Now Reading
De ce intram si ramanem in relatii de cuplu nepotrivite

De ce intram si ramanem in relatii de cuplu nepotrivite

Revista Psychologies

Deseori, felul in care ne alegem un partener ne poate spune cate ceva despre nevoile noastre din acel moment. Iata de ce ne este dificil sa abandonam relatii care nu ne sunt potrivite.

 

Relatii sau persoane nepotrivite?

In spatele initierii unei relatii exista o serie de dorinte, asteptari si nevoi (constientizate sau nu) pe care le putem implini doar in contact cu o alta persoana.

Provocarea apare insa atunci cand este aleasa persoana si tipul de relatie care sa implineasca aceste nevoi.

In cazul in care este aleasa o persoana indisponibila sa ofere ceea ce avem nevoie, sau daca printr-un tip de relatie se doreste satisfacerea unor nevoi specifice unui alt tip de relatie, aceasta va fi in final una disfunctionala.

Acest lucru se poate intampla daca intr-o relatie parteneriala se incearca sa se acopere nevoi specifice relatiei parinte-copil.

In acest fel, initierea unei relatii in care asteptam sa primim “ceea ce nu am primit pana acum” solicita compensarea nevoilor nesatisfacute si forteaza relatia intr-un sablon de relationare predefinit, strain de momentul prezent si de trasaturile personale ale celeilalte persoane.

 

De ce ne asumam relatii nepotrivite?

Inainte de a trata sau de a incheia o relatie disfunctionala este important sa iti clarifici care sunt trasaturile care o fac nepotrivita pentru tine si ce te-a facut sa ramai in relatie in ciuda lor.

Adeseori, centrarea excesiva pe relatie si nu pe persoana cu care este construita, este o capcana care ii deconecteaza pe cei doi indivizi, in ciuda focusului pe scopul comun.

Asumarea unei relatii disfunctionale poate fi alimentata din mai multe directii. Lipsa contactului cu propriile nevoi, neincrederea in sine si in propriile perceptii si teama de singuratate sunt elementele centrale care pot ingreuna construirea unor alternative sanatoase de relationare.

 

Cum invatam sa incheiem relatiile nepotrivite?

Cresterea increderii in sine, acceptarea de sine si a propriilor nevoi stau la baza angajarii in schimbare. Pentru a incheia o relatie nepotrivita este necesara asumarea riscului de a iesi din zona de confort (din “inconfortabilul” cunoscut) si de a ramane fara relatie (de a fi singur).

Constientizarea fricilor legate de lipsa relatiei disfunctionale te va ajuta sa faci diferenta dintre schimbarile si pierderile reale cu care te vei confrunta (de exemplu: voi ramane fara relatia de prietenie de 10 ani).

Totodata vei intelege si temerile nejustificate fata de realitatea externa (nu voi mai avea niciodata un prieten atat de bun), orientandu-te spre stabilirea unui plan concret si realist de prevenire a consecintelor.

Odata cu stabilirea unei strategii de gestionare a consecintelor intreruperii relatiei este necesar sa iti clarifici cum arata si cum se simte o relatie potrivita pentru tine.

Constientizarea faptului ca exista un model de relationare sanatoasa si potrivita, poate fi motivul pentru care vei renunta la un anumit tipar. Iar pe viitor vei sti catre ce tip de relatii sa te indrepti, evitand cercul vicios.

 

De Livia Caciuloiu, psihoterapeut

Tel. 0742.024.642

www.psihomedeor.ro

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top