Now Reading
Cum ii pedepsim corect

Cum ii pedepsim corect

Revista Psychologies

Cel mai bun mijloc de a evita o re­actie brutala este sa-l trimiti pe copil in camera lui. Asta ii permite copilului sa reflecteze la comportamentul lui, iar parintelui – sa se gandeasca la necesitatea si alegerea pedepsei. Dis­cutia cu celalalt parinte poate fi utila, pentru a dobandi in­cre­dere in sine si pentru a actiona cumpatat. Nu pedepsi la fel o in­tar­ziere, o insulta sau o minciuna: ie­rarhia pedepselor trebuie sa tina cont de ierarhia gravitatii greselilor si, indirect, de ierarhia valorilor stabilite de catre parinti.

Bataia e rupta din… iad

In folclorul romanesc exista numeroase referiri la pedeapsa corporala ca fiind dureroasa, eficienta, acceptata si mos­tenita din generatie in generatie ca mijloc de educare a copilului: „un­de da ma­ma, creste“, „mai bine sa-l bat eu acum, decat viata mai tarziu“.

Dar atentie! Un copil batut este un copil care se sim­te neiubit, nedorit, nerespectat ca fiinta umana. El invata ca a lovi o al­ta fiinta umana este un lu­cru permis, si uneori chiar de dorit, ca nu este important sa ii respectam pe cei din jur si nici sa fim respectati de acestia, ca integritatea noastra fizica (si, la limita, chiar vi­ata noastra) nu este chiar atat de importanta («eu te-am facut, eu te o­mor»). Bataia in familie este in­ceputul tuturor violen­telor din lu­me, al oricarui act lipsit de respect la adresa unei fi­inte umane“, a­­firma psihologul Anca Lihanceanu.

Sanctiunea, ultima solutie

La orice varsta, frustrarea de ceva anume e san­c­tiunea cea mai eficace. Insa nu ori­ce frustrare. Trebuie sa ai in ve­de­re activitatile sterile (televizorul, jo­­­­cul video, iesirile la fastfood-uri) si nu pe cele care il fac sa se dez­volte sau care ii sunt vitale (sportul, arta, hrana). Scopul unei pedepse este sa ii atenuezi copilului sentimentul de culpabilitate; el stie ca a pro­cedat gresit, isi reproseaza singur. Depunand un efort fizic – cum ar fi sa faca ordine, sa spele vasele – el se de­baraseaza fizic de greutatile culpabilitatii.

Este important ca, atunci cand vorbim despre gre­seala, sa insistam mai curand asupra consecintelor ei de­cat s-o analizam la infinit, momentul, felul in care el a gre­sit. Blocarea lui in momentul producerii greselii ii va alimenta sentimentele de vinovatie si, deci, frustra­rile. Important este sa-i arati cum poate in­drepta gresea­la. Cum nu exista parinte perfect, nu exista nici copii perfecti!

Sunt mandra de copilul meu…
Felicia, 40 de ani, asistent marketing

„Stiu ca un copil are nevoie de limite, dar in acelasi timp si de o anume libertate. Matei, baietelul meu in varsta de noua ani, a experimentat ambele variante. Inainte de a stabili cu el o regula, am incercat sa-i explic de ce e necesar sa existe regulile, cum il ajuta pe el si cum ma ajuta pe mine.

Metoda listei cu recompense si sanctiuni a dat roade. El a propus-o, fiindca vazuse la televizor. Fireste ca il fascineaza computerul si televizorul, dar reusesc de fiecare data sa-l ademenesc cu lectura „pe roluri“ a unei carti. De curand, am inceput sa mergem la cinema.

Sunt mandra de copilul meu, pentru ca nu trebuie sa trag de el ca sa-si faca lectiile, sa ma ajute la bucatarie sau prin casa. Cred ca este rezultatul unei foarte bune comunicari dintre noi doi, pe care eu, de pilda, nu am avut-o cu parintii mei. Nu era la moda!“

Ingerasii nostri, ghid esential pentru a-ti trans­for­ma viata de familie, Dr. Tanya Byron, Sacha Baveystock, Curtea Veche Publishing de citit :

Ingerasii nostri, ghid esential pentru a-ti trans­for­ma viata de familie
Autori: Dr. Tanya Byron si Sacha Baveystock
Editura: Curtea Veche Publishing, 2008

Adaptare: Alina Mihai
Foto: GULIVER.

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top