Crește numărul de copii cu autism. Dar nu din cauza vaccinurilor….

Autismul înregistrează o creștere alarmantă în toate mediile, în toată lumea, estimându-se că 1 copil din 61 este diagnosticat cu o tulburare de spectru autist.

Citește și:

Beneficiile aduse de animale copiilor cu autism

Semne clare pentru autism

Literatura de specialitate arată că acest diagnostic se poate pune la copii foarte devreme, înainte chiar ca aceștia să împlinească un an sau un an și jumătate, dar acest lucru se întâlnește extrem de rar în practica de specialitate.

”La Asociația pentru Intervenție Terapeutică în Autism (AITA) avem micuți care vin la terapie, chiar înainte de a împlini 2 ani și care au deja diagnosticul stabilit.

Când diagnosticul se pune rapid si părinții sunt pregătiți pentru a începe terapia, sansele pentru o recuperare cat mai completă cresc considerabil.

Sunt însă și cazuri in care un copil ajunge la noi abia la vârsta de 5 ani, de multe ori fără însă a avea un diagnostic clar.

Din nefericire, astfel de situații se regăsesc peste tot în Europa, nu numai în țara noastră, fiindcă factorii principali care împiedică diagnosticarea precoce sunt cam aceeași peste tot în lume”, ne-a explicat psihologul Daniela Gavankar, președinta AITA.

Situația nu este deloc ușoară pentru părinte, mai ales dacă acesta este la primul copil. În plus, de foarte multe ori, nici măcar speciliaștii cu care copilul intră în contact nu sesizează că cel mic ar avea o anumită problemă care să trezească suspiciune, mai ales daca specialitatea lor nu se refera la probleme de acest gen.

În toate aceste cazuri, copilul pierde timp prețios, el fiind diagnosticat abia la intrarea în colectivitate, fie la grădiniță, fie mai târziu, la școală.

Concret, psihologul a susținut că sunt o serie de probleme pe care părintele le întâmpină până la aflarea diagnosticului de autism.

De exemplu, sunt o mulțime de persoane din anturajul apropiat familiei care pot opri demersul mamei, atunci când aceasta sesizează că cel mic are anumite probleme.

Principalele piedicii care duc la amanarea unui diagnostic corect:

Anumiți prieteni, cunoștințe care, deși nu sunt medici, asigură familia că totul este numai o iluzie a lor cauzată de hiper-protecție.

Există chiar și situații în care inclusiv medicul psihiatru, care nu are specializare in autism, să nu vadă toate manifestările și să nu intuiească toate aspectele tulburarii, deoarece cel mic poate în timpul consultației zâmbește, stă liniștit în brațele mamei, iar în acele clipe comportamentul de tip autist să lipsească sau să nu fie atât de evidente. Astfel, copilul rămâne doar sub observație, iar diagnosticul este amânat.

 

Care sunt semnele și simptomele autismului?

Președinta AITA, Daniela Gavankar ne-a detaliat care sunt prinicalele semne de alarmă care în mod firesc ar trebuie să îndrume un părinte spre un specialist.

Iată principalele semne și simptome ale autismului:

Copilul nu răspunde când este strigat pe nume sau, la instructiunile adultului nu răspunde – ca și cum nu ar auzi sau nu ar înțelege ce i se spune.

Nu se uită la părinte atunci când vrea un anumit lucru, nu privește unde i se arată.

Uneori, în parc, de exemplu, poate să fie bucuros de prezența altor copii, însă nu întotodeauna va interacționa cu aceștia. Daca interactionează, aceasta interacțiune ia forma unor atingeri neadecvate, sau alearga împreună.

Foarte des, atunci când i se cere ceva, protesteaza sau ignoră persoana.

De cele mai multe ori jocul are un caracter stereotip. Mai exact spus aceștia utiliează jucăriile în același fel. În plus, jucăriile gen mașinuțe, tractoare, păpuși nu-l atrag, ci este atras de sticle goale, sfori, pungi.

Totodată, nu utilizează obiectele în scopul lor uzual. De exemplu, poate plimba sticle, le umple apoi le golește, închide-deschide, bate în obiecte, lasă obiecte sa cadă în mod repetat.

De asemenea, copiii cu autism au anumite tulburări senzoriale care se pot manifesta uneori prin nevoia de a atinge orice obiect, sa le lingă, dar există și cazuri în care refuză să îmbrace anumite haine, sau să mănânce anumite alimente.

Pot apărea comportamente stereotipe: înșiră și aliniază obiecte, se învârte, flutură mâinile.

Copiii cu autism au probleme de comunicare și limbaj, uneori nu vorbesc, iar dacă vorbesc prezintă dificultăți, uneori ecolalie – repetă la nesfârșit sunete, cuvinte, reclame auzite la TV.

“De aceea este extrem de important ca în momentul în care părintele suspectează că dezvoltarea copilului este dificilă sau atipică să caute un specialist cu experiență în lucrul cu copiii cu autism pentru a afla cât mai curând cu ce se confruntă cel mic și ce trebuie făcut. Terapia începuta timpuriu creste șansele de ameliorare”, a încheiat psihologul Daniela Gavankar.

Obiectul final, la Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism (AITA) nu este sa faca din copiii cu autism genii, ci sa-i faca pe copii din ce in ce mai putin autisti, si mai ales din ce in ce mai fericiti.

Ai un copil cu autism? Sau ești specialist și grija ta este ameliorarea simptomelor și câștigarea unei vieți mai bune pentru micuții diagnosticați cu autism?

Atunci te așteptăm la International Autism Conference Bucharest – IACB 2017, un eveniment dedicat în totalitate persoanelor care se confruntă cu autismul, aduând în discuție terapiile care și-au dovedit eficiența îmbunătățind în mod semnificativ viața persoanelor afectate de autism.

Ideea acestui eveniment s-a născut din grija pentru micuții afectați de autism, din pasinunea pentru profesia noastră, din convingerea că încet, dar sigur putem să creștem la maxim potenâialul copiilor și să redăm familiilor o speranță către o viață de familie mai bună.

Va invitam pe site-ul nostru www.iacb.ro pentru a vedea lista complete a lectorilor si a temelor de la conferinta din acest an.

Foto: 123rf.com

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Cât e de stresant să fii părinte
Cât e de stresant să fii părinte

Se spune că este cea mai grea meserie din lume, și, în mod evident, aduce cu sine extrem de multă responsabilitate, dar și emoții senzaționale. Cu toate astea, cât e de stresant să fii părinte?

Citeste
Cum gestionăm relațiile toxice ale copilului nostru adolescent
Cum gestionăm relațiile toxice ale copilului nostru adolescent

Odată devenit adolescent, copilul, treptat, se îndepărtează de noi, iar relația cu el suferă transformări. Prin prisma trăirilor noastre, putem eticheta eronat anumite relații ale lui ca fiind toxice. Iată unde există semnale de alarmă și unde… greșim.

Citeste
Motivele pentru care intrăm și stăm în relații de cuplu toxice
Motivele pentru care intrăm și stăm în relații de cuplu toxice

Este recomandat să ieșim din relații toxice cât mai curând. Dar oare de ce intrăm în ele? Și de ce ne ia, uneori, prea mult timp să le părăsim…? Răspunsuri în continuare.

Citeste
Crește numărul de copii cu autism. Dar nu din cauza vaccinurilor….
Crește numărul de copii cu autism. Dar nu din cauza vaccinurilor….

Autismul înregistrează o creștere alarmantă în toate mediile, în toată lumea, estimându-se că 1 copil din 61 este diagnosticat cu o tulburare de spectru autist.

Citeste
Relații toxice de cuplu provocate de propriul nostru trecut
Relații toxice de cuplu provocate de propriul nostru trecut

Deseori ajungem să intrăm în relații toxice de cuplu datorită experienței proprii de viață. Recreem relațiile cu părinții, căutăm parteneri care se încadrează în tipar sau forțăm relația să ia un anumit curs. Rezultatul este mereu unul nefericit.

Citeste
Ritualurile copiilor din perspectivă psihanalitică
Ritualurile copiilor din perspectivă psihanalitică

Ritualurile copiilor sunt activități repetitive care au o anumită semnificație pentru ei și îi ajută în păstrarea echilibrului psihic. Fie că discutăm despre gesturi repetitive, gânduri sau comportamente repetitive, ne putem referi la acestea cu sensul de ritualuri.

Citeste