De ce ne este teama sa ne despartim?

Frica de esec

„Dupa separare, stima de sine este puternic zdruncinata la persoanele care consulta un psiholog“, spune Ramona Covrig.

„In societatea noas­­­­tra din ce in ce mai competiti­va, imaginea noas­tra depinde de suc­­­­­cesul personal, iar un divort este frec­­vent asociat cu esecul personal. In special feme­i­le pot trai sentimen­te de nesiguranta, ca o consecinta logica a di­vor­tului. Acest lucru demon­­­­­streaza indoielile pe care le au femeile cu pri­vire la ele insele, o exagerata do­rinta de protectie si teama dezapro­barii publice. Barbatii privesc mai rar divortul ca pe o ne­san­sa, sunt mai dispusi sa profite de no­­­ua posibilitate de libertate aparuta in via­ta lor“, completeaza psihologul.

Ne-am creat imaginea cuplului i­de­al in copilarie si in adolescenta. Ne-am promis ca vom avea o re­la­tie mai bu­­na sau la fel de buna ca cea a pa­rin­tilor nostri. In fata ese­cu­­lui cuplului nostru, Supraeul, ju­de­ca­to­­­­­rul nostru din interior, ros­tes­­te ver­­­­­­­dictul: „Ai ratat, prin urmare nu esti de­cat un ratat“. Totusi re­nun­tarea la iluzii este necesara, pentru a ne maturiza afectiv. Viata este un lung sir de despartiri. Nasterea este prima dintre ele, apoi vine scoala, a­dolescenta si toate etapele de dezvol­tare pe care nu le putem atinge decat renuntand la cele de dinainte.

Despartirile de cuplurile succesive in care ne aflam fac, de asemenea, parte din programul nostru de via­ta
. Ca toate marile hotarari, scot la iveala un conflict interior. Du­reros, dar de cele mai multe ori benefic. 80% dintre femei si doar 58% dintre barbati afirma ca sunt mai fericiti dupa ce au di­vor­tat, conform unui recent studiu. In cel mai fericit caz, des­­­­­­­par­ti­rea ne-a dat ocazia sa ne reevaluam nevoile si as­tep­ta­ri­le care ne-au determinat sa ne a­le­gem partenerul. Mai con­sti­enti de noi insine, putem con­stru­i creativ o noua viata.

O des­par­tire nu este niciodata o ca­­­­­­­­tas­­­­­­trofa daca stii cum sa o pri­mesti. Singuratatea este sinonima cu libertatea, timp mai mult pentru sine, reevaluarea aspiratiilor.

Adaptare: Adriana Mocca.

Citește continuarea pe pagina următoare: 1 2 3
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Inconștient, ne alegem parteneri romantici după modelul oferit de părinții noștri
Inconștient, ne alegem parteneri romantici după modelul oferit de părinții noștri

Când ne alegem parteneri romantici o facem ținând cont de propriile așteptări, dorințe și nevoi. Alteori însă, alegerile ne sunt dictate de trecut și relația cu părinții. Tu ce criterii ai când faci o astfel de alegere?

Citeste
Cele 3 etape ale unui cuplu
Cele 3 etape ale unui cuplu

Orice nou cuplu parcurge trei etape majore, iar traversarea acestora asigură longevitatea lui. asta nu înseamnă că uneori nu ne grăbim, nu rămânem blocați într-o etapă sau nu renunțăm doar după câțiva pași împreună…

Citeste
4 moduri simple pentru a crește apropierea în cuplu
4 moduri simple pentru a crește apropierea în cuplu

Puteți face o mulțime de lucruri simple pentru a crește apropierea în cuplu și a petrece mai mult timp unul cu celălalt. Încercați să încorporați următoarele patru sfaturi în viața voastră de zi cu zi.

Citeste
De ce ne este teama sa ne despartim?
De ce ne este teama sa ne despartim?

Plictiseala, certuri, diminuarea dorintei sexuale… Putin cate putin, se naste gandul despartirii. Dar chiar si atunci cand ne hotaram sa incheiem relatia, apare indoiala. Constatam ca ne este foarte greu sa rupem legatura. Ce ne retine oare de la acest pas?

Citeste
Cum să treci peste un divorț dureros
Cum să treci peste un divorț dureros

Cum percep o femeie și un bărbat divorțul? Există o diferență de optică pe sexe? Ce greșeli să evităm, cum să trecem peste divorț sau chiar să-i dăm o conotație pozitivă? Răspunsuri de la Alex-Octavian Căciuloiu, psihoterapeut.

Citeste
3 calități pe care să le încurajezi la copii
3 calități pe care să le încurajezi la copii

Studiile arată că cei mici sunt mai înclinați să facă bine decât rău și au un simț al dreptății foarte dezvoltat. Dincolo de complimente, iată ce calități trebuie să încurajăm la copii.

Citeste