Now Reading
Greseala frecventa de parenting: compararea fratilor intre ei

Greseala frecventa de parenting: compararea fratilor intre ei

Revista Psychologies

Implicatiile comparatiilor facute intre frati sunt imense. Aproape niciuna cu urmari pozitive! De aceea, iata cateva sugestii care iti pot fi de folos.

Toti copiii sunt competitivi. Se vor lua la intrecere, vor incerca in mod constant sa-si dovedeasca calitatile intrecandu-se cu alti copii. Este parte a dezvoltarii lor normale, a viitorului lor profesional.

Toate aceste intreceri sunt motivante si folositoare atata timp cat nu sunt incurajati, sau pusi, sa se intreaca cu alti copii prin compararea cu acestia. Atata timp cat nu vor initia competitii doar ca sa fie mai buni decat altcineva.

Intrebarea urmatoare este “de ce”? Intrucat facand asta de mici, exista riscul foarte mare sa ajunga sa se identifice cu persoana respectiva, urmand drumul si raportandu-se constant la viata acesteia!

In lipsa identificarii propriilor calitati, defecte, dorinte, asteptari, singurul etalon constant va fi persoana cu care copilul s-a identificat atata timp.

Rivalitatea intre frati urmeaza acelasi algoritm. Ma compari mereu cu fratele meu, sa nu te miri daca voi ajunge sa ma identific cu el. O sa-mi ignor propriile nevoi, dorinte, propria-mi persoana, pentru ca tot ce vreau este sa fiu mai bun ca el la tot ce va face!

Pentru ca imi doresc sa te multumesc, pentru ca mi-ar placea si mie sa fiu la fel de apreciat cum e el! Ii voi copia inclusiv greselile! Nu voi avea timp de ale mele!

 

Ce sa faci si ce sa nu faci

1. Nu-i compara, nu-i asemana! Sunt diferiti, trateaza-i individual!
2. Nu incuraja competitia intre ei!
3. Felicita si incurajeaza succesul individual al fiecaruia!
4. Felicita si incurajeaza cooperarea dintre ei!
5. Invata-i pe copii moduri pozitive de atragere a atentiei celuilalt! Arata-le cum sa-si invite efectiv fratele la joaca si cum sa-si imparta jucariile, intr-un mod pozitiv!
6. Intreaba-i si incurajeaza-i sa-ti spuna un mod pozitiv de a-si invita fratele la joaca!
7. Fii constient/a de faptul ca flamanzi, obositi sau plictisiti vor isca o cearta!
8. Daca exista o rutina zilnica pe care o respecta, poti identifica usor momentul din zi cand sunt predispusi sa se certe mai usor. Poti lua cateva masuri pentru corectarea circumstantelor.
9. Fii corect/a in relatia cu ei, indiferent de varsta lor. Sa fii drept nu inseamna sa-i tratezi egal. Aminteste-ti ca si ei sunt diferiti! Poate fi dificil si desigur ca se vor impotrivi! Ramai ferm/a si explica-le cu blandete ca sunt diferiti si tocmai de aceea le raspunzi diferit!
10. Planifica mici distractii in familie! Vor petrece clipe minunate impreuna si acestea vor constitui amintirile cele mai pretioase din copilarie, pe langa faptul ca-i va uni.
11. Petrece timp individual cu fiecare dintre ei! Acorda fiecaruia dintre copii 5-10 minute. Foloseste momentele astea pentru a discuta despre ceea ce-si doreste sau despre ceea ce-ti doresti. Poti incuraja copilul sa-ti povesteasca un lucru frumos pe care l-a facut impreuna cu fratele sau. Incurajeaza-i comportamentul bun, chiar si cel mai mic gest frumos facut fratelui sau. Nu critica micile scapari. Corecteaza-le cu ajutorul unor exemple pozitive!
12. Acorda-le copiilor spatiu si timp individual (daca nu-l cer, incurajeaza-i) pe care sa il petreaca facand lucruri diferite, aceasta fiind sansa de a se descoperi, de a-si face noi prieteni (in afara familiei).

 

Copiii au ritmuri diferite, talente individuale, nevoi si parcursuri proprii, dar un singur numitor comun: impart aceeasi nevoie unica de dragoste neconditionata.

 

Autor: Florentina Ciolacu, psihoterapeut, tel: 0733.01.51.61.
www.cabinetpsihoterapieciolacuflorentina.ro

 

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top