Now Reading
Cum ii influentezi tu, ca mama, viata copilului tau

Cum ii influentezi tu, ca mama, viata copilului tau

Revista Psychologies

Te intrebi care sunt adevaratele influente pe care tu, ca mama, le ai asupra copilului tau? Iata cum il poate afecta atitudinea ta, in bine sau in rau, si cum poti contribui la dezvoltarea lui armonioasa.

 

 

Mama este cea mai importanta fiinta pentru noi din primele zile de viata, atat intrauterina, cat si extrauterina, insa pe masura ce ne dezoltam si crestem, tatal intra pe scena vietii si adauga propriile amprente educative.

 

De la concepere pana in momentul nasterii

De cand parintii au luat hotararea sa aduca pe lume un copil si pe toata perioada sarcinii, de la ceea ce mananca pana la ceea ce simte si isi doreste, mama ne influenteaza si ne programeaza viitorul.

Daca toate acestea au o importanta covarsitoare in dezvoltarea fatului, cu siguranta si in cazul unei sarcini nedorite, efectele se vor resimti inca din viata intrauterina: sarcina poate fi extrem de dificila pentru mama, cu risc de avort iminent si, uneori, in cele mai nefericite cazuri, sarcina se poate opri din evolutie. In alte situatii, fatul se naste prematur si lupta luni si chiar ani de zile sa recupereze deficitul de la nastere.

Sarcina bebelusului dorit, iubit inca din burtica mamei, este ceva mai usoara, insa nu este nici in acest caz lipsita de tatonari, limitari si dificultati. Mama este cea de la care copilul invata sa vorbeasca, sa mearga, sa se bucure, sa sufere atunci cand incercarile il coplesesc, si tot de la ea invata cum sa isi gaseasca propriile resurse sa continue, sa reusesca, sa o ia uneori de la capat.

Copilul imaginat vs copilul real

,,Sa fie fetita, cu ochii albastri si bruneta, sa fie frumoasa si musai sa cante la vioara ca mine si ca bunica ei!” sau  ,,Nu poate fi decat baiat, voinic, sanatos, putin mai frumos decat stim noi cine, dar sa invete sa manuiasca bisturiul si cand va fi chirurg de succes sa poata prelua conducerea clinicii pe care eu o conduc! Trebuie sa ma faca sa fiu mandru de el asa cum si eu l-am facut pe tatal meu!”.

Oare acesti parinti mai pot fi atenti si receptivi la nevoile copilului lor, la dorintele lui, la abilitatile si caracteristicile temperamentale cu care a fost inzestrat inca de la nastere? Astfel incat dezvoltarea si drumul lui in viata sa fie cat mai lin si de succes? Cu siguranta nu! Sau prea putin, mesajele care vin din propriul lor inconstient sunt atat de puternice incat nu pot fi cosmetizate, iar atitudinea fata de propriul copil va fi influentata direct de aceste mesaje.

 

Potential scenariu

Sa incercam sa analizam obiectiv cel de al doilea exemplu. Presupunem ca vine pe lume un baiat extrem de frumos, care in timp se dovedeste ca are un temperament vulcanic, cu ceva dificultati in adaptarea scolara, insa cu abilitati pentru limbile straine si geografie, cu un organism perfect construit pentru sport. Desi cele ,,doua maini stangi” il impiedica sa execute miscari ce necesita finete, cand alearga nu il intrece nimeni.

Ce adult se poate modela din acest aluat si ce pot face parintii in acest sens? Ei ar putea sa-si canalizeze toate eforturile in directia retusarii deficitelor, astfel incat copilul imaginat sa il „transforme” pe cel real, si dorinta tatalui sa se implineasca, sa se duca efectiv o lupta, iar copilul sa se cantoneze in esecuri si incercari repetate, in ezitari si dorinte neimplinite.

El reuseste intr-un final sa fie pe placul parintilor sai, dar este extrem de nefericit in fiecare zi cand intra in sala de operatii, coplesit de teama esecului, plin de amaraciune ori de cate ori va privi la televizor competitile sportive si, in pofida  succesului profesional, sa se considere un ratat. Ori parintii sa accepte realitatea, sa sustina dezvoltarea copilului in sensul fructificari abilitatilor sale.

Fericiti vor fi si ei, parintii, cand copilul ajunge sa aiba propria agentie de turism, sau cand va aduce prima medalie obtinuta cu echipa nationala de volei, cu efort sustinut dar cu incredere in propriile forte. Totul este mult mai usor cand faci ceea ce iti place, asa dezvolti si fructifici orice calitate pe care o ai, iti dezvolti increderea in tine si in calitatile tale, ai puterea sa cuceresti orice reduta alegi.

Sigur, mai putem gasi si alte variante pentru baietelul din exemplu, insa prefer sa te rog sa-ti iei un timp si sa reflectezi la calitatile copilului pe care il visezi inca dinainte de a se naste, la viitorul pe care ti-l imaginezi pentru el, ca apoi sa incetezi cu aceste proiectii! D.W. Winnicott spunea ca ,,mama suficient de buna” este capabila sa receptioneze si sa interpreteze cat mai corect semnalele pe care cel mic i le transmite, se lasa si ea ajustata de temperamentul copilului, pentru ca impreuna sa se poata acorda unul la celalalt si amandoi la mediu.

 

Ce face concret mama

Este nevoie ca mama sa stie cum ii place copilului sa se joace si sa o faca impreuna, sa afle de ce este fascinat de melci si ce ii place atat de mult la pisici. De ce ii place sa calce prin toate baltile si sa se tavaleasca prin noroi. Cum arata copilul cand este trist si ce il inveseleste, cum isi poate stapani el accesele de furie si in ce moduri il ajuta ea la deprinderea autocontrolului.

Cum arata fata lui cand ea ii lauda reusitele? Cum poate mama sa ii fie alaturi cand are un esec si cum poate sa-i amortizeze caderile, sa-l sustina sa isi gaseasca singur motivatia de a incerca, iar si iar.

Mama sa ii fie alaturi cand are prima reusita, sa il stranga in brate de cate ori are nevoie, sa ii respecte lacrimile si sa il ajute sa le inteleaga! Sa spuna in cuvinte ce el nu poate, sa ii oglindeasca si sa ii contina starile de suferinta coplesitoare, sa ii dea spatiu pentru manifestarea suferintei, sa il ajute sa se recompuna din bucati, constient de faptul ca ,,a suferi e omenesc” si nu ceva rusinos si interzis. Sa fie mai putin atenta la ceea ce a mancat, sau la cate jucarii are si cate poezii stie, la ce note are si la cate instrumente stie sa cante!

Sa ii permita sa spuna nu vreau, nu pot, nu stiu, nu inteleg! Sa se bucure impreuna si sa ii transmita dincolo de cuvinte:,,te iubesc orice ai face, si sunt mandra ca esti copilul meu!”

 

De Liana-Ioana Nica, psihoterapeut, psiholog-clinician, Cabinet individual psihologie,  Tel.: 0723.190.769, e-mail: [email protected]

 

 

 

Citeste si:

Parenting: cum iti inveti copilul sa fie mai responsabil

5 sfaturi pentru a fi o mama buna

 

 

Foto: 123rf.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top