De ce facem sex mai rar

Statistic vorbind, cifrele nu sunt în favoarea noastră, oricât de stabili suntem în cuplu ajungem să facem sex mai rar. Totuși, cam care ar fi motivele și ce e de făcut?

Citește și:

O de la Orgasm. Orgasmul face bine la ten și la imunitate. Iată de ce.

O de la Orgasm. Sexul ocazional dăunează (sau nu) sănătății psihice?

Studii și statistici

Cercetătorii americani au evaluat un eșantion de 25.000 de adulți în privința frecvenței actului sexual, iar rezultatul, destul de trist, este că prin comparație cu un studiu similar din anii ’90, în medie facem sex de 9 ori mai rar.

Iar declinul are loc în special în cuplurile căsătorite care, anual, fac de 16 ori mai puțin sex decât înainte.

În special ultima decadă nu a fost prea prietenoasă cu frecvența sexului. De ce se întâmplă asta? Întrebarea este dificilă, dar există câteva variante de răspuns.

 

Tehnologia ne ruinează viața?

Cu siguranță tehnologia ne face viața mai simplă, în special în ritmul solicitărilor actuale. Nu mai este o surpriză pentru nimeni că trăim vremuri în care viteza își spune cuvântul, iar accesul la mijloacele care ne facilitează rapiditatea, devine esențial.

Cu toate acestea, tehnologia include o formă de comunicare ce afectează conectarea reală dintre oameni.

Social media, omniprezența telefoanelor mobile de care suntem dependenți, ne îndepărtează de contactul uman autentic.

Stai cu ochii în telefon și când te bagi în pat? Dormi cu telefonul pe noptieră? În cuplu comunicați mai des pe telefon decât seara când sunteți acasă? Poate ar trebui să interveniți asupra acestui fapt.

 

Prea mult entertainment?

Dacă pe vremuri numărul canalelor TV era limitat, iar emisiunile de divertisment ori filmele ceva mai rare și puține ca număr, acum ai cam tot ce îți poți dori (și ce nu) non-stop.

Filme, emisiuni, jocuri video, toate acestea ne captează din atenția pe care am putea-o acorda partenerului sau partenerei.

Iar de regulă, le acordăm atenție seara, ca metodă de „relaxare” după o zi grea de muncă, pierzând din vedere că există și alte moduri (mult mai plăcute) de a te relaxa.

 

Dating on-line

Deși apariția site-urilor de matrimoniale facilitează conexiunile dintre oameni (azi nu mai avem mult timp sau energie să socializăm suficient de frecvent încât să ne găsim parteneri), aduc și multe minusuri.

Evident, ne gândim că astfel de site-uri sau aplicații facilitează sexul. Este adevărat, dar numai pentru un anumit segment de populație, iar sexul este doar ocazional.

Pentru restul populației (care se dovedește a fi majoritară) aflate în căutarea unei relații autentice, astfel de mijloace nu oferă răspunsurile căutate.

 

Scăderea dramatică a satisfacției în viață

Dacă ne-am întreba părinții cât de mulțumiți erau la vârsta noastră am constata că pentru ei, întemeierea unei familii (care avea loc oricum la vârste mai tinere), locuința personală și siguranța jobului, le permiteau să își evalueza viața drept satisfăcătoare.

Nu înseamnă că lipsurile de atunci sunt o premisă a unei vieți fericite, dar exista o mai mare concentrare pe ceea ce aveau decât pe ceea ce nu.

Azi, balanța înclină către alte aspirații și așteptări de la viață, către nevoia de a progresa, personal și profesional, de a acumula mai mult (consumerismul atinge cote imense) și către un lux pe care puțini dintre noi îl obțin.

Iar așteptările nerealiste conturează frustrări puternice care scad satisfacția, capacitatea de a te bucura de ceea ce ai, găsirea bucuriei în lucrurile mărunte.

Când vine vorba despre relații, așteptările majorității sunt de a trăi romantismul perfect continuu. Dacă înainte relațiile se bazau pe funcționalitate și aspecte practice, acum ponderea este asupra împlinirii nevoilor personale.

Conform studiilor, adulții peste 30 de ani sunt mai puțin fericiți relațional decât erau… pe vremuri.

 

Stres, anxietate, moartea libidoului

Este o utopie să credem că putem scăpa de stres sau că-l putem evita. El există, este chiar omniprezent, iar noi trebuie să ne găsim resursele să îi facem față.

Aici este marea provocare și capitolul la care deseori, cedăm armele. Suntem copleșiți, obosiți… sătui. Așa pierdem din vedere că (așa cum ne învață citatele motivaționale) nu avem alternativă decât să mergem înainte.

Dar stresul și anxietatea (disconfortul psihic), nu sunt premise pentru relații sexuale sănătoase. Sau relații sănătoase de orice fel. Însă nu este un motiv suficient de bun pentru a-l lăsa să ne omoare libidoul.

Multe dintre tensiunile acumulate pot fi eliberate prin sex, iar odată cu acestea și endorfinele care ne ajută să combatem depresia.

Așadar, poate este o variantă să vedem și rolul terapeutic al sexului și nu doar să găsim scuze pentru a-l evita sau amâna.

 

Foto: 123rf.com

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
10 sfaturi pentru o relație de cuplu durabilă
10 sfaturi pentru o relație de cuplu durabilă

Îți dorești o relație de cuplu durabilă? Desigur, cum altfel? Totuși, provocările vor apărea negreșit. Iată ce avem de făcut pentru a ne construi relația cu partenerul.

Citeste
3 indicii că nu te-ai vindecat după o despărțire
3 indicii că nu te-ai vindecat după o despărțire

O despărțire este întotdeauna însoțită de un proces de vindecare pe care nu îl putem grăbi, chiar dacă ne dorim asta. Este important să avem răbdare cu noi și să ne acordăm timpul necesar. Iată 3 indicii că încă nu ne-am revenit complet.

Citeste
Vrei o comunicare mai bună în cuplu? Începe prin mindfulness
Vrei o comunicare mai bună în cuplu? Începe prin mindfulness

Cheia unei comunicări sănătoase și eficiente în cuplu este ascultarea. Iar pentru a-l asculta pe celălalt, în primul rând învață să te asculți pe tine. Prin mindfulness, înveți să rămâi conectată la tine și mult mai prezentă în viața de cuplu.

Citeste
De ce facem sex mai rar
De ce facem sex mai rar

Statistic vorbind, cifrele nu sunt în favoarea noastră, oricât de stabili suntem în cuplu ajungem să facem sex mai rar. Totuși, cam care ar fi motivele și ce e de făcut?

Citeste
Cum este afectat la maturitate un bărbat crescut de un tată excesiv de autoritar
Cum este afectat la maturitate un bărbat crescut de un tată excesiv de autoritar

Un tată excesiv de autoritar față de fiul său, lasă în urmă sa carențe emoționale, nesiguranță și multă neîncredere. Iată câteva dintre problemele cu care ne confruntăm la maturitate în urma unei astfel de educații.

Citeste
Cum îți menții echilibrul emoțional pe timpul sarcinii
Cum îți menții echilibrul emoțional pe timpul sarcinii

Pe timpul sarcinii, uneori, echilibrul emoțional are de suferit. Iar trăirile noastre ne afectează pe noi, pe cei din jur, dar și bebelușul. Iată ce putem face.

Citeste