De ce ne este teama sa ne despartim?

Frica de esec

„Dupa separare, stima de sine este puternic zdruncinata la persoanele care consulta un psiholog“, spune Ramona Covrig.

„In societatea noas­­­­tra din ce in ce mai competiti­va, imaginea noas­tra depinde de suc­­­­­cesul personal, iar un divort este frec­­vent asociat cu esecul personal. In special feme­i­le pot trai sentimen­te de nesiguranta, ca o consecinta logica a di­vor­tului. Acest lucru demon­­­­­streaza indoielile pe care le au femeile cu pri­vire la ele insele, o exagerata do­rinta de protectie si teama dezapro­barii publice. Barbatii privesc mai rar divortul ca pe o ne­san­sa, sunt mai dispusi sa profite de no­­­ua posibilitate de libertate aparuta in via­ta lor“, completeaza psihologul.

Ne-am creat imaginea cuplului i­de­al in copilarie si in adolescenta. Ne-am promis ca vom avea o re­la­tie mai bu­­na sau la fel de buna ca cea a pa­rin­tilor nostri. In fata ese­cu­­lui cuplului nostru, Supraeul, ju­de­ca­to­­­­­rul nostru din interior, ros­tes­­te ver­­­­­­­dictul: „Ai ratat, prin urmare nu esti de­cat un ratat“. Totusi re­nun­tarea la iluzii este necesara, pentru a ne maturiza afectiv. Viata este un lung sir de despartiri. Nasterea este prima dintre ele, apoi vine scoala, a­dolescenta si toate etapele de dezvol­tare pe care nu le putem atinge decat renuntand la cele de dinainte.

Despartirile de cuplurile succesive in care ne aflam fac, de asemenea, parte din programul nostru de via­ta
. Ca toate marile hotarari, scot la iveala un conflict interior. Du­reros, dar de cele mai multe ori benefic. 80% dintre femei si doar 58% dintre barbati afirma ca sunt mai fericiti dupa ce au di­vor­tat, conform unui recent studiu. In cel mai fericit caz, des­­­­­­­par­ti­rea ne-a dat ocazia sa ne reevaluam nevoile si as­tep­ta­ri­le care ne-au determinat sa ne a­le­gem partenerul. Mai con­sti­enti de noi insine, putem con­stru­i creativ o noua viata.

O des­par­tire nu este niciodata o ca­­­­­­­­tas­­­­­­trofa daca stii cum sa o pri­mesti. Singuratatea este sinonima cu libertatea, timp mai mult pentru sine, reevaluarea aspiratiilor.

Adaptare: Adriana Mocca.

Citește continuarea pe pagina următoare: 1 2 3
loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Cum să îți crești copilul fără pedeapsă
Cum să îți crești copilul fără pedeapsă

Deseori, chiar dacă nu ne dorim asta, ajungem la pedeapsă ca metodă de educare sau de limitare a unui anumit comportament. Dar există alternative. Iată câteva idei.

Citeste
6 minciuni pe care ni le spunem dacă ne împăcăm cu fostul iubit
6 minciuni pe care ni le spunem dacă ne împăcăm cu fostul iubit

Există momente în care reluarea relației cu fostul iubit pare o idee bună. De regulă nu este, deși există și excepții. Iată cele mai frecvente miciuni pe care ni le spunem drept încurajări.

Citeste
7 calități pe care o femeie puternică le apreciază la un bărbat
7 calități pe care o femeie puternică le apreciază la un bărbat

Dacă îți dorești o relație cu o femeie puternică, iată câteva indicii utile. Iar dacă ești o astfel de femeie, acestea sunt calitățile de căutat la un partener.

Citeste
5 moduri de a face o despărțire mai ușoară
5 moduri de a face o despărțire mai ușoară

Nu există despărțire fără suferință, dar uneori, complicăm situația în mod inutil. Iată câteva moduri de a face separarea mai ușoară.

Citeste
Comunicarea în cuplu: importanța implicării partenerului în evoluția noastră personală
Comunicarea în cuplu: importanța implicării partenerului în evoluția noastră personală

Cu toții ne schimbăm și evoluăm, iar când suntem într-o relație, este important să includem partenerul în procesul de transformare. Odată în plus, iată de ce este importantă comunicarea în cuplu.

Citeste
Parenting: 5 sfaturi pentru a crește copii echilibrați emoțional
Parenting: 5 sfaturi pentru a crește copii echilibrați emoțional

Ne dorim să creștem copii fericiți și echilibrați emoțional, iar în acest sens căutăm cele mai bune recomandări. Iată 5 sfaturi de parenting ale psihologilor.

Citeste