Now Reading
Dragostea te prostește, pe când sexul te face mai deștept

Dragostea te prostește, pe când sexul te face mai deștept

Se spune că avem un creier funcțional de când ne naștem până când… ne îndrăgostim. Iar cercetările demonstrează că nu e chiar un banc. Iată de ce sexul te face mai deștept, pe când dragostea te prostește.

Citește și:

O de la Orgasm: Când și cum (n-)au femeile chef de sex

O de la Orgasm: În timpul actului sexual ai fantezii erotice cu altcineva? Nicio problemă, toți facem asta…

 

Când iubești nu prea mai ai resurse pentru altceva

Atunci când ne îndrăgostim, obsesia (gândurile învălmășite) pentru obiectul afecțiunii noastre ne afectează alte aspecte ale gândirii, pe care, în mod uzual, le-am utiliza fără probleme: abilitatea de a învăța sau de a munci. Cercetările o demonstrează.

Mai mult, iubirea pasională este asociată cu un control congnitiv redus, respectiv concentrarea atenției asupra unei sarcini, fără a fi distrasă de orice altceva, iar dacă și apucăm să ne gândim la iubiea pe care o simțim, avem rezultate proaste la sarcinile care solicită gândirea analitică. Pe scurt, suntem niște marmote față în față cu ciocolata.

Una dintre ipotezele cercetătorilor este că sentimentele de iubire stimulează acele zone din creier asociate cu recompensa (pe care cu toții o căutăm și dorim) așa că vor deactiva alte zone ale creierului asociate cu funcțiile congnitive (de altfel, mult mai utile).

La fel de adevărat este că nimic nu se reduce la alb-negru, motiv pentru care poate abilitățile cognitive ne sunt afectate sever (atenția și memoria), dar iubirea îmbunătățește și funcțiile neuronale responsabile cu identificarea stărilor emoționale și gândirea creativă.

Prin urmare, în timp ce avem șanse să fim mai creativi când am căzut în butoiul cu amor, când părem defazați și incoerenți, primim din partea celor din jur eternul „ce ai, te-ai îndrăgostit?”.

Ca să nu ne speriem total de efectele pe care dragostea le poate avea asupra creierului nostru, majoritatea acestor cercetări au inclus tineri, ceea ce ne mai dă o speranță nouă, adulților, când vine vorba de a ne controla propriile gânduri și emoții. Măcar la nivel teoretic, pentru că din practică, atunci când ne lovește, reacționăm „fix ca în adolescență”.

 

Pe de altă parte, sexul…

…nu e deloc „handicapant”. Deși poate nu ne surprinde să auzim că iubirea ne cam prostește, cercetătorii demonstrează că sexul ne face chiar mai deștepți, îmbunătățind anumite abilități congnitive la adulți.

Respectiv, adulții mai în vârstă, studiați din punctul de vedere al activității sexuale (constante), au demonstrat o mai bună fluență, memorie și focusare. Acum, dacă aveam nevoie de mai multe motive pentru a face sex…

Sexul crește secreția de dopamină, iar aceasta îmbunătățește memoria și funcțiile cognitive la adulții peste 50 de ani.

De data aceasta studiul a fost efectuat pe vârstnici, motiv pentru care nu știm cu certitudine dacă efectele sunt aceleași la adulții mai tineri. Dar merită să credem că ar fi, nu?

Totodată, aceste studii subliniază o interdependență a variabilelor și rezultatelor, așadar nu ne e foarte clar dacă activitatea sexuală intensă duce la o funcționare cognitivă mai bună sau, de ce nu, activitatea cognitivă crește interesul și activitatea sexuală.

Ar fi necesar un studiu care să regleze cele două componente pentru a observa cum sunt exact corelate.

Înainte de a ne înscrie cu toții voluntari în astfel de studii, e bine de știut că atunci când cuplurile cresc frecvența actelor sexuale, demonstrează și o scădere a sentimentului de fericire precum și a plăcerii privind sexul. Prin urmare, vrei să fii mai deștept sau mai fericit?

Studiile în acest sens sunt fascinante și, până primim noi informații, ne dorim, nouă tuturor, să fim mai deștepți și, totodată, prostiți pe cât se poate.

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top