Now Reading
O de la Orgasm: Top 5 motive pentru a apela la masturbare

O de la Orgasm: Top 5 motive pentru a apela la masturbare

Revista Psychologies

Deși rămâne subiect tabu, mulți dintre noi recurgem la masturbare pentru împlinirea nevoilor sexuale. Și este o practică sănătoasă. Iată un top al motivelor pentru care nu avem de ce să renunțăm la ea.

Citește și:

O de la Orgasm: Simulăm sau dăm cărțile pe față?

Fanteziile sexuale ale femeilor

Masturbarea nu este un mare secret al omenirii, desene pe temă găsindu-se și pe pereții peșterilor preistorice. De altfel, e observată la multe specii de animale.

În anumite culturi, masturbarea este un drept al trecerii către perioada adultă la bărbați, deși în anumite zone nu există termen specific pentru ea și conceptul creează confuzie.

Practicile sexuale alternative precum masturbarea și homosexualitatea sunt asociate cu pacea și abundența: în societățile tradiționale, instabile, cu rată crescută a mortalității inflantile, irosirea spermei apare ca nenecesară sau extravagantă…

În Antichitate grecilor li se părea perfect normală, mai ales pentru populația de rând, întrucât cei bogați erau preocupați de conceperea urmașilor, având și sclavi la dispoziție pentru a-și satisface astfel de nevoi…

Evident, creștinismul a condamnat practica, iar în secolul XVIII fizicianul Robert James afirma că nu există păcat mai mare care să producă atâtea efecte nefaste. De undeva, le cunoștea…

Mai subtil, dar la fel de neconvingător, Immanuel Kant afirmă că „un bărbat renunță la personalitatea lui atunci când își oferă plăceri pornite dintr-un instinct animalic.”

Nici secolul 19 nu a început prea prietenos, psihiatrul Jean-Etienne Esquirol incluzând în clasificarea pe care a făcut-o tulburărilor mentale și masturbarea drept „recunoscută în toate țările drept cauză a nebuniei”.

Abia spre finalul anului 1968 a fost scoasă din clasificarea americană a tulburărilor mentale, iar în 1972, Asociația Medicală Americană a declarat-o drept o practică normală. Totuși, vina, rușinea și stigmatul încă afectează viețile oamenilor.

În 1994 chirurgul Joycelyn Elders a fost nevoită să demisioneze când, în contextul prevenirii implicării tinerilor în forme riscante de activitate sexuală, a afirmat că masturbarea este parte din sexualitatea umană și ar trebui predată ca parte din educație.

Mai tragic, în 2013, un copil de 14 ani s-a sinucis, după ce un coleg l-a filmat atingându-se la vestiare.

Evident, masturbarea este o problemă când distrage atenția sau provoacă stres, când subminează relații de cuplu sau… dacă are loc în public (acolo intrăm iar în sfera tulburărilor mentale), dar nu înnebunește oamenii, nu provoacă orbire, nu produce impotență și nu determină homosexualitatea.

Din contră, masturbarea are și numeroase beneficii importante.

Oferă plăcere și este destul de convenientă. De ce? Nu necesită un partener, un cadru romantic, echipament special sau vreun preludiu.

Deși deseori este privită ca ruda săracă a preludiului, multe cupluri o practică împreună ca parte din acesta sau în locul lui, pentru a-și îmbunătăți viața sexuală sau pentru a atinge mai ușor orgasmul.

Are mai puține complicații. Evident, ești în siguranță pentru că nu ai cum să te temi de o sarcină sau de boli cu transmitere sexuală care sunt o problemă serioasă de sănătate.

Contrar percepției populare, există, cel puțin în cazul femeilor, o corelație pozitivă între frecvența masturbării și cea a actelor sexuale.

Persoanele care se masturbează au o sexualitate mai accentuată, iar masturbarea reciprocă în cuplu crește intensitatea și varietatea actului sexual.

Atât actul în sine cât și observarea lui poate învăța partenerii despre centrii plăcerii, preferințele și particularitățile fiecăruia. Totodată, este și soluția în cazul în care unul dintre parteneri este mai activ sexual decât celălalt.

Protejează sănătatea aparatului reproducător… cel puțin în cazul bărbaților, masturbarea elimină sperma cu motilitate scăzută și reduce riscul cancerului de prostată.

Practicată înainte de actul sexual, poate întârzia orgasmul, în special în cazul bărbaților care au o problemă cu ejacularea precoce.

În cazul femeilor, îmbunătățește șansele unei sarcini, având efecte asupra vaginului, cervixului și a uterului. De asemenea le protejează de infecțiile cervicale, crescând aciditatea mucusului și eliminând agenții patogeni.

Atât la bărbați cât și la femei, întărește mușchii din zona pelvisului și cea genitală, contribuind la o viață sexuală mai îndelungată.

Adormi mai ușor! Masturbarea favorizează somnul pentru că reduce stresul și eliberează hormoni precum dopamina, endorfinele, oxitocina și prolactina. Deci un antidepresiv natural! Orgasmul, în particular, dă o stare de liniște și calm care favorizează somnul.

Tot masturbarea îmbunătățește activitatea cardiovasculară, fiind o formă de exerciții fizice… mai simple. Acum, nu e un motiv chiar să renunți la sală sau vreun (alt) sport. Dar se poate să fie mai eficientă în reducerea tensiunilor și dobândirea unei stări de bine.

Mușchii și vasele de sânge se relaxează, îmbunătățindu-se circulația și scăzând presiunea arterială. Nu e nicio surpriză că există un raport invers între frecventa orgasmelor și moartea cauzată de boli coronariene.

Să nu uităm că dincolo de beneficiile pentru sănătatea noastră fizică și psihică, ajută în special tinerii să își descopere și exploreze propria sexualitate, să își controleze mai bine impulsurile, iar acestea duc mai târziu la o viață sexuală mult mai sănătoasă.

Ajută atât la îmbunătățirea stimei de sine cât și a autocontrolului și este un mijloc de a-ți explora totodată fanteziile și imaginația.

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top