Now Reading
Sexul si yoga

Sexul si yoga

Revista Psychologies

 

Psihologiul si practicianul Yoga Ovidiu Jumanca, explica pentru Psychologies relatia, adesea neinteleasa, dintre sexualitate si yoga.

Indiferent de orientare, atat curentele ascetice, care asuma castitatea, cat si cele tantrice considera sexualitatea si energia sexuala un instrument – ori daca e gresit utilizata, un obstacol – in actualizarea propriului potential, in realizarea de sine.

In yoga, omul este vazut ca avand mai multe corpuri, din ce in ce mai subtile, ce se su­prapun si mai multi centri de forta – chakras-uri.

Avem sapte astfel de centri. Fiecare chakra ne deschide spre un anume nivel de constiinta. In mod obisnuit, fiecare dintre noi am dezvoltat o relatie mai apro­piata cu unele dintre chakre si suntem inca semi-inchisi sau chiar inchisi fata de altele.

Prin anumite tehnici, yoga ajuta la dezvoltarea unei relatii optime, sa integreze toate aceste niveluri de constiinta.

In Tantra se vorbeste despre Kundalini, energia primara, ce sta adormita ca un sarpe incolacit la baza sacrum-ului.

Exista, insa, si yoghini care considera centrul inimii ca sediu al ei. Aceasta energie, Kundalini, trebuie constientizata, asu­mata, experimentata si transfigurata. Odata constientizata, este tre­zita si ridicata succesiv prin chakras-uri pana la ultimul centru de constiinta – Sahasrara, unindu-ne cu divinul.

Chakrele si energia

Orice blocaj la nivelul unei chakre conduce automat la dezechilibre pe palierul corespunzator. Svadhist­hana ne deschide spre energia cre­atiei si totodata spre propria ener­gie sexuala. Exista un potential imens incatusat la acest nivel.

Orice act creator – de la Simfonia a IX-a, la zborul spre stele si nasterea unei noi fiinte vii – isi extrage seva de aici.

Psihologia occidentala a semnalat si ea acest aspect, prin sublimare. Tot la acest nivel se produc, insa, traume ce ulterior ne blocheaza deschiderea plenara spre viata.

Psihologia le descrie din abundenta, avand zone largi de intersectie cu yoga. Spre exemplu, frigiditatea, impotenta de un anume tip etc. sunt modalitati prin care ne aparam de ceva du­re­ros, de ceva ce ne-a amenintat cand­va.

Poate fi vorba de un abuz sexual, o experienta neasimilata, o educatie malformanta. Inconstient, am dezvoltat un zid de aparare, o armura – un blocaj – care sa ne protejeze de propria rana.

Armura, odata instalata, ne apara de durerea de acolo, dar ne si impiedica sa intram in contact cu energia de la acel nivel.

Vom pierde, odata cu aceasta energie, creativitatea, spi­ritul ludic, pasii de dans, placerea si bucuria in fata vietii.

Exista si reversul medaliei, si anume situ­atiile cand energia sexuala este de-a dreptul dezlantuita, total hao­tica ori ardenta si, desi se consuma, nu aduce satisfactie.

In acest caz, este necesar sa devenim permeabili la alt centru de constiinta – Anahata chakra – sau „chakra inimii“, pentru ca cele doua tipuri de energie sa se intalneasca, proces osmotic prin care sexualitatea este patrunsa de tandrete si iubire.

Sexualitatea e sacra

De la caile ascetice pana la Tantra, yoga incearca sa sacralizeze sexua­litatea. O autoritate incontestabila in domeniu, Mircea Eliade, subli­niaza repetat acest lucru in studiile sale despre yoga si tantra ori despre erotica mistica.

In tantrism, sexualitatea nu mai este piatra de poticnire, ci poarta spre spiritualitate. Femeia este venerata, zeificata. Maithuna – uniunea sexuala – este vazuta ca o uniune mistica.

Yoga dispune de o serie larga de tehnici psiho-fiziologice aduse la o uimitoare precizie si minutiozitate. Multe din formele de psihoterapie occidentala au gasit aici o sursa de inspiratie.

Se incepe, asadar, dupa conturarea in prealabil a unui stil de viata echilibrat, cu tehnicile si exercitiile de constientizare. Respiratia este un instrument inestimabil. Prin yoga realizam repede ca intreg trupul este strabatut de curenti si energii subtile.

Respiram in intreg trupul, fiind prezenti si deschisi la toate senzatiile. In­dicatia de baza este de a lasa „por­tile perceptiei“ deschise. Caci pri­ma reactie este fuga. Sunt zone in fiinta noastra pe care nu vrem sa le simtim, de care ne ferim.

Energia sexuala este captiva unei tesaturi spinoase de traume, temeri, prejudecati etc. Prin respiratie si perceptie subtila constienta, intram in contact cu acest invelis. Blocajele ce inchid traumele sunt dizolvate rand pe rand.

Emotii de toate tipurile sunt eliberate: teama, du­rere, furie, regret, abandon.

In plus, cand ai intrat in contact cu ne­vrozele, cu tarele si blocajele tale, incepi sa il vezi cu adevarat si pe celalalt. Devii armonios, echilibrat, proiectiile ce te impiedicau sa ai o relatie autentica cu celalalt sunt eliminate.

Acum il „cunosti“ in sfarsit pe celalalt. {i in acest moment sexul se transforma in altceva decat descarcare mecanica de tensiune. Doar dupa vindecarea trau­melor si blocajelor se trece la ur­ma­torul pas: intalnirea mai a­danca cu nivelurile de constiinta si energiile pecetluite in noi.

Orient si Occident

Occidentul s-a orientlizat, in timp ce Orientul s-a occidentalizat. In plus, toate aceste metode vin ca exer­citii practice, imbinate intr-un stil de viata armonios.

Psihologiile de ultima ora – in special, curentul transpersonal – au deschis acest drum. Sexualitatea nu mai este nici ea un subiect tabu, dimpotriva.

Este insa cel mai adesea gresit inteleasa si prost folosita. In Europa, incep sa apara tot mai multe centre care abordeaza yoga si tantra intr-o maniera responsabila. Profesorii si instructorii din aceste centre au deseori si o formare de psihoterapeut.

Tantrismul face casa buna cu sexologia. Nu exista specialist din randul acestora din urma care sa nu faca trimiteri spre tantra, Kama Sutra etc. In aceste centre gasesti persoane cu dubla formare: de psihoterapeut sau sexolog si instructor yoga ori tantra.

In peisajul nostru, lucrurile sunt deocamdata ceva mai neclare, controversele si valurile ce au fost star­nite de acest subiect nelinistesc pe cei care doresc sa abordeze yoga sau tantra.

Incep insa sa apara si sa se cristalizeze si la noi grupuri de practica de buna calitate, ce-i drept de dimensiuni mai mici si cu ecou redus.
Pentru informatii suplimentare: www.vivens.ro.

Material realizat de Iuliana Alexa
Foto: Guliver/Getty Images

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top