De ce ne este teama sa ne despartim?

Frica de esec

„Dupa separare, stima de sine este puternic zdruncinata la persoanele care consulta un psiholog“, spune Ramona Covrig.

„In societatea noas­­­­tra din ce in ce mai competiti­va, imaginea noas­tra depinde de suc­­­­­cesul personal, iar un divort este frec­­vent asociat cu esecul personal. In special feme­i­le pot trai sentimen­te de nesiguranta, ca o consecinta logica a di­vor­tului. Acest lucru demon­­­­­streaza indoielile pe care le au femeile cu pri­vire la ele insele, o exagerata do­rinta de protectie si teama dezapro­barii publice. Barbatii privesc mai rar divortul ca pe o ne­san­sa, sunt mai dispusi sa profite de no­­­ua posibilitate de libertate aparuta in via­ta lor“, completeaza psihologul.

Ne-am creat imaginea cuplului i­de­al in copilarie si in adolescenta. Ne-am promis ca vom avea o re­la­tie mai bu­­na sau la fel de buna ca cea a pa­rin­tilor nostri. In fata ese­cu­­lui cuplului nostru, Supraeul, ju­de­ca­to­­­­­rul nostru din interior, ros­tes­­te ver­­­­­­­dictul: „Ai ratat, prin urmare nu esti de­cat un ratat“. Totusi re­nun­tarea la iluzii este necesara, pentru a ne maturiza afectiv. Viata este un lung sir de despartiri. Nasterea este prima dintre ele, apoi vine scoala, a­dolescenta si toate etapele de dezvol­tare pe care nu le putem atinge decat renuntand la cele de dinainte.

Despartirile de cuplurile succesive in care ne aflam fac, de asemenea, parte din programul nostru de via­ta
. Ca toate marile hotarari, scot la iveala un conflict interior. Du­reros, dar de cele mai multe ori benefic. 80% dintre femei si doar 58% dintre barbati afirma ca sunt mai fericiti dupa ce au di­vor­tat, conform unui recent studiu. In cel mai fericit caz, des­­­­­­­par­ti­rea ne-a dat ocazia sa ne reevaluam nevoile si as­tep­ta­ri­le care ne-au determinat sa ne a­le­gem partenerul. Mai con­sti­enti de noi insine, putem con­stru­i creativ o noua viata.

O des­par­tire nu este niciodata o ca­­­­­­­­tas­­­­­­trofa daca stii cum sa o pri­mesti. Singuratatea este sinonima cu libertatea, timp mai mult pentru sine, reevaluarea aspiratiilor.

Adaptare: Adriana Mocca.

Citește continuarea pe pagina următoare: 1 2 3
loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
O de la Orgasm. Cum să găsești punctul G în caz că pornești în căutarea lui
O de la Orgasm. Cum să găsești punctul G în caz că pornești în căutarea lui

Punctul G rămâne un mister, dar se pare că nu e chiar un basm, ci poate fi găsit. Iată o hartă care să te ghideze.

Citeste
Care este fundația unei relații de cuplu sănătoase
Care este fundația unei relații de cuplu sănătoase

Vrei să știi ce să cauți la un partener nou? Iată ce spun psihologii că reprezintă elementele necesare pentru o relație de cuplu sănătoasă.

Citeste
Cum mai stăm cu educația?
Cum mai stăm cu educația?

Bacalaureatul românesc ne dă coșmaruri, fie că avem sau nu copii. Stres enorm, incertitudine (ia sau nu ia Bacul?), nopți nedormite și toate astea pentru ca adolescentul să meargă mai departe, pe un drum despre care nu ne mai întrebăm cât de potrivit este. În ce parametrii mai e educația azi?

Citeste
Inteligența parentală și coaching emoțional pentru copii
Inteligența parentală și coaching emoțional pentru copii

Indiferent de ceea ce simte un copil, acesta are nevoie de validarea părinților. Psihologul Gáspár György ne oferă câteva sfaturi de coaching emoțional pentru copii.

Citeste
Ce le spunem copiilor despre bani? Învață să le faci o educație financiară corectă
Ce le spunem copiilor despre bani? Învață să le faci o educație financiară corectă

Cum se formează, în timp, educația noastră financiară? Ce greșeli e bine să evite părinții și cum să creștem copii independenți și pregătiți pentru viața nu tocmai simplă?

Citeste
Eviți să ai un conflict cu iubitul? Află că greșești!
Eviți să ai un conflict cu iubitul? Află că greșești!

Nimeni nu vrea să ajungă la conflict. Mai ales cu o persoană care ne este dragă. Dar evitarea lui produce daune și mai mari. Iată explicațiile.

Citeste