De ce ne este teama sa ne despartim?

Frica de esec

„Dupa separare, stima de sine este puternic zdruncinata la persoanele care consulta un psiholog“, spune Ramona Covrig.

„In societatea noas­­­­tra din ce in ce mai competiti­va, imaginea noas­tra depinde de suc­­­­­cesul personal, iar un divort este frec­­vent asociat cu esecul personal. In special feme­i­le pot trai sentimen­te de nesiguranta, ca o consecinta logica a di­vor­tului. Acest lucru demon­­­­­streaza indoielile pe care le au femeile cu pri­vire la ele insele, o exagerata do­rinta de protectie si teama dezapro­barii publice. Barbatii privesc mai rar divortul ca pe o ne­san­sa, sunt mai dispusi sa profite de no­­­ua posibilitate de libertate aparuta in via­ta lor“, completeaza psihologul.

Ne-am creat imaginea cuplului i­de­al in copilarie si in adolescenta. Ne-am promis ca vom avea o re­la­tie mai bu­­na sau la fel de buna ca cea a pa­rin­tilor nostri. In fata ese­cu­­lui cuplului nostru, Supraeul, ju­de­ca­to­­­­­rul nostru din interior, ros­tes­­te ver­­­­­­­dictul: „Ai ratat, prin urmare nu esti de­cat un ratat“. Totusi re­nun­tarea la iluzii este necesara, pentru a ne maturiza afectiv. Viata este un lung sir de despartiri. Nasterea este prima dintre ele, apoi vine scoala, a­dolescenta si toate etapele de dezvol­tare pe care nu le putem atinge decat renuntand la cele de dinainte.

Despartirile de cuplurile succesive in care ne aflam fac, de asemenea, parte din programul nostru de via­ta
. Ca toate marile hotarari, scot la iveala un conflict interior. Du­reros, dar de cele mai multe ori benefic. 80% dintre femei si doar 58% dintre barbati afirma ca sunt mai fericiti dupa ce au di­vor­tat, conform unui recent studiu. In cel mai fericit caz, des­­­­­­­par­ti­rea ne-a dat ocazia sa ne reevaluam nevoile si as­tep­ta­ri­le care ne-au determinat sa ne a­le­gem partenerul. Mai con­sti­enti de noi insine, putem con­stru­i creativ o noua viata.

O des­par­tire nu este niciodata o ca­­­­­­­­tas­­­­­­trofa daca stii cum sa o pri­mesti. Singuratatea este sinonima cu libertatea, timp mai mult pentru sine, reevaluarea aspiratiilor.

Adaptare: Adriana Mocca.

Citește continuarea pe pagina următoare: 1 2 3
loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
10 sfaturi pentru o relație de cuplu durabilă
10 sfaturi pentru o relație de cuplu durabilă

Îți dorești o relație de cuplu durabilă? Desigur, cum altfel? Totuși, provocările vor apărea negreșit. Iată ce avem de făcut pentru a ne construi relația cu partenerul.

Citeste
Greșeli pe care le facem atunci când ne dorim o nouă relație de cuplu
Greșeli pe care le facem atunci când ne dorim o nouă relație de cuplu

Dorința de a avea o nouă relație de cuplu ne poate determina să facem anumite greșeli, iar drept rezultat ne îndepărtăm de obiectivul nostru. Iată care sunt și cum le putem corecta.

Citeste
3 indicii că nu te-ai vindecat după o despărțire
3 indicii că nu te-ai vindecat după o despărțire

O despărțire este întotdeauna însoțită de un proces de vindecare pe care nu îl putem grăbi, chiar dacă ne dorim asta. Este important să avem răbdare cu noi și să ne acordăm timpul necesar. Iată 3 indicii că încă nu ne-am revenit complet.

Citeste
De ce ne este teama sa ne despartim?
De ce ne este teama sa ne despartim?

Plictiseala, certuri, diminuarea dorintei sexuale… Putin cate putin, se naste gandul despartirii. Dar chiar si atunci cand ne hotaram sa incheiem relatia, apare indoiala. Constatam ca ne este foarte greu sa rupem legatura. Ce ne retine oare de la acest pas?

Citeste
Atracția contrariilor: motivul pentru care celălalt „ne completează”
Atracția contrariilor: motivul pentru care celălalt „ne completează”

Se spune că atracția contrariilor este deseori un foc de paie. Intensitatea este mare, dar astfel de relații nu sunt durabile. Iată însă de ce tindem către persoane care par atât de diferite de noi.

Citeste
Cum este afectat la maturitate un bărbat crescut de un tată excesiv de autoritar
Cum este afectat la maturitate un bărbat crescut de un tată excesiv de autoritar

Un tată excesiv de autoritar față de fiul său, lasă în urmă sa carențe emoționale, nesiguranță și multă neîncredere. Iată câteva dintre problemele cu care ne confruntăm la maturitate în urma unei astfel de educații.

Citeste