Now Reading
Cum să identifici corect abuzurile unui narcisist

Cum să identifici corect abuzurile unui narcisist

Important este de știut că, indiferent de forma de abuz, nu este niciodată vina ta și nu trebuie să accepți. Iată câteva semnale că un narcisist este abuziv.

Citește și:

Tratamentul tăcerii – formă pasiv-agresivă de abuz emoțional

3 motive pentru care un narcisist ni se pare foarte atrăgător

Persoanele narcisiste nu se iubesc, mai mult, sunt motivate de sentimentul de rușine.

Trăiesc cu o imagine idealizată a lor înșiși și se conving singuri că merită admirați pentru că pot reprezenta o astfel de persoană. Dar în interior, simt diferența dintre imaginea pe care o proiectează și sinele autentic, plin de rușine că nu poate fi la nivelul la care și-au setat idealul.

Iar pentru a supraviețui în acest conflict, folosesc o serie de mecanisme de apărare distructive care le strică relațiile și rănesc persoanele apropiate.

Multe dintre mecanismele lor de coping, prin care fac față situațiilor cu care se confruntă, sunt abuzive. Totodată, să nu uităm că există și persoane abuzive fără să fie neapărat narcisiste.

Putem vorbi și despre dependenți, despre persoane cu diferite afecțiuni psihice precum bipolaritatea sau tulburare de personalitate antisocială (sociopatia), așa cu putem vorbi și despre persoanele codependente care nu au neapărat o afecțiune psihică.

Abuzul însă rămâne abuz, indiferent de diagnosticul abuzatorului. Iar dacă ești o victimă a lui, principalele provocări sunt următoarele: identificarea corectă a abuzului, construirea unui sistem de sprijin și învățarea metodelor de a te proteja.

 

Cum se manifestă abuzurile unui narcisist

Abuzul are multe forme: mental, fizic, financiar, spiritual sau sexual. Dar există și forme mai greu de „diagnosticat” drept abuz.

Abuzul verbal include acuzații, vină aruncată asupra victimei, rușine proiectată asupra celuilalt, solicitări înafara zonei de confort, datul de ordine, amenințări, critică, sarcasm, furie, opoziție, întrerupere, ironie, blocarea celeilalte persoane sau ridiculizarea.

Mare grijă însă pentru că mulți oameni ocazional fac solicitări sau folosesc sarcasmul, întrerup, se opun, critică, acuză sau te ignoră. Trebuie luat în considerare contextul, intenția și frecvența acestui comportament înainte de a-l eticheta drept abuz narcisist.

La modul general, manipularea este o influență indirectă asupra cuiva pentru a se purta într-un mod care servește scopurilor manipulatorului. Deseori aceasta exprimă o agresivitate ascunsă.

La suprafață, cuvintele par inofensive, chiar pot fi expuse sub formă de complimente, dar la o privire mai atentă poți remarca o intenție ostilă și că nu ești respectat/ă. Din păcate, dacă în copilărie ai experimentat manipularea, îți va fi destul de greu să o recunoști.

Șantajul emoțional include amenințări, furie, avertismente, intimidare sau pedeapsă. Este o formă de manipulare care te determină să te îndoiești, să ai neclarități și incertitudini. Simți teamă, obligație și vină.

Manipularea psihologică are loc atunci când manipulatorul încearcă să te determine să nu mai ai încredere în percepțiile tale și să crezi că ești incompetent mental, intelectual.

Contrastarea negativă are loc atunci când narcisistul te compară din senin, când nu este cazul, cu alte persoane sau cu el însuși, pentru a-ți sublinia trăsăturile negative.

Sabotajul are loc atunci când narcisistul intervine  în sarcinile sau relațiile tale fie în scop de vendetă, fie în avantajul lui personal.

Exploatarea și lipsa de respect apar atunci când profită de tine în interes personal, fără a ține cont de nevoile sau sentimentele tale.

Minciuna este o decepție constantă, pentru a evita responsabilitatea sau pentru a-și atinge propriile obiective. Cu aceeași intenție va practica și refuzul: banilor, comunicării, sexului sau afecțiunii.

Neglijarea este o altă tactică narcisistă a celui care de regulă este în rol de îngrijitor. Include punerea în pericol a copiilor, chiar plasarea sau abandonarea lor în situații cu potențial dăunător.

Nerespectarea intimității are loc când ție îți sunt încălcate limitele, când ai parte de verificări frecvente ale e-mailurilor, telefonului sau altor lucruri personale. Totodată îți este refuzată intimitatea fizică, practică urmărirea ta și îți ignoră nevoile sau cerințele.

Bârfa și așa nu este prea sănătoasă, chiar dacă o practicăm cu toții. Un narcisist însă va împrăștia minciuni despre tine cu bună știință.

Atenție și la violență care poate varia de la a-ți ține calea nelăsându-te să treci, a te trage de păr sau a-ți distruge obiecte personale.

Abuzul financiar include controlul tău prin dominarea veniturilor, pretenții la veniturile tale cu drepturi asupra gestionării lor, chiar furt sau împrumuturi făcute în numele tău pe care să te oblige să le achiți ulterior.

Un narcisist va face și tot posibilul să te izoleze de prieteni, familie sau orice alt mijloc de sprijin. În acest sens va folosi controlul, manipularea, abuzul verbal, etichetarea sau alte mijloace.

Narcisismul nu există fără abuz, iar acesta începe de la simplă ignorare a sentimentelor tale la agresiuni violente. În mod tipic, narcisiștii nu își asumă responsabilitatea ci dau vina pe alții. La fel de adevărat este că unii narcisiști sunt capabili să reflecteze și să simtă vină.

Dacă ești într-o astfel de relație ai nevoie de ajutor și este important să îl cauți în exterior pentru că te va ajuta să înțelegi ce se petrece și să îți reconstruiești stima de sine și încrederea. Totodată, va trebui să reînveți să comunici eficient și să stabilești limite.

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top