Now Reading
Nu sunt obraznici, nici rebeli! 5 comportamente ale copiilor care transmit altceva decât crezi

Nu sunt obraznici, nici rebeli! 5 comportamente ale copiilor care transmit altceva decât crezi

În „meseria” de părinte, pe lângă momentele de împlinire și bucurie, ne confruntăm și cu comportamente ale copiilor care ne dau de furcă. Iată cum să le interpretăm corect, fără să ne gândim imediat că ar fi obraznici.

Citește și:

Mamă bună: E adevărat că ne iubim diferit copiii?

Cum ar trebui făcută educația sexuală a copiilor

Nu toate momentele de „criză” și nu toate tantrum-urile copiilor au la bază un comportament obraznic, rebel sau răsfățat.

Uneori, în spatele acestor atitudini se poate regăsi o nevoie neîmplinită a copilului.

Dar pentru că el nu se pricepe să o pună în cuvinte și să o transmită adultului, atunci apelează la singurul mod de comunicare pe care îl cunoaște și în care este expert: comportamentul.

 

De exemplu, refuzul unui copil de a respecta regulile ar putea fi catalogat de către adult ca un comportament obraznic. Însă aceste reacții pot veni dintr-o nevoie de autonomie a copiilor.

Ei încalcă reguli și depășesc limite nu pentru a face de-a-ndoselea, ci din nevoia de a testa, de a trece experiențele prin propriul filtru, de a le înțelege și de a ști pe viitor cum să-și ia propriile decizii și cum să facă alegerile în viață.

Pentru a împlini această nevoie de autonomie și a evita refuzurile, ar fi ca părinții să asigure un cadru sigur și protector de educare și dezvoltare, dar care să fie în consens cu dorințele și alegerile copiilor.

 

Tendința de a minți se întâlnește la copiii care sunt în mod frecvent aspru criticați și pedepsiți și are la bază nevoia acestora de a se simți acceptați necondiționat și validați de către părinții lor.

Ei apelează la acest tip de comportament în încercarea de a-și mulțumi și de a nu-și dezamăgi părinții. Minciuna devine astfel un mecanism de apărare în fața judecății adultului, dar și de evitare a unui disconfort fizic și emoțional.

Cum pot părinții corecta sau preveni această tendință? Prin comunicarea deschisă cu copiii și prin asigurarea acestora că sunt iubiți și acceptați necondiționat, indiferent de greșelile pe care le-au făcut sau le vor face.

 

Crizele de afect sau de isterie sunt în strânsă legătură cu nevoia de afecțiune a copiilor. Pentru a se dezvolta echilibrat și armonios, copii au nevoie nu doar de satisfacerea nevoilor biologice, ci și de asigurarea „hranei” emoționale.

Stilul de viață agitat al adulților, stresul, lipsa timpului pot conduce către un deficit afectiv între părinte și copil.

Copiii, neștiind să solicite într-un mod matur afecțiunea de care au nevoie, recurg la comportamente specifice pentru a-și satisface necesitatea și a-și recăpăta echilibrul emoțional.

Cum se pot contracara crizele de afect? Prin asigurarea de către părinți a unui confort afectiv constant prin care copiii își vor împlini nevoia de afecțiune.

 

În spatele episoadelor de agresivitate se află nevoia copiilor de a-și exterioriza frustrările, supărările sau stări emoționale mai intense pe care fie nu pot, fie nu știu cum să le comunice.

Prin intermediul comportamentelor agresive sau violente copilul descarcă „povara” emoțională și se reglează afectiv.

Aceste episoade pot fi evitate prin însoțirea copilului în a-și cunoaște și înțelege sentimentele, în a și le exprima adecvat și a găsi metode sănătoase de descărcare a emoțiilor negative.

 

Limbajul necorespunzător sau vulgar nu vine din intenția reală de a jigni, ci reprezintă reprezintă metoda prin care copiii își manifestă nevoia de atragerea a atenției părinților, de a „sancționa” neîndeplinirea acestei necesități.

Dacă atenția adulților este captată mai degrabă de comportamentele negative, copiii își vor întări acest tipar de comportament și-l vor repeta ori de câte ori vor va fi necesar pentru a obține atenția dorită și a-și împlini nevoia.

Care este rezolvarea pentru astfel de situații? Prin oferirea alternative viabile exprimare și limbaj, prin validarea și întărirea acestora ca și comportament adecvat.

 

De Andra Zaharia, psiholog clinician, psihoterapeut integrativ în formare, consilier vocațional și dezvoltare personală

Tel.: 0726.757.396

andrazaharia.weebly.com

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top