Now Reading
Ghid de conduita pentru o mama vitrega

Ghid de conduita pentru o mama vitrega

Revista Psychologies

Chiar daca nu tu i-ai dat nastere ci i-ai devenit mama vitrega, copilul cu siguranta are nevoie de afectiunea si implicarea ta. Iata un mic ghid de conduita pentru o relatie de familie cat mai armonioasa.

 

Ingredientele unei relatii sanatoase

Daca te-ai hotarat sa-ti asumi rolul de mama vitrega, este important sa consideri acest lucru ca pe o provocare.

Ingredientele necesare pentru ca acest rol sa-ti aduca beneficii si sa ai o relatie implinita de familie sunt iubirea, dedicarea, toleranta, perseverenta, dar si creativitatea.

Procesul devenirii tale de mama vitrega poate incepe incepe natural si firesc, cu pasi mici dar siguri: in primul rand, o pregatire initiala, care presupune o mare implicare atat din partea ta, cat si a viitorului sot.

Astfel, este esential sa realizati o aliniere a valorilor in familie, pentru a evita eventuale conflicte ulterioare (de exemplu, tu sa fii o nonconformista, iar el un traditionalist convins si comportamentele voastre in relatia cu copilul sa fie antagoniste si aducatoare de conflicte).

Un alt pas ar fi acela de a-l cunoaste cat mai bine pe copil inainte de momentul casatoriei si, de aceea, e util sa afli cat mai multe despre temperamentul, aptitudinile si preferintele lui.

 

Legatura emotionala

Cel mai important element in relatia cu copilul vitreg este conectarea emotionala si, de aceea, este esential sa comunici cu el.

Asculta-l pentru a afla care sunt nevoile, dorintele si asteptarile lui. Numai asa poti construi o relatie autentica si durabila. Exprima-ti disponibilitatea de a-l asculta si a-i oferi sprijinul ori de cate ori are nevoie.

In acelasi timp, lasa relatia voastra sa decurga in mod natural, astfel incat copilul sa nu te perceapa ca fiind intruziva sau ca fiind uzurpatoarea relatiei dintre el si mama lui, sau poate chiar sa te considere ca fiind persoana care vrea sa-l faca sa “tradeze” amintirea mamei lui (in cazul in care ea a murit).

Si pentru ca limbajele iubirii sunt esentiale in construirea relatiei voastre, afla care sunt cele mai importante pentru copil.

Observa pe de-o parte reactiile lui la limbajele iubirii pe care le folosesti tu in relatia cu el si, pe de alta parte, modul in care-si exprima el iubirea fata de tata si celelalte persoane dragi.

Un limbaj al iubirii este reprezentat de laude, de valorizarea calitatilor copilului. Asadar, apreciaza-i comportamentele pozitive si evidentiaza-i aptitudinile, competentele (de exemplu, il poti ruga sa te invete ceva – din zona in care el se descurca foarte bine).

 

Timp petrecut impreuna si rabdare

Timpul de calitate petrecut impreuna este de asemenea o expresie a iubirii si de aceea e bine sa-l incurajezi pe sot sa petreceti timp de calitate cu copilul atat impreuna, cat si separat. Altfel, exista riscul sa fii considerata de copil ca fiind un intrus care-l priveaza de atentia tatalui.

Ajutorul oferit, darurile sau imbratisarile, tinutul de mana, mangaierile sunt alte limbaje ale iubirii. Si aici sunt anumite aspecte de care e bine sa tii seama: evita sa-i oferi multe cadouri, sperand ca astfel il vei apropia mai repede.

In locul acestora, fii atenta la preferintele lui, alege o activitate care sa corespunda atat preferintelor lui, cat si preferintelor tale si ale sotului si creeaza o experienta memorabila.

In cazul in care imbratisarile, tinutul de mana sau mangaierile reprezinta cel mai important limbaj de iubire pentru copilul tau vitreg, probabil vei accede mai greu la acest limbaj, in timp.

Lasa aceste manifestari sa vina de la sine, in mod firesc, atunci cand si tu si copilul sunteti pregatiti.

 

Procesul adaptarii

Chiar daca te implici foarte mult si te-ai pregatit temeinic pentru aceasta schimbare, te poti confrunta cu anumite dificultati, pentru ca exista si factori independenti de vointa ta, care influenteaza procesul de adaptare.

Modul in care copilul a depasit momentul divortului si deci al despartirii de mama reprezinta unul dintre acesti factori, la care se poate adauga varsta copilului.

De exemplu, daca vorbim de un adolescent, atunci adaptarea poate fi mai greoaie, pentru ca acesta traverseaza deja o perioada a schimbarilor, fiind in cautarea propriei identitati si a rolului sau.

Daca vorbim de perioada copilariei timpurii – 3-5 ani, si daca cei din jur folosesc sintagma “mama vitrega”, atunci poate aparea influenta conotatiei negative date de povesti (mama vitrega care nu-i iubeste pe copii).

De asemenea, daca momentul aparitei tale in viata copilului se suprapune cu alte noutati in viata lui – cum ar fi un nou ciclu scolar, atunci procesul adaptarii este mai dificil.

 

Perseverenta si intelegere

Aminteste-ti ca nu-l poti incadra pe copil sau relatia voastra intr-un tipar prestabilit, ca sunteti persoane diferite, fiecare cu nevoile si dorintele sale.

Discuta cu sotul si gasiti impreuna solutiile potrivite, care sa aiba in vedere atat armonia in cuplu, cat si crearea unui cadru adecvat pentru dezvoltarea copilului si pentru o buna relatie parinte-copil.

In cazul in care relatia ta cu copilul nu decurge prea lin, tine seama de faptul ca emotiile copilului pot fi indicii foarte utile pentru tine.

Astfel, anxietatea semnifica faptul ca a iesit din zona lui de confort, furia arata faptul ca cineva a incalcat limitele considerate de el ca fiind acceptabile, iar tristetea poate aparea atunci cand copilul considera ca a avut o pierdere.

Aplecandu-te cu atentie asupra acestor emotii, a momentului si contextului in care apar acestea, poti actiona cu iubire, rabdare si perseverenta in directia imbunatatirii relatiei voastre.

 

De Daniela Stanciu, psihoterapeut

0745 089985

[email protected]

www.aventuradezvoltarii.com

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top