Parenting: 5 sfaturi pentru a crește copii echilibrați emoțional

Ne dorim să creștem copii fericiți și echilibrați emoțional, iar în acest sens căutăm cele mai bune recomandări. Iată 5 sfaturi de parenting ale psihologilor.

Citește și:

Ce sporturi trebuie sa faca copiii pentru o dezvoltare armonioasa

Sfaturi pentru părinţi: cum să ţinem pasul cu copiii care se maturizează prea repede

Petrece timp cu copilul tău

Este baza întregii dezvoltări emoționale și cognitive a copilului tău. Petrecând timp cu el și acordându-i întreaga atenție, vei putea înțelege mai ușor care sunt nevoile copilului tău.

Nu există sfaturi generale, valabile pentru toți copiii. Există nevoi de bază, comune tuturor (hrană, somn, igienă personală, protecție, iubire) dar și nevoi individuale de cunoaștere, explorare, curiozitate, tandrețe etc.

Iar pe acestea, doar petrecând timp cu copilul și evitând comparațiile cu alți copii sau cu ceea ce ne transmit cărțile ca fiind „normal” sau „regulă” pentru toți copiii, le vom putea cunoaște, înțelege și răspunde în mod corespunzător.

Deseori, cea mai importantă nevoie a copilului tău este să te implici în activitatea lui, să îi dedici atenția ta nedisimulată, să îl ajuți să se simtă important și valoros, susținând astfel prin acțiuni ceea ce îi spui deja prin cuvinte.

 

Spune-i copilului mereu cât de important este

Nu considera niciodată că dacă îi spui copilului ceea ce simți pentru el, cât de important, iubit și apreciat este, atunci va deveni un răsfățat. Complimentele și regulile nu intră niciodată în conflict.

Iar așa cum știm să îi explicăm regulile pe care le are de urmat, tot așa trebuie să știm să îi construim o imagine de sine pozitivă, siguranță afectivă, echilibru emoțional și, nu în ultimul rând, iubirea de sine și pentru ceilalți.

În acest sens, copilul are nevoie să audă din partea ta cuvintele prin care îi transmiți aceste lucruri, cât de des se poate.

Cercetările psihologilor arată că mulți copii nu au idee că sunt cea mai importantă persoană din lume pentru părinții lor.

Pentru că deși avem grijă de ei și le arătăm iubirea noastră (foarte important, de altfel) uităm să le și spunem în cuvinte aceste lucruri.

 

Învață-l să rezolve problemele, nu să fugă de ele

Oricât de mult ne-am strădui să explicăm copilului anumite lucruri în speranța că le va înțelege și aplica, să nu uităm de valoarea pe care o poartă propriul exemplu. Copilul nostru mereu ne va studia, pentru el suntem cel mai apropiat și important model.

Din acest motiv, modul în care noi abordăm o problemă sau o situație de criză va deveni reprezentativ pentru el. Nu comunicăm o problemă? Așteptăm să treacă? Ne produce anxietate? Încercăm să o ascundem? Toate aceste reacții negative sunt percepute și de către copil, care va identifica un tipar.

Atunci când copilul tău vrea să renunțe la o activitate, discută cu el, află care sunt motivele pentru care dorește să renunțe, amintește-i care îi sunt obligațiile și găsiți împreună soluția potrivită. Îl vei învăța astfel să comunice o problemă, dar și să o abordeze cu responsabilitate.

 

Implică-l în treburile casnice și arată-i apreciere

Cercetările arată că persoanele care știu să își manifeste aprecierea și să mulțumească celorlalți sunt mai capabile de compasiune, mai generoase și își oferă ajutorul mult mai ușor.

Este important să găsești un set de activități cu care copilul te poate ajuta în casă și pentru care îi poți mulțumi. Aici poate fi vorba despre curățenie, spălatul vaselor, ștersul prafului sau diferite activități în funcție de vârsta celui mic.

Tot cercetătorii recomandă chiar recompensarea copilului atunci când manifestă spontan compasiune sau depun eforturi pentru a te ajuta, fără a li se solicita acest lucru.

 

Ajută-ți copilul să își înțeleagă emoțiile negative

Supărarea, furia, frustrarea, sunt emoții la fel de importante precum compasiunea, iubirea sau bucuria.

Toate fac parte din viața noastră emoțională, iar negarea sau etichetarea celor negative drept „interzise” duce la confuzie și răbufniri care, în timp, devin incontrolabile.

Există o serie de tehnici și exerciții de aplicat în momentul în care copilul se confruntă cu o emoție negativă.

Rolul părintelui este de a-i fi alături atunci când o experimentează și de a-l ajuta să o înțeleagă și să o controleze.

Echilibrul psihologic al copilului, precum și abilitatățile lui de a demonstra compasiune și de a oferi ajutor sunt susținute de înțelegerea și acceptarea momentelor în care simte furie, invidie, ranchiună.

Foto: shutterstock.com

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
6 minciuni pe care ni le spunem dacă ne împăcăm cu fostul iubit
6 minciuni pe care ni le spunem dacă ne împăcăm cu fostul iubit

Există momente în care reluarea relației cu fostul iubit pare o idee bună. De regulă nu este, deși există și excepții. Iată cele mai frecvente miciuni pe care ni le spunem drept încurajări.

Citeste
7 calități pe care o femeie puternică le apreciază la un bărbat
7 calități pe care o femeie puternică le apreciază la un bărbat

Dacă îți dorești o relație cu o femeie puternică, iată câteva indicii utile. Iar dacă ești o astfel de femeie, acestea sunt calitățile de căutat la un partener.

Citeste
5 moduri de a face o despărțire mai ușoară
5 moduri de a face o despărțire mai ușoară

Nu există despărțire fără suferință, dar uneori, complicăm situația în mod inutil. Iată câteva moduri de a face separarea mai ușoară.

Citeste
Comunicarea în cuplu: importanța implicării partenerului în evoluția noastră personală
Comunicarea în cuplu: importanța implicării partenerului în evoluția noastră personală

Cu toții ne schimbăm și evoluăm, iar când suntem într-o relație, este important să includem partenerul în procesul de transformare. Odată în plus, iată de ce este importantă comunicarea în cuplu.

Citeste
5 semne că ești cu un partener nepotrivit
5 semne că ești cu un partener nepotrivit

Trăim convinse că este suficient să ne dorim amândoi să rămânem împreună ca să fim fericiți. Dar asta se poate întâmpla și cu un partener nepotrivit. Iată câteva indicii.

Citeste
6 metode de a evita frustrările în relația de cuplu
6 metode de a evita frustrările în relația de cuplu

Par nimicuri, dar pe termen lung, adunate, produc multă nefericire. Iată câteva metode simple de a evita frustrările în relația de cuplu.

Citeste