Depresia postpartum la barbati

Stii ca unii barbati se ingrasa pe perioada sarcinii partenerei lor? Sau ca si ei pot experimenta anumite stari specifice sarcinii ori depresia postpartum? Iata in ce mod resimt toate acestea.

 

 

Depresia paternala nu este un moft

Desi am fi tentati sa credem ca depresia postpartum sau depresia postnatala este o afectiune pe care o experimenteaza doar mamicile, studiile recent efectuate releva faptul ca aproximativ 1 din 10 proaspetii tati prezinta simptomele caracteristice depresiei postpartum.

Daca in cazul femeilor despresia postpartum are la baza cauze hormonale, in cazul barbatilor, cauzele acesteia sunt de natura psihologica.

De aceea, depresia postpartum la barbati, denumita si depresie paternala, nu trebuie considerata a fi o toana de moment sau un moft. Ci trebuie recunoscuta, acceptata si tratata cu seriozitate, exact ca si in cazul femeilor.

 

Simptome specifice tatilor

In cele mai multe dintre situatii, depresia paternala imprumuta din simptomele depresiei postpartum precum: teama, neliniste, iritabilitate, tristete, sentimente de inutilitate, tendinta catre izolare.

Insa presupune si alte simptome noi ca: agresivitatea, rezistenta scazuta la stres, predispozitie pentru conflicte in interiorul si in afara familiei, diminuarea performantelor profesionale, probleme de concentrare sau atentie.

In anumite cazuri se poate ajunge la consum de alcool, implicarea in relatii extraconjugale sau chiar simptome somatice: insomnii, dureri de cap, apatie, lipsa poftei de mancare, probleme digestive, fluctuatii de tensiune arteriala etc.

In ceea ce priveste perioada de instalare, depresia paternala debuteaza mai tarziu decat cea postpartum.

Astfel, in timp ce proaspata mamica experimenteaza depresia in primele 3 luni de dupa nastere, depresia paternala apare intre 3-6 luni de la nasterea copilului, atunci cand tatalui i se solicita implicarea mai activa in cresterea si ingrijirea bebelusului.

 

Principalele cauze

Una dintre principalele cauze ale aparitiei depresiei paternale o reprezinta chiar existenta depresiei postpartum a proaspetei mamici.

Starea deprimanta a acesteia isi poate pune amprenta si asupra partenerului de viata, ceea ce poate dezechilibra relatia de cuplu si viata tinerei familii.

Schimbarea dinamicii de cuplu constituie si ea un factor principal in instalarea depresiei paternale, caci, odata cu nasterea copilului, proaspata mamica isi va concentra atentia asupra bebelusului, oferindu-i acestuia tot timpul si toata afectiunea sa.

In plus, viata sexuala a cuplului comporta o serie de modificari, in unele cazuri ajungand chiar sa fie inexistenta. Astfel de situatii pot declansa in proaspatul tata un amestec de sentimente de frustrare, respingere si inutilitate.

 

Schimbarea ritualurilor

Modificarea stilului de viata si asumarea unor noi responsabilitati pot declansa depresia paternala.

Lipsa odihnei, diminuarea perioadelor de relaxare, renuntarea la vechile activitati recreative, asumarea unui rol nou si a unor noi responsabilitati pot conduce catre un randament si o rezistenta la stres scazute, dar si la o stare de tensiune si conflict interior.

In plus, cu cat asteptarile proprii sunt mai mari si mai nerealiste, cu atat performantele tatalui vor fi mai scazute si vor constitui un factor suplimentar de stres si insatisfactie.

De asemenea, intensificarea grijilor legate de situatia financiara sau implicarea prea activa a bunicilor in viata tinerei familii pot contribui la aparitia depresiei paternale.

 

Interventie in depresia postpartum la barbati

Daca nu este descoperita si controlata, depresia paternala poate aduce serioase prejudicii atat persoanei in cauza, cat si in cresterea, educarea si dezvoltarea fizico-emotionala a copilului.

De aceea, este important ca inca din perioada sarcinii, viitorii parinti sa comunice si sa-si impartaseasca nelinistile si ingrijorarile legate de rolul de parinte si de noile responsabilitati pe care urmeaza sa si le asume.

In plus, inscrierea la cursuri prenatale, informarea cu privire la tot ce presupune statutul de parinte si adoptarea unui stil de viata sanatos pot contribui la reducerea riscurilor de aparitie a depresiei paternale.

In situatia in care depresia s-a declansat, este necesar ca proaspatul tatic sa constientizeze starile si trairile prin care trece.

Si desi barbatii accepta mult mai greu un astfel de diagnostic, este recomandat ca acesta sa solicite sprijin fizic si emotional din partea partenerei, familiei, prietenilor sau chiar din partea unui specialist. Fie ca este medic, psiholog sau psihoterapeut, orice sprijin specializat va constitui un real ajutor in depasirea acestui moment.

In afara de interventia la nivel individual, terapia de cuplu reprezinta o alta solutie eficienta in cazul depresiei paternale.

Intelegerea si sustinerea reciproca, integrarea noului mod de viata si revigorarea relatiei de cuplu vor contribui la sudarea relatiei si iesirea din impas.

Prin natura sa, depresia impinge catre singuratate si izolare. A cere si a accepta ajutorul celor din jur nu reprezinta un semn de slabiciune, ci inseamna constientizarea existentei unei probleme si reprezinta piatra de temelie pentru recapatarea echilibrului.

 

De Andra Zaharia, psiholog clinician, psihoterapeut integrativ in formare, consilier vocational si dezvoltare personala

Tel.: 0726.757.396

www.andrazaharia.weebly.com

 

Citeste si:

Ce este si cum tratam depresia postpartum

Mentinerea relatiei de cuplu dupa ce devenim parinti

Foto: 123rf.com

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
3 condiții care ne determină să ne manifestăm gelozia
3 condiții care ne determină să ne manifestăm gelozia

Gelozia este foarte des întâlnită și ironic definită drept manifestare a iubirii. În spatele ei însă, stau o serie de condiții personale, fără nicio legătură cu celălalt.

Citeste
Sfaturi pentru părinţi: cum să ţinem pasul cu copiii care se maturizează prea repede
Sfaturi pentru părinţi: cum să ţinem pasul cu copiii care se maturizează prea repede

Copiii care se maturizează prea repede sunt o provocare pentru părinți. Dar asta nu înseamnă că nu există soluții. Iată ce putem face pentru a ține pasul cu nevoile lor.

Citeste
Semne că partenerul de cuplu are o atitudine pasiv-agresivă
Semne că partenerul de cuplu are o atitudine pasiv-agresivă

Uneori avem parte de certuri în cuplu, iar alteori tensiunea este simțită, dar mesajele nu sunt clare. Iată câteva indicii că partenerul tău are o atitudine pasiv-agresivă.

Citeste
De ce atracţia sexuală nu e suficientă pentru o relaţie de cuplu
De ce atracţia sexuală nu e suficientă pentru o relaţie de cuplu

Atracția sexuală cu certitudine joacă un rol important, altfel… am fi prieteni și atât. Dar asta nu înseamnă că este suficientă pentru o relație de cuplu durabilă.

Citeste
Tu cum îți alegi partenerul de cuplu?
Tu cum îți alegi partenerul de cuplu?

Fiecare avem în minte un ideal relațional și cum vrem să fie iubitul ideal. Sau, măcar, cum nu vrem să fie. Iată câteva criterii interesante când îți alegi partenerul de cuplu.

Citeste
De ce cuplurile cu adevărat fericite nu fac paradă pe social media
De ce cuplurile cu adevărat fericite nu fac paradă pe social media

Instagram, Facebook… social media este deja o constantă în viața noastră. Iar toate pozele cu oameni îndrăgostiți, de cele mai multe ori nu reflectă cu adevărat realitatea, iată de ce.

Citeste