Now Reading
Invata-ti copilul sa depaseasca teama de stomatolog!

Invata-ti copilul sa depaseasca teama de stomatolog!

Revista Psychologies

Iti este teama cand trebuie sa te duci la stomatolog? Starea asta i-o poti transmite si celui mic. Iata ce ai de facut pentru a-i da un exemplu pozitiv copilului tau.

 

Importanta ingrijirii danturii

Este important sa anticipezi ca intr-o zi va fi nevoie sa fie plombata vreo carie de-a copilului si sa nu lasi ca acest moment sa coincida cu prima vizita la stomatolog.

Fa ca prima vizita sa fie exact asa cum ii este numele – o vizita – in care copilul va afla despre ce e vorba intr-un cabinet sau o clinica stomatologica.

Dar chiar si acest prim moment poate fi pregatit. Familiarizeaza-l de mic cu aspecte legate de ingrijirea dentara incepand cu inspectarea impreuna a raionului de paste si periute de dinti.

Cu cat sunt mai multe si mai colorate, cu atat mai bine. Lasa-l sa le ia in mana, sa le pipaie, sa le miroasa, sa se uite la culori, sclipici, desene, dopuri, manere, ambalaje.

Alege cateva care sunt potrivite pentru varsta lui si lasa-l pe el sa decida pe care le cumparati. Fa din intalnirea cu mijloacele de igiena a dintilor o ocazie de buna-dispozitie si distractie.

Astfel vei crea o prima ancora pozitiva legata de ingrijirea dintilor. Daca aveti si un animal de companie sau copilul e mai mare si pasionat de animale, puteti sa va distrati in plus facand o vizita si la pet shop, aratandu-i ca exista periute si paste de dinti chiar si pentru… caini.

 

Joaca de-a dentistul

Poti sa cumperi papusi sau alte jucarii care pot fi periate pe dinti sau il poti invata sa imite activitatea medicului stomatolog.

De asemenea, va puteti uita in carticele sau la filmulete informative pentru copii si puteti exersa numaratul, intr-un mod amuzant, contabilizand reciproc cati dinti aveti fiecare.

Daca intreaba despre placa dentara a bunicilor, le puteti explica faptul ca dintii se pierd in timp si mai ales daca nu ai grija de ei, chiar si dupa ce iti cresc toti.

Vestea buna e ca dintii se pot repara! Cum? La cabinetul stomatologic unde medicii stomatologi au invatat sa repare, sa ingrijeasca sau sa inlocuiasca… dinti.

Da, unii oameni iubesc dintii atat de mult incat aleg sa lucreze cu ei toata ziua. In acest punct, daca toate temele au fost facute corect, copilul ar putea fi atat de curios incat sa spuna singur ca vrea sa vada cum e la cabinetul stomatologic.

Daca nu spune, poti ori sa ii propui direct, ori sa il faci si mai curios in continuare. Daca e mic merge inclusa aici povestea cu Zana Maseluta care e prietena cu toti medicii stomatologi pentru copii sau povesti despre anumite aspecte din cabinet (ca scaunul se poate face pat, ca exista o oglinda mare in tavan, etc).

 

Vizita la stomatolog

Cand va hotarati sa vizitati un cabinet stomatologic e bine sa o faceti in acelasi registru in care ati vrea sa programati o iesire la un loc de joaca.

Este un eveniment, o sarbatoare si o mandrie care poate fi anuntata din timp bunicilor si prietenilor (asigurandu-va ca reactia lor verbala si nonverbala sa fie pe masura).

De asemenea, daca aveti de ales, sunt preferabile clinicile stomatologice specializate in lucrul cu copiii. Acestea au locuri de joaca, multe jucarii, desene pe pereti, desene animate la televizorul din tavanul scaunului si personal care stie sa comunice foarte bine cu copiii.

Dar si aici e bine ca prima vizita sa fie… prima. Adica sa fiti primii programati in ziua respectiva pentru a limita la maxim sansa de a va intalni cu un copil care plange de durere sau din teama de stomatolog.

E ultimul lucru pe care il doriti. Nu sunt multe cazuri in astfel de clinici, dar fiti precauti. Mai ales cu copiii cu care nu s-a procedat ca in acest articol.

 

Relatia cu medicul

In prima vizita, nu trebuie sa se lucreze nimic in gura copilului si este bine sa nu existe motive pentru acest lucru.

Medicul doar se uita in gurita lui, ii numara dintii, vede care au iesit si care nu, poate sa ii spuna cum ii cheama si sa ii arate in ce locuri vor aparea urmatorii.

Ii poate arata instrumentele cu care lucreaza (preferabil cele mai dragute si cele care fac cel mai putin zgomot) si ii spune cum le cheama si ce fac. De multe ori le dau mici cadouri copiilor: cate o pasta de dinti micuta, o periuta sau un abtibild, etc.

„Sper ca nu multi medici dau cadouri… pesti, asa cum a primit copilul meu la prima lui vizita la stomatolog, impreuna cu colegii lui de gradinita. Asa ne-am trezit noi acasa cu pestele Nemo, intr-un vas de plastic, inainte de vacanta de vara…

Medicul le-a spus copiilor ca, de cate ori se uita la peste, isi vor aminti sa se spele pe dinti. Noi, cand ne-am uitat la peste prima data, ne-am amintit doar sa ne informam pe internet cum se creste.

Astfel am ajuns sa ii cumparam acvariu, aparat de aerisit apa, plante, mancare si sa ii schimbam apa aproape zilnic, rugandu-ne sa nu il pierdem prin scurgere.

Iar cand a venit vacanta de vara si nu a vrut nimeni sa primeasca peste nostru in grija, a trebuit sa il luam cu noi in masina… la mare. Noroc ca rudele de acolo aveau acvariu si l-am anuntat bucurosi pe cel mic ca am gasit familia lui Nemo si l-am lasat cu ea.

Asadar, poate nu ar strica sa intrebati in avans medicul stomatolog ce are de gand sa ii dea copilului vostru amintire.”

 

Reactii placute si unele neasteptate

Puteti sa va creati amintiri placute de la prima vizita la stomatolog, facandu-i copilului poze, la care sa va uitati impreuna dupa aceea, intarind sentimentele pozitive. De asemenea, le puteti arata rudelor si prietenilor, in timp ce laudati copilul… cu el de fata.

In final, nu pot sa nu va atentionez asupra altor aspecte colaterale. Vorbind din experienta, pentru noi totul a iesit atat de bine incat… nu am mai putut lua copilul de la stomatolog decat plangand ca el vrea sa mai stea! Unde? La locul de joaca, evident.

Asadar, nu va mai faceti nicio alta programare dupa aceasta sau faceti-o sambata dimineata, ca sa aveti toata ziua libera ulterior. Va puteti lua apa si mancare la voi, intrucat s-ar putea sa dureze.

Ce se mai poate intampla? Sa isi doreasca jucariile pe care le vede acolo si nu le are sau nu le-a vazut in alta parte. Poate aveti noroc si este vorba despre un trenulet mecanic, dar daca nu aveti noroc, o sa fie vorba despre Xbox sau papagalul viu din colivia uriasa…

Iar astfel de lucruri pot sa strice ancora pozitiva a primei vizite la stomatolog din cu totul alte motive decat… dantura.

Un beneficiu secret, mai ales pentru adultii carora le e frica de stomatolog, este ca trecand prin tot acest proces cu propriul copil, pana si frica lor se diminueaza. Succes!

 

De Mihaela Zaharia, psiholog

www.mindmaster.ro

Articolul face parte din proiectul european inovativ  “Dezvoltarea competentelor de comunicare ale medicilor stomatologi” (cu acronimul COMDENT) co-fondat de programul ERASMUS+ al Uniunii Europene

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top