Now Reading
O de la Orgasm. Ce se întâmplă cu sexul și sarcina

O de la Orgasm. Ce se întâmplă cu sexul și sarcina

Revista Psychologies

Sexul e o chestie pe care oamenii o fac din plăcere, de cele mai multe ori. Uneori și din obligație… Adesea, sexul duce la conceperea de copii. Până aici, nimica nou. Ce se întâmplă cu sexul după ce apare graviditatea… ei, asta e ceva ce merită analizat.

Citește și:

O de la Orgasm. Câteva motive pentru care partenerul te poate înșela

O de la Orgasm. Cum știi că ai un partener egoist în pat

Îmi amintești cum era când i-ai arătat testul de sarcină și el s-a bucurat? Pentru vreo săptămână sau două ați făcut sex parcă ghicind că nu veți mai avea așa o ocazie… „De trei ori pe zi și o dată seara“ era deviza.

Până când s-au accentuat grețurile matinale și s-a dus naibii libidoul. Dar a revenit, surpriză, după câteva luni. Și nu oricum, ci cu surle și trâmbițe.

Sarcina duce la o furtună hormonală în corpul femeii. Și al bărbatului ei, dacă ne gândim că, de pildă, bărbaților le scade testosteronul când li se naște câte un copil (prudența Mamei Natură, care astfel se asigură că tata stă cu mama și crește progeniturile, nu umblă după alte doamne, așa cum ar face-o dacă nivelul de testosteron ar fi ca la 18 ani).

Dar lumea crede că sarcina e de obicei moartea pasiunii. Se crede că cheful de sex diminuează în primul trimestru, renaște în al doilea și din nou scade înainte de naștere, din cauza disconfortului unei burți enorme, de trimestrul III.

E și normal, pentru că sarcina este o investiție biologică extremă a femeii, aproape toate resursele sale merg către făt.

Iar greața matinală nu e de natură să te facă să sari, flămândă, pe soțul tău, când el iese ferchezuit dimineața de la duș…

Însă experiența libidoului și chefului de sex în timpul sarcinii e foarte diferită.

Sunt femei care fac sex ca în adolescență când rămân gravide, și femei care parcă se pregătesc de mănăstire.

„Eu nu mai puteam nici să dorm cu el, cuminți ca doi frațiori. Mă enerva mirosul lui, chiar dacă se spăla. Mă dureau sânii și aveam insomnii. Cum naiba să am chef de sex în asemenea dispoziție?

Și a durat până am născut, și chiar vreo 5 luni după, când cel mic ne-a terminat pe amândoi cu nesomnul lui… Apoi ne-am revenit și ne-am iubit, dar nu a mai fost ca înainte.“

Bărbații spun că lor le place noua stare a nevestei, că fertilitatea aceasta atât de vizibilă și sânii plini îi excită.

Unii dimpotrivă, ar vrea în pat o soție cu talia de dinainte. Ei bine, nu se poate, domnilor! Cel puțin vreo 9 luni.

 

Orgasm mai ușor. Mult mai ușor…

„Când am făcut sex la vreo lună după ce am constatat că sunt gravidă și m-am pus pe picioare după greața matinală, am crezut că visez.

Am avut orgasme multiple, deși de obicei mă chinui să ajung acolo, pe culmi.“ Se pare că fluxul sangvin crescut în zona genitală e responsabil de orgasmele acestea măsurabile pe scara Richter (sau Mercali, cum vreți).

Unele femei se tem că sexul le face rău bebelușilor. Deloc! Nu e ca și când penisul ar fi așa de lung și ar ajunge până în uter, ce naiba, oricât de bună ar fi părerea ta despre dotările soțului…

Fetusul e bine-mersi în culcușul său, iar mama, dacă face sex și se relaxează, e o gravidă mai bine dispusă și cu mai multe endorfine în sânge, ceea ce nu poate decât să fie bine pentru el, pentru bebe.

Dragi gravide, nici cel mai dărâmător orgasm nu duce la declanșarea nașterii, chiar dacă orgasmul presupune contracții musculare pelviene.

Și asta o spun cei care au studiat vreo 600 de femei binevoitoare din statul american Carolina de Nord, gravide în diverse stadii, care s-au supus de bunăvoie sexului sub supravegherea cercetătorilor (de unde rezultă că și rușinea cam dispare în această perioadă).

Concluzia doctorului Perkins, medic ginecolog la Universitatea din Omaha, e că „sexul nu are efect asupra fetusului, cuplul poate să stea liniștit în această privință.“

Da, în perioada premergătoare nașterii, sexul poate declanșa travaliul, e adevărat. Deci mai multă grijă atunci, nu mai faceți sex acrobatic pe masa din bucătărie…

Dar dacă sarcina e urmărită, nu e vorba de placenta previa, de gemeni, tripleți sau cvadupleți (de la 5 în sus nu se știe, nu s-a studiat) atunci sexul în sarcină e sigur pentru copil.

 

Când te apuci din nou de fapta cu pricina

Unele femei nu simt niciun chef de sex nici după ce devin mame. Nu e logic?

După ce că îl scoți în lume printr-un orificiu foarte îngust de obicei, care acum se lărgește de nu-ți vine să crezi (și te temi că așa va rămâne…), sau mai rău, dacă ai avut cezariană sau epiziotomie, cum să mai vrei ceva băgat în locul acela?!

Sensibilitatea genitală poate rămâne luni de zile, însoțită de durere.

„Eu am avut naștere vaginală normală și am crezut că rămân cu vaginul cât căciula! Nu râdeți, foarte greu mi-am revenit, ca să nu mai vorbesc de incontinența urinară cu care am rămas vreo lună după naștere. Foarte sexy, ce să zic.

Bărbatu-meu se distra pe seama mea și spunea că îmi trebuie și mie pampers, iar asta nu era de natură să mă facă foarte doritoare de amor.

Mă rog, în cea mai mare parte a timpului eram adormită în picioare pentru că fii-mea dormea ziua și nu noaptea, o alăptam și mă dureau toate cele.

O stare de vis, numai bună să arunci hainele de pe tine și să te iubești cu cel care te-a adus în starea aia!“

Nu comentăm. Noi doar consemnăm că nu e simplu și fiecare își găsește momentul potrivit pentru fapta cu pricina.

În perioada post-naștere mai e și chestia cu hormonii; cresc fabulos oxitocina și prolactina, ambele cu efecte anti-libido.

Din păcate, ele cresc mai mult la mamă, tata rămâne cu hormonii destul de …la fel ca înainte, de unde și nemulțumirile exprimate inocent prin: „Ai născut, gata, nu mai ai burtă, de ce nu facem sex?!“

 

Aspectul psihologic: mai sunt atrăgătoare?

Odată devenite mame, femeile par că intră în într-o logică a maternității și ies din cea a sexualității. Se văd mai mult în rol de mame decât în rol de soții, amante, etc.

O sală moale spre deloc cu flirtul, tocurile și apropourile murdare făcute la telefon soțului. Li se pare că nu mai cadrează cu noul statut.

Ar trebui să nu se lase pradă acestor tendințe prea puțin …la modă. Bine, să nu le culpabilizăm, adevărul este că e foarte greu.

Un copil este extrem de costisitor în termeni de energie psihică și majoritatea treburilor și grijii de el e partea mamei.

Acum, după naștere, sexul ar trebui să devină, din activitatea plăcută și ușoară de dinainte, ceva plănuit cu atenție. Dar să existe preocuparea pentru sex.

Pentru că sexul e mai mult decât o mecanica anatomică de …bielă manivelă. Sexul e intimitate, comunicarea cea mai personală și mai fără cuvinte, mai profundă și mai autentică pe care o are cuplul. Nu renunțați la ea.

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top