Now Reading
De ce este dureroasă infidelitatea emoțională

De ce este dureroasă infidelitatea emoțională

Să înșeli este întotdeauna o alegere. Dar ce este infidelitatea emoțională? Care sunt limitele flirtului și când ne înșelăm partenerul cu seninătate?

Citește și:

O de la Orgasm: Suntem oare natural infideli?

De ce insala femeile

În timp ce infidelitatea sexuală este destul de clară și nu lasă loc la interpretări decât dacă chiar îți dorești o pereche de ochelari de cal, cea emoțională este situată pe un teren alunecos.

În cazul primeia, nu este la fel de simplu precum „ne uitam la același filmuleț cu pisici și s-a întâmplat”, dar în cazul celeilalte, putem da vina și pe pisici.

 

Infidel… virtual

Infidelitatea emoțională a prins mai mult avânt recent, odată cu extinderea mijloacelor media de comunicare, inclusiv a site-urilor de dating sau social-networking.

Pentru că, sunt accesibile, ne-am obișnuit să le frecventăm și, din like în comment ajungem să ne placă un anumit… interlocutor. Iar de aici la un ritual periodic de discuții este scurt drumul.

În plus, între doi interlocutori de sex opus, discuțiile invariabil se lansează și pe terenul flirtului și al apropo-urilor, oricât ne-am dori noi să credem că suntem mai presus de „nimicurile” acestea.

Mai mult, dacă deja se încheagă o conversație și există dorința de a o continua, probabil nu este pe tema alegerilor prezidențiale din SUA, ci pur și simplu pentru că explorăm ceva ce avem în comun cu o altă persoană.

Explorarea de acest gen poate duce la sedimentarea unor credințe despre celălalt, mai ales pe terenul propice al internetului. Pentru că fantasy-land mai bun, nici că se putea.

 

Sunt fidel, dar îndrăgostit de alta

Infidelitatea emoțională s-ar traduce simplu prin îndrăgostire, chiar dacă în plan fizic nu se dă curs acestor trăiri.

Dar cât timp interesul amoros, fanteziile și palpitațiile le dedici unei alte persoane, automat îți sancționezi partenerul în acest domeniu, oricât ai vrea să pară altfel.

Pentru că să fi îndăgostit la fel de intens de două persoane în același timp, este un scenariu de Hollywood și nu din viața reală.

La fel ca în cazul infidelității sexuale, matur și responsabil ar fi să te întrebi ce anume lipsește din relația ta?

Într-adevăr acum este mult mai ușor să comunici cu oricine de pe planetă prin intermediu internetului, deci opțiunile clar sunt numeroase. Dar oare de ce ai ajuns să apelezi la ele?

Evident, răspunsul principal este același ca în cazul oricărei infidelități: ești oarecum cu un picior înafara relației. Celelalte două răspunsuri la fel de autentice sunt: teama și siguranța.

Teama de a nu fi prins făcând ceva nepermis (înșelând) și siguranța care vine din iluzia că de făcut, nu faci nimic… Ești infidel emoțional atunci când nu ești hotărât să ieși dintr-o relație, dar cauți o portiță de evadare, măcar temporară.

Din păcate, la nivel social, aceasta este echivalentul infidelității fizice. Chiar dacă din punctul de vedere al managementului riscurilor, infidelitatea emoțională este calea cea mai „sigură”.

 

Să lăsăm fantezia în pace

Față de relația ta, noua infatuare este mult mai puternică. Iar asta, datorită faptului că absența fizică face loc perfecționării imaginației și șlefuirii unei persoane ideale și ireale.

Partenera ta este o persoană reală, cu care (deși ai uitat să verifici recent) ai o relație autentică, iar asta înseamnă cu bune și cu rele.

Virtual, noua dragoste nu poate fi decât photoshop-ată atât în pozele afișate cât și în felul în care o reproduci tu în imaginație. Și cum să nu crească iubirea când virtual, ai găsit un suflet pereche?

Dacă într-un cuplu real, distanța poate duce la creșterea dorinței față de persoana respectivă, cercetările spun că o iubire la distanță, constantă, poate deveni un adevărat drog.

 

Pot să te semi-înșel?

Infidelitatea emoțională, asemeni infidelității sexuale (în special când nu este vorba despre o aventură de o noapte) funcționează cu același motor: nevoia de a umple un gol.

Poate ești o persoană nesigură care caută validări peste tot (iar partenera/partenerul nu ți le mai oferă constant după o vreme), poate ai un stil de atașament evitant, poate te consideri nedemn și cauți plase de siguranță sau cine știe ce îți dorești și ți se pare că nu ai.

Iar internetul, prin schimbul de replici, gânduri, sentimente, dorințe, etc. îți oferă cadrul propice pentru adulterul emoțional.

Și cum postările noastre rareori se limitează a fi factuale („M-am trezit.”, „Am mâncat pizza.”, „Mă uit la TV.”, „Am hrănit pisica.”) simțim nevoia să le personalizăm, să le îmbrăcăm cât mai interesant și… să atragă atenție sau comentarii.

Iar în scurt timp, ajungi ca relația ta cu partenerul să fie complet obturată emoțional de noua pasiune on-line.

Undeva pe parcurs gravitatea morală asociată cu un astfel de comportament a suportat o serie de transformări, devenind acum un soi de… relativitate morală.

Este ca atunci când iei un capsator, pixuri sau o agendă de la birou. Nu ai făcut pagubă și nici rău cuiva, dar tot furat se numește.

 

De Iulia Bârcă

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top