Parenting: 6 lucruri pe care să nu le interzici copilului tău

Cu cele mai bune intenții putem face greșeli mari în educația copiilor noștri. Iată câteva repere de parenting în privința lucrurilor pe care nu ar trebui să le interzicem.

Citește și:

Greșeli de parenting pe care e bine să le eviți. Cum să te comporți cu copiii tăi de vârste diferite

Activitățile extrașcolare între beneficii și supraîncărcare

Permite-i să îți pună întrebări

Pe măsură ce cresc și deprind limbajul, curiozitatea copiilor este o constantă. Ei descoperă lumea din jur nu doar prin interacțiune directă ci și cu intenția de a o înțelege și a o cunoaște mai bine. Iar pentru a face acest lucru caută sprijinul părinților punând multe întrebări.

Uneori, să fii implicat în aceste demersuri este o sarcină dificilă, mai ales după o zi grea de muncă. Oboseala își spune cuvântul, dar chiar și atunci, nu îndepărta copilul și nu îi ignora întrebările.

Este un timp de calitate pe care îl investești în relația voastră, astfel încât legătura să fie tot mai puternică. Evită să îl trimiți la celălalt părinte pentru răspunsuri. Eventual, dacă nu ai un răspuns potrivit, sfătuiți-vă și oferiți împreună un răspuns.

 

Permite-i să plângă

Prin plâns ne descărcăm, ar trebui să știm asta foarte bine noi, adulții. Deseori părinții au tendința de a cenzura plânsul copiilor lor. Ba chiar le atrag atenția ca „nu cumva să începi să plângi” – mai ales dacă ne imaginăm o vizită la doctor care, pentru unii copii, este o sursă de temeri.

Nu îl face să îi fie rușine de lacrimile lui („băieții nu plâng” sau „doar copiii mici plâng”) ci oferă-i confortul pe care îl caută, ia-l în brațe, oferă-i mângâieri pentru a-l liniști și arată-i că îi înțelegi starea și îl validezi chiar și atunci când plânge.

Este mult mai util să îl ajuți să înțeleagă emoția pe care o simte și cum să o gestioneze.

 

Nu îi spune să nu fie egoist

Cât sunt mici, mulți copii tind să nu împartă jucării cu ceilalți, ba chiar să traverseze adevărate crize dacă le este luată vreo jucărie (preferată sau nu).

Mulți părinți acuză acest comportament, considerându-l negativ și subliniindu-l cu observații („nu e frumos să fii egoist/ă”). Dar pierdem din vedere că și copiii au dreptul să aibă lucruri personale, care le aparțin cu totul, la fel ca adulții.

Atunci când nu dorește să împartă o jucărie, găsește o alternativă prin care să îl convingi să împartă un alt lucru. În felul acesta îi respecți dorința de a avea o jucărie numai a lui, dar îi arăți și că poate fi generos cu alți copii.

 

Permite-i să refuze

Mai ales atunci când vine vorba de regulile pe care le are de respectat, nu prea ne dorim să auzim refuzuri din partea copilului nostru. Motiv pentru care îi transmitem că nu vrem să auzim că spune „nu”, întrucât are de respectat o regulă.

Cu toate acestea, pierdem din vedere că cel mic nu este un bun personal ci un membru al familiei, cu drepturi. Mai mult, pentru dezvoltarea lui personală este important să știe și să refuze. Nu îi încălca drepturile blocând refuzul, ci explică-i că uneori trebuie să facă și lucruri pe care nu le vrea în acel moment.

 

Nu îl certa că face gălăgie

Părinții vor să aibă copii cuminți, iar prin asta, deseori înțeleg copii care nu fac gălăgie, nu strică, nu se lovesc și sunt foarte ascultători. Dar oare chiar e bine să observăm că propriul copil în loc să se manifeste așa cum simte, este reținut?

Dacă cel mic își caută constant aprobarea înainte de a face ceva, nu este în regulă. Undeva greșești. Poate se teme să nu te supere? Poate te-a auzit cum acele lucruri sunt „rele”?

Încurajează-ți copilul să se exprime și lasă-l să facă gălăgie, să se joace zgomotos, să cânte și să se exprime exact așa cum simte. Va avea toată viața înainte pentru a controla aceste manifestări. Este singura perioadă în care se poate bucura de această libertate.

 

Permite-i să greșească

Fiind o perioadă în care au de învățat farte multe, copiii vor face și multe greșeli. Nu uita că lucruri care pentru tine sunt deja deprinderi care nu necesită atenție sau efort prea mari, pentru el sunt noutăți absolute. Precum legatul șireturilor sau cum funcționează un fermoar.

Ai răbdare cu copilul și nu îi atrage atenția că face lucrurile prea încet și nici nu le face tu în locul lui. Dacă îl cerți, va fi reticent să încerce lucruri noi pentru că nimănui nu îi place să fie certat. Încurajează-l să persevereze până reușește și arată-i că este în regulă și să greșească.

Foto: shutterstock.com

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Cât e de stresant să fii părinte
Cât e de stresant să fii părinte

Se spune că este cea mai grea meserie din lume, și, în mod evident, aduce cu sine extrem de multă responsabilitate, dar și emoții senzaționale. Cu toate astea, cât e de stresant să fii părinte?

Citeste
Cum gestionăm relațiile toxice ale copilului nostru adolescent
Cum gestionăm relațiile toxice ale copilului nostru adolescent

Odată devenit adolescent, copilul, treptat, se îndepărtează de noi, iar relația cu el suferă transformări. Prin prisma trăirilor noastre, putem eticheta eronat anumite relații ale lui ca fiind toxice. Iată unde există semnale de alarmă și unde… greșim.

Citeste
Motivele pentru care intrăm și stăm în relații de cuplu toxice
Motivele pentru care intrăm și stăm în relații de cuplu toxice

Este recomandat să ieșim din relații toxice cât mai curând. Dar oare de ce intrăm în ele? Și de ce ne ia, uneori, prea mult timp să le părăsim…? Răspunsuri în continuare.

Citeste
Parenting: 6 lucruri pe care să nu le interzici copilului tău
Parenting: 6 lucruri pe care să nu le interzici copilului tău

Cu cele mai bune intenții putem face greșeli mari în educația copiilor noștri. Iată câteva repere de parenting în privința lucrurilor pe care nu ar trebui să le interzicem.

Citeste
Relații toxice de cuplu provocate de propriul nostru trecut
Relații toxice de cuplu provocate de propriul nostru trecut

Deseori ajungem să intrăm în relații toxice de cuplu datorită experienței proprii de viață. Recreem relațiile cu părinții, căutăm parteneri care se încadrează în tipar sau forțăm relația să ia un anumit curs. Rezultatul este mereu unul nefericit.

Citeste
Ritualurile copiilor din perspectivă psihanalitică
Ritualurile copiilor din perspectivă psihanalitică

Ritualurile copiilor sunt activități repetitive care au o anumită semnificație pentru ei și îi ajută în păstrarea echilibrului psihic. Fie că discutăm despre gesturi repetitive, gânduri sau comportamente repetitive, ne putem referi la acestea cu sensul de ritualuri.

Citeste