Now Reading
Cheful de sex vine din creier

Cheful de sex vine din creier

Psihanalistii si specialistii in neurostiinta sunt de acord asupra unui punct: totul se intampla in creier. El este cel care da startul si regleaza libidoul de care ne plangem atata…

 

Anumite semnale nu pot sa insele: inima bate mai tare, mainile transpira, pupilele se dilata. Atunci cand suntem excitati, corpul nostru este foarte… vocal, iar semnalele pe care le transmite sunt rezultatul unei reale furtuni neuronale si psihologice. „Creierul este primul organ sexual“, spune psihoterapeutul Alain Héril. Sunt destul de vechi studiile care o confirma: in materie de sex, creierul este cel care da ordine, asa cum au confirmat recent cercetatorii. Astfel, se contureaza elanul pe care il manifestam fata de celalalt.

 

CE DECLANSEAZA ATRACTIA

Neurobiologul Lucy Vincent defineste atractia pentru un partener pornind de la dorinta de a se reproduce, dar si din totalitatea de informatii afective, corporale, inmagazinate in istoria fiecaruia. Totul incepe, evident, de la relatia intre-tinuta cu parintii inca de la nastere. „Un copil primeste de la parinti toate informatiile fizice si psihologice care se asociaza cu ceva agreabil, de la ei invata sa fie atent, sa se intereseze de ceva…

Adica, tot ceea ce ii indica copilului starea de bine. Mai tarziu in viata, cand intalnim pe cineva care ne aminteste de proprietatile genitorilor nostri (par, culoarea ochilor, miros), creierul le asociaza instantaneu cu notiunea de placere. Asta provoaca atractia pentru cineva anume.“

Alti parametri joaca un rol important, incepand cu pubertatea, adauga cercetatoarea: „Cand intervine dezvoltarea sexuala, hormonii – estrogenul la fete si testosteronul la baieti – pregatesc creierul pentru semnalele sexuale venite din jur.“

Nu suntem indentici din punct de vedere biologic, si acest fapt are repercusiuni asupra alegerilor noastre. Barbatul produce milioane de spermatozoizi. Femeia, doar un ovul, o data pe luna. Cand este insarcinata, energia ei merge catre fat si stie ca e copilul ei. Este garantia linistii totale. Dar barbatul nu este niciodata linistit cu privire la paternitatea biologica.

Inconstient, el incearca sa gaseasca o femeie fertila si fidela pentru a-si asigura descendenta. Asadar, dorinta sa este activata de ceea ce el identifica drept semnale de fertilitate: buze carnoase, raport armonios intre talie si solduri, privire plecata, zambet, sani proeminenti, feromoni…

Femeile incearca sa-si asigure supravietuirea si siguranta progeniturii. Daca imbratisam o viziune heterosexuala si traditionalista, unele vor fi atrase de vocea grava, de o anumita forma a fetei, de feromoni precum androsteronul, care au putere de atractie asupra gintii femeiesti.

Dar pilula contraceptiva schimba multe, apar modificari biologice. Si o noutate pe care o constata azi oamenii de stiinta este ca femeile pot fi atrase de tipi mai feminini, susceptibili de a avea grija de copii, de barbati cu mai putin testosteron…

 

CE ACTIVEAZA SEDUCTIA

Importanta acestor criterii variaza in functie de experientele noastre afective. Ele se combina diferit si permit amorsarea procesului de seductie, veritabil joc de ping-pong intre doua creiere care isi trimit mesaje inconstiente. „Se schimba mii de mesaje“, spune Lucy Vincent. „Informatiile circula permament, dar creierul inregistreaza ce ii trebuie lui, forma corpului celuilalt, de exemplu. La final, combinatia lor va face sa-l gasim pe celalalt formidabil. Dar ea mai aminteste ceva important: pentru a seduce, trebuie sa fii vazut.“

Uneori, exista o desincronizare: nu iubim si nu dorim in acelasi timp. Unul detecteaza posibilitatea chimiei in cateva secunde, dar pentru celalalt e nevoie de cateva luni sa se produca declicul. „Nu suntem stapani pe dorintele noastre“, spune Jean Didier Vincent, profesor de fiziologie la Facultatea de Medicina din Paris.

„Dar cand se declara atractia, pot exista strategii care sa o mentina… sau nu. O femeie se simte mai putin inhibata atunci cand e atrasa de un barbat si ii va accepta acestuia atentiile. Ea simte ca este obiectul unei inclinatii. Miros, gesturi, comportamente, toate acestea sunt indicii pe care ea le detecteaza si nu poate rezista dorintei masculine atat de intense. Dimpotriva, un barbat poate sa se abtina, pentru ca el a invatat de mic sa tina sub control impulsurile sexuale care, cel mai adesea, ii dau de furca…“

 

CE PROVOACA UZURA

„Dupa circa trei ani de zile, perioada pasionala se stinge“, spune Lucy Vincent. Dupa ea, perioada de amor nebun, faza de orbire, care exista psihologic in creier, se incheie. Si acum, ochii nostri, care au fost absorbiti de celalalt, se intorc din nou catre lume. Zonele din creier asociate emotiilor si placerii sunt mai putin aprinse atunci cand ne vedem partenerul stabil…

Din punct de vedere psihic, dorinta ameninta sa scada daca simtim ca celalalt nu e idealul pe care ni l-am imaginat. „Am pus un ecran fantasmatic intre el si noi, dar, odata cu timpul, il vedem asa cum este“, spune Marie-Jean Sauret. „Creatia imaginara se fisureaza, descoperim ca il doream pentru ca ne amintea de altcineva, poate de un tata adorat, si ca nu este persoana pe care a innobilat-o dorinta noastra. «Dar eu nu sunt taica-tau», putem auzi. Aceasta revelatie declanseaza ura sau, de ce nu, un alt fel de iubire, mai matura, mai putin prada fantasmei.“

 

SA RENUNTAM LA RETETE GATA FACUTE

Trebuie sa admitem ca nu stim cum. Dar sa iesim putin din repetitie, sa invatam sa nu mai aplicam ceea ce auzim la altii sau vedem in media, in pornografie… Nu exista o metoda universala. Dorinta revine cand pierdem reperele spatiale, temporale – de exemplu, intr-o vacanta. Daca regasim momentele de elan, atunci asta nu se intampla pentru ca celalalt e diferit, ci pentru ca exista noutate in mediu. Nu mai facem planuri, ne abandonam putin hazardului.

 

SURPRIZA

Trebuie sa dam de lucru creierului –si lui ii plac surprizele. „Cand suntem impreuna de multa vreme, nu ii putem atrage atentia celuilalt decat daca schimbam contextul“, spune Lucy Vincent. „Putem sa schimbam parfumul, de exemplu, ca sa provocam simturile putin. “

 

FANTASME

Sexologul Ghislaine Paris isi pune pacientii sa isi reactiveze imaginatia. Trebuie sa se gandeasca liber si imaginativ la sex, sa inventeze scenarii. Mai trebuie si sa accepte ca dorinta poate sa fie suscitata de altcineva. Asta ne poate reaprinde viata sexuala cu partenerul stabil, de ce nu? Angoasa ca putem pierde pe cineva ne face mai interesati de cel sau de cea pe care o putem pierde…

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top