit la el?“ Se mai întreabă câte o mama disperată, când vede ce alegeri sentimentale face fiica ei. Bine, nu e treaba mamei, dar întrebarea e legitimă.

Ce, naiba, am găsit la tine?

Daaaaar:

Simetria. Ne atrage simetria facial și corporală. Creierul e foarte atent la asimetriile unui chip. Femeile preferă mirosul corporal al unor bărbați pe care nu i-au cunoscut (biologii le dau să miroase muuulte tricouri transpirate ale domnilor) dar care au corp și față simetrice.

Care or fi moleculele care semnalează simetria… Dumnezeu știe.

Personalitatea. Se pare că aceleași tricouri nespălate (bine că nu șosetele…) le indică femeilor care din bărbații respectivi sunt extravertiți, haioși și sociabili, sau care sunt morocănoși și nevrotici. Din nou, psihologii nu știu ce moleculă indică faptul că Gigel are umor. Dar se pare că există astfel de chimicale.

Boala. Câh! Tot moleculele din tricourile transpirate (subliniem, pentru scuza cercetătorilor, că au fost tricouri, și nu șosete), că eventualele boli pot fi identificate de nasucurile fine ale femeilor tot după miros. Și nu vorbim despre ceva care miroase, evident, nasol (o infecție) ci de un simplu guturai sau …melancolie. Și doamnele evită astfel de posesori de tricouri.

Diversitate genetică. Femeile pot identifica bărbați cu sistem imunitar diferit de al lor, care să le ajute să conceapă copii cu mai mare apărare în fața bolilor.

Adică mai multă diversitate, mai bine. Se numește complex de histocompatibilitate. E motivul pentru care ne sărutăm cu cineva.

Sărutul e un test de histocompatibilitate. Mulțimea mare de receptări de pe buze și limbă spun creierului dacă Gigel are sistem imunitar diferit sau asemănător (not good).

Să nu fie din același grup. Adică nu veri, frați, surori! E același motiv: ca să putem concepe urmași sănătoși, cu sisteme imunitare complexe, avem nevoie de parteneri cât mai diferiți. E motivul pentru care endogamia duce la aberații.

Ne plac cei ca noi. Asta nu rezultă din miros, ci din interacțiuni sociale mai ample, dar da, ne plac cei care ne seamănă, și ne îndrăgostim de cei care au același pasiuni, sau chiar ne seamănă fizic! Pentru că suntem, de fapt, niște narcisiști…

Buuun. Ce ne spune nouă asta? Că nu e necesar să începem să adulmecăm pe oricine dimprejur (mai ales sub braț și cu atât mai puțin în șosete) dar că nasul e un indicator foarte fin de compatibilitate.

Plăcerea de a sta cu nasul în gâtul iubitului e un semn că puteți concepe copii sănătoși și că se armonizează și personalitățile voastre.

Dacă nu-ți place cum miroase nici când se dă cu Dior Homme, atunci poate că e e bine să vă despărțiți prieteni…

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top