Now Reading
Cuplul modern si gestionarea emotiilor negative

Cuplul modern si gestionarea emotiilor negative

Revista Psychologies

Ore peste program, numeroase responsabilitati, incarcatura negativa de peste zi de multe ori este considerabila. Stresul face deja parte din peisaj, pana la burn out, anxietate, depresie de multe ori nu mai este decat un pas. Ce e de facut astfel incat sa ne protejam de toate toate acestea, si sa nu le aducem acasa, in cuplu.

 

Cuplul modern este supus la o serie de presiuni cu care cuplurile traditionale nu s-au confruntat, poate, niciodata. Civilizatia in care traim este in continua schimbare si promoveaza un stil de relationare competitiv.

Rolurile traditionale in cuplu, acceptate si pastrate de la o generatie la alta, devenite stereotipuri, precum: “barbatul aduce banii si femeia creste copiii si vede de casa” au devenit anacronice.

Astazi femeia si barbatul formeaza cupluri in care rolurile sunt interschimbabile, sau chiar refuza sa accepte un rol predefinit. Totul se negociaza.

Ceea ce altadata era lent sau static acum devine dinamic, expansiv, tehnologiile avanseaza mai repede decat le putem asimila, o cantitate enorma de informatie se revarsa peste noi din toate partile.

Efectele asupra psihicului uman sunt vaste si de multe ori nefaste. Individul este provocat in acelasi timp sa gestioneze schimbarea, sa cuprinda din ce in ce mai multa informatie, sa faca din ce in ce mai multe lucruri, ceea ce duce inevitabil la efecte negative precum stres, anxietate, depresie, burn-out. Toate acestea fiind premisele cu care trebuie sa ne descurcam, si pe care nu trebuie sa le lasam sa ne molipseasca viata de cuplu.

 

Stres

Daca suma provocarilor depaseste capacitatea noastra de a le rezolva, stresul pozitiv, cel care ne mobilizeaza resursele, se transforma in stres negativ. Problemele par ca ne coplesesc, nu mai putem face fata.

Apar primele semne: insomnie, tensiune musculara continua, oboseala, tulburari de apetit, dereglarea greutatii (slabit/ingrasat), pentru ca sarim peste mese sau mancam compulsiv pe fond emotional. De cele mai multe ori stresul are legatura cu jobul sau cu evenimente traumatice din viata personala sau de familie.

 

Anxietate, atac de panica

Se instaleaza pe nesimtite, prin agravarea si cronicizarea stresului, sau dintr-o data, debutand cu un atac de panica. Simptomele sunt: neliniste, ingrijorare, teama permanenta fara un obiect precis, presentimentul ca urmeaza sa se intample ceva rau, caruia nu ii putem face fata.

Atacul de panica are o componenta somatica spectaculoasa, manifestata prin palpitatii, senzatie de sufocare, tremuraturi, greata, ceea ce face ca persoana sa suspecteze o problema cardiaca si sa ajunga de urgenta la spital, unde i se pune diagnosticul adecvat.

 

Depresie

Boala secolului 21, depresia este o boala serioasa, ale carei semne sunt persistente mai mult timp (peste 2 saptamani) si includ, fara a se limita la: dispozitie trista, fara chef, lipsa de apetit, tulburari de somn (insomnie sau somnolenta), oboseala accentuata, lipsa de energie, ganduri negre, chiar suicidare.

 

Emotiile negative si cuplul

Pana la a ajunge sa devina tulburari adevarate, caracterizate prin simptome de intensitate mare sau de lunga durata, evenimentele negative si emotiile aferente pot constitui adevarate provocari pentru viata de cuplu.

Cuplul este in aceeasi masura locul unde ne manifestam personalitatea la un nivel intim si profund, locul unde dorim sa ne simtim bine, iubiti, acceptati. Cum viata nu este formata numai din lucruri vesele si roz, avem parte de multe aspecte negative, de genul celor amintite mai sus, cu care ne confruntam zilnic.

O parte din ele, inevitabil, raman nerezolvate pana la urmatoarea intalnire cu partenerul. In acest caz, sunt posibile urmatoarele scenarii: 

– avem tendinta sa ne plangem, doar ca sa fim ascultati, partenerul incearca sa ofere o solutie, dar este depasit de situatie;

– vrem sa stam langa partener fara sa aducem in discutie ce ne supara, stam inchisi si tristi, iar partenerul observa si devine nelinistit el insusi, pentru ca nu stie ce se intampla sau crede ca el este motivul pentru care suntem afectati;

– ne descarcam emotiile negative, fara sa ne gandim ca poate partenerul insusi nu este intr-o stare buna in acel moment, si astfel incarcatura emotionala negativa se multiplica.

In oricare din aceste situatii, relatia de cuplu insasi este afectata, cate putin, iar acest “putin” erodeaza prin acumulare sau repetitie, precum picatura chinezeasca.

Un partener care resimte in mod repetat tensiune in cuplu va avea tendinta sa evite aceste situatii si, de ce nu, sa caute in alta parte, poate, o persoana mai vesela, tonica, optimista.

 

 Ce e de facut

– Pentru detensionare apeleaza la exercitii de respiratie, de relaxare, activitati fizice sau diferite de activitatea predominanta

– Pentru scurt timp schimba mediul sau anturajul obisnuit

– Respecta-ti partenerul si comunica-i deschis toate greutatile, mentionand faptul ca simpla sa prezenta grijulie si iubitoare iti este de mare ajutor;

– Lamureste partenerul ca nu el este sursa starilor tale negative (atunci cand asta este adevarat);

– Mergi la un psiholog. Dezvoltarea personala, cunoasterea de sine si valorificarea resurselor personale pot rezolva multe dintre probleme;

– Daca partenerul este o sursa de stres in sine, comunicarea eficienta sau terapia de cuplu poate fi de mare ajutor.

 

Autor: Luminita Codrescu, psiholog, psihoterapeut
+40745.104.373
www.psihologdefamilie.ro

Foto: Couple not talking after a fight

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top