Now Reading
O de la Orgasm. 6 motive pentru care femeile nu ajung la orgasm și cum să ajungă ACOLO

O de la Orgasm. 6 motive pentru care femeile nu ajung la orgasm și cum să ajungă ACOLO

Revista Psychologies

 

„Nu am orgasm.” Multe femei spun asta. Sexul e plăcut în sine, dar e și mai plăcut dacă se finalizează bine. Iată, în cele ce urmează, o analiză a ceea ce se numește anorgasmie.

 

Citește și:

O de la Orgasm. Decalogul femeii cu orgasm multiplu

O de la Orgasm. Când lui nu-i place cunnilingus

Verișoara mea e blondă, frumoasă și voluptuoasă, ca un fel de zeiță a sexului. Cel puțin așa bănuiesc eu, cu invidie (eu care am la sutien mărimea A), până să-mi spună ea că sexul e pentru ea ca băutura cu propolis și păpădie pe care o înghițeam amândouă cu noduri în copilărie (știam că e bună la sănătate, că așa ne spunea bunica, dar avea un gust oribil).

Sau e ca alergarea pe bandă timp de o oră când ai făcut pauză de la sport cam vreo doi ani și în general, nu-ți dorești decât să te uiți la un film de acțiune pe canapea și să mănânci înghețată.

Cam așa e sexul pentru ea… Mă uit uluită la femeia asta frumoasă și o întreb de ce. Mai ales că pentru mine sexul e o activitate aflată în Top 5 divertisment gratuit și de calitate…

„Pentru că nu am orgasm“, îmi spune ea, simplu. Zbang!! Ce să mai comentez?! O trimit la ginecolog prima dată, apoi încep să caut pe internet cauzele anorgasmiei, ca să îi fac un brief,  ca un brav middle manager ce sunt (mă rog, nu mai lucrez în Power Point).

Dau peste o tonă de americani care au studiat problema și au ajuns la concluzia că …e groasă. Dar nu irezolvabilă.

Jennifer Berman, medic urolog la Center of Women and Sexual Medicine, spune că „a nu ajunge la orgasm pentru femeie e foarte frustrant.

Mai rău e când partenerul e respins din acest motiv și se simte responsabil pentru refuzul ei. Atunci intimitatea începe să se dizolve.

Bărbatul se simte mai puțin apropiat și intim față de ea pentru că e mai puțină sexualitate în cuplu, ea se simte tot mai puțin sexuală și senzuală, pentru că e tot mai puțină intimitate în cuplul lor. Un cerc vicios. Toată construcția cuplului e pusă în pericol.“

Dacă bărbații s-au bucurat de tehnologie și de chimie (în secolul XIX, de exemplu, tehnologia dedicată sexualității masculine spunea că poți „umfla“ penisul cu o pompiță, ca să fie mai ferm – huh?! nu vrem să știm cum se făcea asta), pentru femei, tehnologia a fost mai puțin darnică.

Recent clamata Viagra feminină nu a făcut mare brânză.  Doctorița Berman, sus numită, e furioasă pe tot ceea ce li s-a spus femeilor: „Li s-a spus că orgasmul e în capul lor și că trebuie să se relaxeze. Nu e așa.“

Female Sexual Dysfunction (FSD) se cheamă problema mai comună pe care femeile o numesc „nu am orgasm“. Iar cauzele sale sunt fizice și psihologice.

Freud și câțiva urmași mai inventivi, au folosit un fel de vibrator (preistoric, după standardele de azi) pentru a stimula vaginul femeilor considerate „isterice“, pentru a „descărca“ energia sexuală care se credea că le cauzează probleme la cap („isteria“ era pentru ei starea de agitație și nefericire dată de „hyster“ – „uter“, în grecește, chestie ce ar fi considerată azi incorectă politic și de-a dreptul o tâmpenie).

 

Femeia nu ajunge la orgasm din câteva motive fizice în primul rând

Lipsa de lubrifiere vaginală. Lubrifierea vaginală e consecința excitației. Când excitația e insuficientă (deseori din motive de tensiune emoțională, nici „umezeala“ nu apare).

Mai poate fi invocat testosteronul în cantitate mică. Aici trebuie spus că și el variază în funcție de vârstă.

Variază odată cu vârsta (femeile tinere au mai mult). Fă-ți niște analize să vezi cum stai la acest capitol.

Probleme psihice. O depresie te face să nu vrei nici să te ridici din pat, darmite să faci sex cu bărbatul…

Medicația antidepresivă este faimoasă pentru efectele sale de micșorare a libidoului. La fel antihistaminicele (medicamente pentru alergii) sunt și ele cauza pentru care libidoul se duce naibii.

Chirurgia genitală. Dacă ai născut și pe acolo pe jos lucrurile sunt încă dureroase și sensibile, cum Dumnezeu să te lubrifiezi ca la carte și să ai un orgasm care trezește vecina de la trei?!

Tensiunea emoțională. Dacă la serviciu au un șef abuziv, care vă face pe toți „incapabili și adormiți în front“, dacă soțul stă pe chat cu colega aia mai tânără pe motiv că au un proiect împreună, dacă tu te simți grasă și urâtă 7 zile pe săptămână, cum să ajungi pe culmi?

Ideea e că orgasmul e un epifenomen, nu un scop în sine. Adesea el vine când nu te aștepți, și e mai bine să cultivi o stare bună de spirit în general, mai ales în afara dormitorului, pe toate planurile, pentru ca marele O să își facă apariția în așternut.

Dezechilibru hormonal. Dacă mai sus vorbeam de Testosteron, aici e cazul să îl pomenim pe pârâtul Estrogen.

Când scade estrogenul? În caz de afecțiuni endocrine: hipogonadism, hipopituitarism, perimenopauza și menopauza (aici mai știm câte ceva), ovar polichistic și anorexie.

Da, da! Dacă ții cure de slăbire excesive e posibil să nu mai ai libido și nici orgasm. Mai bine ești grăsuță și fericită decât slăbănoagă și nesatisfăcută, nu-i așa?

Să mai adăugăm pe lista inculpaților vinovați de pierderea de libido și anorgasmie și sportul prea mult (asta nu e o veste bună pentru cele care vor să se uite la un film de acțiune de pe canapea și să mănânce înghețată, tot e necesar să faci sport pentru că el crește …testosteronul!). Estrogenul mai scade în perioada de alăptare.

Istorie personală de abuz sexual. Dacă în adolescență prima experiență sexuală a fost urâtă, mai târziu e destul de improbabil să fie cu strigături.

Ca să nu mai pomenim de abuzul sexual din copilărie, dezastruos pentru viața sexuală de femeie adultă.

 

Foto: 123rf.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top