Now Reading
De ce sa nu trimitem barbatii la cumparaturi

De ce sa nu trimitem barbatii la cumparaturi

Este minunat sa ne gasim un partener cu care ne intelegem pe majoritatea planurilor. Pe toate, ar fi un deziderat prea inalt. Mersul la cumparaturi, cu siguranta il abordam diferit.

 

Diferente intre sexe si gen

Unul dintre lucrurile cele mai frumoase pe care le experimantam ca specie umana, este gasirea unui partener cu care sa impartim tot ceea ce este bun sau rau, frumos sau urat in viata noastra, in mod egal!

Uneori insa, apar unele contradictii care ne fac sa ne gandim daca acest deziderat al taramului magic nu este cumva usor intangibil, ca de exemplu cand trimitem barbatii la cumparaturi! Indiscutabil putem sa avem ganduri de genul: “Ce i-am spus eu, si ce a inteles el…”. Ce se intampla de fapt?

Stim deja ca suntem diferiti, ni se spune inca de mici acest lucru. Fetitele se joaca cu papusile, baieteii cu masinutele, ele poarta roz, ei poarta albastru, ele plang, iar baietii „adevarati” nu plang niciodata.

Chiar si in ziua de astazi in manualele copiilor de clasa intai, femeile sunt portretizate ca fiind cele care stau la cratita, sunt imbracate in asistenta sau doctorita, iar barbatii sunt cei care pot purta costum si tine in mana o servieta…

 

Sex versus gen

Este necesar sa facem distinctia dintre notiunea de sex si cea de gen. Sexul inseamna totalitatea atributiilor si calitatilor cu care ne-a inzestrat natura. In cazul feminin de exemplu, capacitatea femeilor de a purta copii in pantece, de a-i naste si de a-i alapta.

In cazul barbatilor, capacitatea de a-si dezvolta musculatura cu usurinta, forta fizica, si orientarea in spatiu exceptionala.

Cand vine vorba de gen, acesta se suprapune, contine, toate acele prejudecati care ne-au fost prezentate de societate, si invatate prin modelare.

De exemplu, in anii 50 era de neconceput ca o femeie sa aiba un loc de munca, intrucat caracteristicile genului feminin erau perfect suprapuse cu cele ale sexului feminin.

Insa in zilele de astazi, continutul notiunii de gen s-a miscorat, sau cel mult, s-a imbunatatit.

Evident suntem un produs al mediului in care ne-am dezvoltat, iar asta nu este vina sau meritul nostru. Totusi, ceea ce tine de noi este ce facem cu ce ne-a oferit mediul!

 

Ce spun studiile

Referitor la situatia in care, din lipsa de timp sau disponibilitate, trimitem partenerul la cumparaturi singur, cu o lista in mana – este mai mult decat posibil ca ceea ce aduce acasa sa nu fie tocmai ceea ce l-am rugat sa cumpere.

De ce se intampla asta? In urma unui studiu, cercetatorii au ajuns la concluzia ca motivul pentru care barbatii, cand sunt trimisi la cumparaturi, nu respecta lista, sau pentru care iau cu totul altceva, chiar si mai putin sanatos, este mandria!

Asta se explica prin faptul ca daca ar sta sa citeasca ceea ce scrie pe eticheta, daca ar lua alimentele light, daca ar lua tot ceea ce este sanatos, e ca si cum ar recunoaste ca nu sunt suficient de barbati incat ca al lor corp sa suporte tot ceea ce ei baga in el!

 

Cum ar trebui sa educam generatiile viitoare

Desigur, este un singur exemplu, insa cu siguranta se pot gasi multe altele in care barbatii fac un lucru doar pentru ca instinctul le spune ca este modul barbatesc, puternic si viril in care sa abordeze situatia.

Studiul mentionat anterior, precum si titlul articolului sunt numai un laitmotiv. Incearca sa convingi un barbat sa ceara directii cand nu stiti drumul! Insa asta este alt subiect…

Revenind, mandria este un rezultat atat al apartenentei la sexul masculin, cat si al credintelor care se circumscriu genului: “Baietii nu plang” se va transforma in timp in “Daca esti barbat adevarat, nu vei plange!” si tot ce mai decurge din asemenea tipare.

In seria cutumelor educationale se inscriu si: “Baietii poarta numai albastru”, “ Fetele se joaca numai cu papusile, nu si cu masinile!” sau “Femeile sunt sexul frumos, barbatii sexul puternic!”. De parca femeile nu pot fi puternice, iar barbatii nu pot fi frumosi, ci doar prezentabili.

Ceea ce trebuie sa invatam este ca, apartenenta la un sex, cat si asteptarile de gen, nu determina modul in care ne vom imbraca, cu ce ne vom juca, ce rol vom avea, si mai ales cine vom fi!

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top