Now Reading
Greșeli pe care le facem atunci când ne dorim o nouă relație de cuplu

Greșeli pe care le facem atunci când ne dorim o nouă relație de cuplu

Dorința de a avea o nouă relație de cuplu ne poate determina să facem anumite greșeli, iar drept rezultat ne îndepărtăm de obiectivul nostru. Iată care sunt și cum le putem corecta.

Citește și:

3 indicii că un bărbat nu își dorește o relație de cuplu

Ești într-o relație toxică? Poate a venit timpul să o părăsești…

Fie că îți dorești o relație de cuplu pentru că ești singură, fie că nu te mai regăsești în relația de cuplu actuală, dorința de a avea o nouă relație intimă poate ascunde câteva capcane la care merită să te gândești.

Una dintre greșeli este înțelegerea corectă a acestei dorințe de a fi într-un nou cuplu: din ce lipsuri vine ea? Ce anume te aștepți să se întâmple diferit, odată ce vei fi într-o nouă relație intimă?

Așadar, pentru început ar fi bine să îți clarifici ce îți dorești. Știu că se poate răspunde în fel și chip la această întrebare, dar este esențial ca aceste răspunsuri să-ți fie clare, pentru ca ele te vor ajuta să te poziționezi în căutari, evaluări și alegeri de parteneri.

Dacă reușești să-ți și notezi aceste lucruri, cu atât mai bine, pentru că apoi te poți uita pe ce ai scris și te poți întreba cum ai putea tu să ai grijă personal de unele dintre acele dorințe, pentru a mai ușura din sarcinile unui viitor partener și a-ți crește astfel șansele să-l găsești pe acela potrivit.

O altă greșeală care se poate strecura în năzuința de a fi într-un cuplu este aceea de a te aștepta ca toate dorințele tale să fie împlinite, negreșit, de către un „el”.

Este firesc ca partenerii de cuplu să se iubească, să se respecte, să aibă grijă unul de altul. Aceste lucruri merită a fi așteptate să se împlinească într-o relație.

Dar este riscant să renunți la toate abilitățile tale de a avea grijă de tine și de nevoile tale atunci când nu mai ești singură.

Odată ce ai rămas cu cele mai importante principii și dorințe de care vei ține cont în căutările tale, încearcă să nu le transformi pe toate într-un șablon complicat cu care să măsori tot ceea ce vei întâlni în cale.

Mai degrabă, ai putea păstra în minte și în suflet acele puncte foarte importante pentru tine, rămânând deschisă și curioasă cu privire la modul în care un partener ți-ar putea dezvălui că le împlinește.

În acest fel poți evita alte două greșeli: aceea de a nu mai putea prioritiza ceea ce contează cu adevărat și astfel de a pendula permanent între diverse criterii sau dorințe, sau aceea de a pierde din vedere, sau chiar a renunța la convingeri valoroase pentru tine, doar pentru a fi într-o relație de cuplu.

O altă greșeală care poate interveni ține mai mult de aspectul social și cultural și anume, să îți dorești să ai o relație de cuplu pentru a avea o viață socială mai activă, sau pentru a închide odată gura târgului că ai și tu pe cineva și iată că n-o să rămâi „fată bătrână”…

Deși nu pare la prima vedere, aici lucrurile pot fi mai delicate și pot necesita mai mult răgaz din partea ta să le descoperi și să le înțelegi. Suntem ființe sociale și avem nevoie de interacțiune umană, de acceptare într-un grup.

O sugestie ar fi să încerci să rămâi onestă cu tine însăți și să te întrebi câte dintre aceste cerințe sociale te reprezintă cu adevărat?

Cât de mult sau cât de puțin merită să iei decizii privind viața ta personală, funcție de așteptările familiei sau ale grupului din care faci parte?

Acestea au fost câteva din confuziile care pot apărea din dorința de a avea o nouă relație de cuplu. A-ți dori să ai un partener cu care să construiești o relație intimă este un lucru natural și firesc.

Rămâi totodată conștientă că în acest proces pot interveni așteptări sau speranțe mai puțin potrivite sau utile ție și este bine să le identifici din timp pentru a putea avea grijă de ele separat de cele just a fi împlinite într-un cuplu.

De Elena Constantin, psiholog, psihoterapeut în formare și consilier pentru dezvoltare personală

[email protected]

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top