Now Reading
Invata-ti copilul sa fie independent

Invata-ti copilul sa fie independent

Revista Psychologies

Esti preocupat/a de reusita copilului tau? Invata-l de mic cum sa faca fata provocarilor vietii.

 

La orice varsta, copilul se confrunta cu diverse situatii problematice care pentru el au un impact major. Multi dintre parinti aleg sa spuna copilului ce sa faca pentru a trece cu bine peste acestea, nedandu-le posibilitatea micutilor sa aleaga dupa propria lor gandire si in functie de modul in care percep ei situatia problematica.

Devenind adulti, acestia vor simti in permanenta nevoia de a primi sfaturi si nu vor vedea solutiile potrivite pentru ei decat prin prisma judecatii celorlalti.

Modeleaza-i aptitudinile de rezolvare a situatiilor problematice pentru a preveni eventualele tulburari afective si comportamentale.

La inceput poate fi dificil sa aloci timp pentru discutii elaborate in loc sa alegi varianta scurta a sfatuirii, ori din iubire doresti sa ii fii alaturi la orice pas. Insa este foarte important ca cel mic sa invete o anumita independenta a gandirii si actiunii.

Astfel, cand copilul te intreaba cum sa procedeze intr-o anumita situatie, stimuleaza-l sa gaseasca chiar el solutia. Intreaba-l apoi cum anume a ajuns la acea solutie si care vor fi beneficiile punerii in practica a acesteia.

Urmareste impreuna cu el daca a dus la indeplinire ceea ce si-a propus si ai o discutie despre cum a facut acel lucru.

Pentru copil, gasirea solutiilor si punerea in practica cu succes a acestora vor creste increderea in fortele proprii si vor crea o obisnuinta buna pentru viitor.

Confruntat cu situatii similare el va sti cum sa procedeze, iar daca nu, il poti ajuta adresandu-i intrebari despre situatii din trecut la care a gasit solutii.

De mare ajutor sunt povestile in care personajele confruntate cu situatii dificile au ales sa vada partea plina a paharului, gasind o cale de a rezolva problemele si nu de a ramane blocate in ele.

 

Autor: Ramona Georgescu, coach/trainer, consilier pentru dezvoltare personala

0722 656 215

www.facebook.com/dezvoltarepersonala.com.ro

 

Foto: Shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top