Now Reading
Parenting: ce să îți înveți copilul până la vârsta de 10 ani

Parenting: ce să îți înveți copilul până la vârsta de 10 ani

Educația este un proces continuu, iar în privința copiilor este necesară răbdarea, dar și perseverența. Iată câteva sfaturi de parenting dacă ai un copil până în 10 ani.

Citește și:

Inteligența parentală și coaching emoțional pentru copii

Adolescenții au nevoie de îndrumare

Să îi respecte pe ceilalți

Respectul este foarte important, iar acest lucru cel mic trebuie să îl învețe de timpuriu. Îl va manifesta față de adulți (dar față de ei există și o mică teamă fiind văzuți ca autoritate), dar cel mai important este să îl manifeste față de copiii de aceeași vârstă, indiferent de sex.

Educă-l să respecte intimitatea altora, să se exprime asertiv, să nu bruscheze copiii mai firavi, să manifeste empatie și să ofere cât de des ajutorul.

 

Să nu se teamă de greșeală

În loc să critici copilul când face o greșeală „și doar ți-am spus să ai grijă!”, învață-l să o accepte și să încerce, data viitoare, să facă mai bine.

Învățăm de mici cum să reacționăm în fața unui eșec, iar pe termen lung, copilul tău nu trebuie să se teamă de greșeli.

În plus, el trăiește o etapă de învățare și multe lucruri care ție îți par simple, nu uita că el abia le descoperă.

Învățarea este mai mereu acompaniată de greșeli mai mici și mai mari, dar știind să le acceptăm și depășim, nu ne vom teme de lucrurile noi sau de necunoscut.

 

Cunoașterea este mai importantă decât notele

Sunt țări în care evaluarea elevilor începe abia la clasa a treia. Pentru că este mai important să acumuleze cunoștințe, decât să le reproducă fără greșeală, indiferent de domeniu, în mod constant.

Performanța școlară este o sabie cu două tăișuri. Este firesc și normal să îți impulsionezi copilul să fie implicat și să depună efort, dar nu îl aprecia prin prisma notelor luate la școală.

Astfel, nu faci decât să îi cultivi nevoia de perfecționism. Sunt copii cu adevărat marcați dacă nu iau nota 10, iar acest lucru se întâmplă atunci când raportează întreaga valoare personală la acea notă.

Ajută-ți copilul să înțeleagă că este mai important să își formeze bagajul de cunoștințe și nu să aibă în permanență note mari.

 

Să discute cu tine orice

Deseori ne plângem că anumite lucruri nu ne sunt spuse de către copii, dar pierdem din vedere că dacă s-a ajuns aici, tot din pricina noastră este.

Un copil care vine să îți spună o problemă sau o greșeală făcută, va urmări, înainte de toate, reacția ta.

Dacă este una de furie, de supărare, dacă îl vei certa sau chiar pedepsi, în timp, va învăța să ascundă astfel de lucruri pentru a evita asemenea confruntări.

Stăpânește-ți emoțiile și reacționează astfel încât copilul să știe că, indiferent de problemă, se poate baza pe sprijinul și înțelegerea ta.

 

Să își ia apărarea

Mulți copiii sunt victimele bullying-ului, iar în absența mijloacelor personale de a se apăra, această problemă devine una traumatică.

Încă de mic, învață copilul să discearnă ce poate accepta și ce nu din partea celorlalți. Învață-l să nu îi fie rușine să își ia apărarea, să vorbească sincer și deschis cu ceilalți și să sancționeze comportamentele nepotrivite, indiferent din partea cui vin.

Deseori facem greșeala de a avea mai mult respect față de profesori sau alte persoane decât pentru propriul copil… Este adevărat că cel mic trebuie să își respecte educatorii, dar să nu se lase abuzat de anumite comportamente ale lor.

Copilul trebuie educat că, indiferent din partea cui pornește o nedreptate, el are dreptul să își comunice punctul de vedere.

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top