Now Reading
Decodarea blocajelor sexuale

Decodarea blocajelor sexuale

Avatar photo

Blocajele sexuale sunt un fel de semnal de alarma, diagnostic pentru cuplu, iar interpretate corect pot readuce echilibrul si armonia. Am incercat sa le decodam semnificatia cu psihoterapeuta Cristina Sterie.

 

Psychologies: Ce ascund de fapt blocajele sexuale? Atat la femei, cat si la barbati…

Cristina Sterie: Blocajele sexuale ascund, de cele mai multe ori, temeri si convingeri gresite despre sexualitate. Credinte adanc inradacinate, ce ne-au fost „predate“ de parinti si pe care, de multe ori, le-am preluat in mod mai putin constient, nu numai din ceea ce am auzit, dar si din ceea ce am vazut la ei. Blocajele pot ascunde insa si evenimente traumatice, precum violul si abuzul de orice natura, si tocmai din acest motiv este nevoie de multa delicatete in abordarea subiectului. Atat femeile, cat si barbatii au fost supusi unor influente educationale directe si indirecte in copilarie, multe dintre ele fiind legate de sexualitate. Din toate aceste experiente, fiecare persoana decide felul in care va aborda sexualitatea. De asemenea, dificultatile de comunicare in cadrul cuplului pot conduce la probleme in sfera sexualitatii, aceasta reprezentand cea mai intima forma de comunicare in cadrul unui cuplu.

 

Cum ar trebui gestionata o asemenea situatie?

C.S.: Blocajele sexuale pot fi depasite fie in intimitate, in cadrul unei relatii ce ofera siguranta si alaturi de un partener ce are multa rabdare si mult tact, fie in cadrul unor sedinte de psihoterapie. De multe ori, blocajele sexuale au la baza cauze ascunse mintii noastre constiente sau credinte atat de adanc gravate in sistemul nostru cognitiv, incat nu mai reusim sa vedem irationalitatea care se ascunde in spatele lor. Cel mai important lucru este recunoasterea existentei unei dificultati si abordarea ei, caci multe persoane aleg sa evite dificultatea sau sa o transforme intr-un joc relational de tipul „din cauza ta!“.

 

In ce masura blocajul sexual influenteaza buna functionare a relatiei?

C.S.: O vorba spune ca atunci cand relatia functioneaza, sexul conteaza doar 20%, dar cand aceasta nu functioneaza, sexul ocupa deja 80%. Relatia sexuala este mai mult decat sex, ea inseamna comunicare, comuniune si intimitate. De aceea, atunci cand relatia sexuala nu functioneaza, unul dintre principalii piloni ai unei relatii sanatoase cedeaza… Si astfel, ce mai este un pod fara un pilon central de sustinere…?

 

Blocajul sexual inseamna si finalul relatiei? Sau inceputul finalului?

C.S.: Nu este necesar ca un blocaj sexual sa reprezinte sfarsitul sau inceputul sfarsitului. Un blocaj, asa cum arata si termenul, este un obstacol ce poate fi depasit, un eveniment ce este limitat in timp. El poate reprezenta o invitatie la construirea unei relatii mai puternice si la o intimitate substantiala, dar asta depinde foarte mult de felul in care partenerii vor gestiona blocajul. Daca in urma blocajului se incepe un joc de tip „Victima-Salvator-Persecutor“, cel mai adesea, relatia pe termen lung va avea de suferit, intrucat aceste roluri se vor extinde si in afara sferei sexuale. Daca partenerii privesc blocajul ca pe o modalitate de a se cunoaste si a se intelege mai bine, atunci blocajul poate fi un prilej de crestere pentru relatie.

 

De ce unele persoane traduc blocajul sexual prin indiferenta, disparitia atractiei sau, pur si simplu, o jignire?

C.S.: Pentru ca sexualitatea este adanc legata de comunicare. Tocmai din acest motiv, orice impas la nivelul comunicarii se repercuteaza si in sfera sexualitatii. Toate aceste atitudini care afecteaza in general o relatie, sunt si elemente ce vor avea un impact negativ asupra sexualitatii.

 

Poate fi blocajul sexual o lipsa a increderii in sine? Sau o proiectie?

C.S.: Bineinteles ca blocajul poate veni dintr-o neincredere in sine sau din faptul ca proiectam in partener imaginea unei alte persoane, cu care am avut experiente negative. De multe ori, mintea noastra joaca un joc in relatiile cu ceilalti, facandu-ne sa vedem in ei doar cópii (proiectii), mai mult sau mai putin fidele, ale celor care au avut semnificatie pentru noi in copilarie. Figurile autoritare ne pot scoate la iveala lipsa de incredere, infidelii ne pot face sa ne indoim de noi insine, iar agresivii pot alimenta sentimente de vinovatie si atitudini de retragere.

 

Stresul sau problemele de la serviciu pot determina un blocaj in plan sexual? Mai ales la barbati?

C.S.: Avand in vedere faptul ca sexualitatea este strans legata de o functionare psihica si fizica armonioasa, orice factor stresor, din orice domeniu al vietii, poate influenta si sfera sexuala. Acest lucru se intampla cu atat mai mult cu cat dificultatile la serviciu pot scoate la iveala probleme de tipul anxietatii de performanta, o cauza comuna tulburarilor sexuale masculine. Si la femei pot aparea dificultati precum lipsa apetitului sexual sau anorgasmia, din cauza centrarii excesive pe situatiile de munca si incapacitatii persoanei de a face o diferenta intre planuri.

 

Nasterea unui copil poate genera un blocaj sexual? Chiar pentru ambele sexe?

C.S.: Nasterea unui copil reprezinta o schimbare majora in cadrul oricarui cuplu. El reprezinta o prabusire a sistemului de prioritati si de valori, fapt care ii afecteaza deopotriva pe ambii parteneri. Ei se transforma din femeie si barbat, in parinti, in MAMI si TATI, pierzand intr-un fel rolul sexual, dar si prilejurile concrete de a-si explora sexualitatea. De aceea, venirea pe lume a unui copil poate duce la schimbari de viziune, dar si la schimbari concrete, de timp si spatiu, care pot afecta grav intimitatea si comunicarea in cuplu.

 

In ce fel ajuta terapia depasirea unui asemenea moment? Si cand este recomandata interventia terapeutului?

C. S.: In general, persoanele ajung la terapie dupa ce au incercat cam tot ce au stiut sau au crezut de cuviinta, si solutiile lor au esuat sau nu au functionat conform asteptarilor. Sunt si cazuri mai rare, in care persoanele apeleaza la ajutor specializat inainte de producerea blocajului, tocmai pentru ca devin constiente de unele dificultati si doresc sa previna extinderea sau agravarea acestora. In mod ideal, este de preferat ca terapia sa fie solicitata inainte de aparitia unui blocaj, atunci cand persoana devine constienta de unele dificultati si de impactul pe care acestea le-ar putea avea. De obicei insa, prinsi in tumultul vietii cotidiene, tindem sa negam propriile noastre probleme si credem ca, odata ignorate, ele vor disparea de la sine. Cand apare un blocaj, de obicei realitatea ni se impune intr-un asa fel, incat nu mai putem sa alegem sa o ignoram si de aceea suntem nevoiti sa luam masuri. In aceste cazuri, terapia ne ajuta sa vedem lucrurile intr-o alta perspectiva si sa cautam solutii noi, in locuri pe care nu am indraznit poate sa le exploram.

 

Cand exista un blocaj sexual, cine sufera mai mult? Cel care il are sau partenerul?

C.S.: Depinde foarte mult de blocaj si depinde foarte mult de partener. Daca, de exemplu, blocajul consta in lipsa apetitului sexual, de obicei cel care va suferi mai mult va fi partenerul, pentru ca cel care are un apetit sexual scazut, nu considera ca el ar avea o problema. In general, in cazul blocajelor sexuale, ambii parteneri au de suferit si relatia in sine este pusa la grea incercare. Important este insa ca ei sa recunoasca mai intai problema fata de ei insisi, pentru a putea alege sa faca demersuri pentru rezolvarea ei.

 

Promovarea intensa a modelului feminin 90-60-90 poate afecta atat de tare imaginea de sine incat sa apara blocaje sexuale?

 C.S.: Cu siguranta, acest lucru se poate intampla in cazul ambelor sexe – desigur, pastrand proportiile corecte pentru domni. Modelele promovate in presa, in materialele pornografice si in alte media pot accentua sau chiar declansa temeri si convingeri mai vechi, ce au un caracter negativ si depreciativ despre propria persoana. In functie de mediul in care persoana isi traieste viata, neatingerea acestor dimensiuni poate fi chiar tragica, unele persoane facandu-si din a arata bine, singurul si unicul scop in viata. In plus, aceste dimensiuni ideale au de-a face cu un taram al viselor si utopiei, ele corespunzand foarte rar cu realitatea. Totusi, noi, ca fiinte umane, adoram sa visam si sa speram de fiecare data in ceva ce nu avem inca…

 

In ce masura infidelitatea ar putea cauza un blocaj sexual si cum se poate depasi asta?

C.S.: Cu siguranta, infidelitatea are la baza o dificultate si va naste, la randu-i, o dificultate si mai mare. Ea va atrage dupa sine toate temerile, toate credintele depreciative ale partenerului inselat si, pe de alta parte, sentimente de vinovatie si, poate, nedreptate pentru cel care insala. Fiecare cu motivele lui si fiecare incercand sa paseze responsabilitatea. Infidelitatea este o masura drastica si, de cele mai multe ori, are ca scop cautarea in afara a ceva ce lipseste in interiorul relatiei, dar nu a putut fi comunicat. Blocajul este, deci, nu doar sexual, ci mult mai profund. Pentru depasirea unei astfel de situatii, este nevoie, in primul rand, de multa vointa si de multa dedicare a ambilor parteneri in recladirea relatiei. Infidelitatea poate fi factorul declansator al separarii dintr-o relatie ce nu mai functiona sau factorul salvator al unei relatii care scartaia. Este nevoie de multa rabdare si multa intelepciune pentru a depasi un astfel de moment si, de multe ori, psihoterapia poate fi una dintre caile pe care partenerii le aleg pentru a rezolva, intr-o maniera cat mai sanatoasa, criza cuplului conjugal.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top