Now Reading
Parenting: cum sa-ti inveti copilul sa fie responsabil

Parenting: cum sa-ti inveti copilul sa fie responsabil

Revista Psychologies

Una dintre cele mai importante reguli de parenting este sa iti educi copilul astfel incat sa devina independent si responsabil. Iata ce ai de facut pentru aceasta misiune.

 

Patru tipuri de parinti

Meseria de parinte se stie ca este una dificila, dar ne putem perfectiona, putem sa invatam tehnici si metode noi, putem sa ne documentam sa devenim parinti mai buni si mai eficienti.

Pentru ca vrem sa crestem copii sanatosi care vor deveni adulti independenti, echilibrati si care se vor integra cu usurinta in societate.

Intre cele patru tipuri frecvente de parenting, intalnim: parintele autoritar, pe cel indiferent, pe cel protector si pe cel democrat. In timp ce in primele doua se incadreaza parintii saraci in plan emotional, in celelalte sunt parintii bogati afectiv.

Parintele autoritar nu tine seama de sentimentele si dorintele copilului, nu ii da sansa la opinie, cere perfectiune si obedienta, ii impune mereu ce sa faca si cum.

Drept consecinta, copilul va avea o stima de sine scazuta, va fi agresiv si, foarte probabil, va astepta momentul oportun sa scape de acasa.

Parintele indiferent este cel care isi lasa copilul sa faca ce doreste, nu il controleaza, nu ii impune reguli, nu ii acorda prea multa atentie.

Copilul va deveni nesigur pe sine, va avea greutati in a se adapta in societate, iar mai tarziu va accepta cu dificultate regulile si ordinea.

Parintele protector, desi bogat pe plan emotional, este anxios, isi fereste copilul si de cele mai mici riscuri. Copilul devine anxios la randul lui, prea alintat si dependent de parinte.

Parintele democrat este parintele care tine cont de dorintele si sentimentele copilului, comunica cu acesta si ii ofera atentie pe plan afectiv.

Totodata este ferm, consecvent si stabileste reguli la care copilul se poate adapta. Acest copil va avea incredere in sine, va fi echilibrat, sociabil si responsabil.

 

Responsabilizarea copiilor

Copiilor le place sa aiba responsabilitati, sa aiba puterea de a lua decizii in unele situatii in care sunt implicati. Este foarte important acest lucru in dezvoltarea stimei de sine si pentru a simti ca sunt importanti.

De la ce varsta putem face asta? Din prima clipa incepem sa il obisnuim cu rutina(alimentatie,imbaiere,somn). Responsabilizarea copilului este cel mai greu lucru pentru un parinte. Ce putem face pentru a reusi?

In primul rand, sa fim un model pentru copilul nostru. Si tu, la randul tau, daca gresesti cu ceva iti poti cere scuze, poti arata astfel copilului o reactie sanatoasa intr-o situatie.

 

Dreptul la opinie

Lasa-ti copilul sa aiba dreptul la opinie, lasa-l sa decida. Copilului i se impun anumite limite, spre binele lui, dar cu cat incepe mai devreme sa aiba propriile decizii cu atat va deveni mai responsabil.

Trebuie sa i se dea mai multe sarcini si sa fie lasat sa decida el, pe care le va satisface. Faptul ca are sansa sa decida singur ii va da senzatia de putere.

In anumite situatii, parintele poate sa ofere mai multe solutii din care copilul alege una. Decizia lui poate fi intentionata, iresponsabila sau din obisnuinta. Important este sa aiba ocazia de a decide.

Pentru copii, este important sa invete ca au dreptul de a alege. Invata-ti copilul sa gandeasca inainte de a hotari si, totodata, sa tina cont de ceea ce isi doreste. Daca nu stie cum sa o faca, ajuta-l cu opinii, astfel incat sa poata cantari fiecare solutie in parte.

 

Indrumare si invatare

Indruma-ti copilul sa evalueze singur situatiile si sa se gandeasca inainte de a decide. Pune-i intrebari care ii ofera ocazia sa se gandeasca. De exemplu „Ce ti-ai dori?; Daca ceea ce ti-ai ales nu-ti va conveni ce vei face? Ce vei face daca reusesti? Cum vei continua?”.

Asculta-l fara sa-l intrerupi, fara a-ti da parerea si fara a-l grabi. Acorda-i incredere astfel se va dezvolta o relatie armonioasa intre voi.

In plus, il educi in acest fel sa se gandeasca inainte de a decide si sa cantareasca un raspuns inainte de a-l oferi. Sprijinul tau inseamna rabdare, intelegere, ascultare, dar si acceptare a deciziilor lui.

Este important ca, odata ce copilul a decis, sa nu ii contesti hotararea, chiar daca tu consideri ca nu este cea mai potrivita. Invata-l ce este bine, ce se cuvine. Atunci cand vrei sa-i ceri ceva, explica-i despre ce este vorba, fa-l sa inteleaga ca ai nevoie de el si implica-l.

Sunt cazuri in care ai termina treaba mai repede fara el, totusi lasa-l sa te ajute astfel se va simti important. Daca nu doreste sa te ajute, organizeaza totul sa fie interesant, eventual ca un joc, astfel ii vei castiga atentia si te va ajuta si altadata.

 

Rutina si asumarea dificultatilor

Pentru un copul este important sa existe o rutina si un sistem bine stabilit. Rutina este foarte importanta in viata lui, intrucat in primul rand aceasta ofera siguranta si stabilitate.

Totodata, invata-l sa isi asume responsabilitatea pentru ceea ce a facut sau ceea ce isi doreste. Atunci cand, spre exemplu, isi doreste foarte mult o jucarie, il poti invata sa economiseasca si sa si-o cumpere singur.

In felul acesta, va aprecia mai mult jucaria achizitionata si va invata ca nu vine totul „de-a gata”. Iar pentru a strange banii necesari, invata-l sa se implice in treburile casnice. Astfel, isi va castiga singur banii pentru obiectul dorit. Acesta este si un prim pas in educatia financiara care ii va fi utila si mai tarziu in viata.

Pe de alta parte, asumarea responsabilitatii se face si atunci cand a gresit cu sau fara voie. Este important sa inteleaga consecintele actiunilor sale si sa invete sa si le asume.

Lasa-l sa infrunte singur greutati minore. Explica-i ca nu trebuie sa fugim de probleme ci sa le infruntam si rezolvam. Evident, noi, ca parinti, vom oferi acelasi exemplu.

Incurajeaza-l sa vorbeasca despre problema lui, ajuta-l cu cateva idei, dezbateti solutiile. In special, obisnuieste-l sa nu invinovateasca pe altcineva atunci cand greseste.

 

Cateva limite pentru parinti

Deseori, din dorinta de a fi un parinte cat mai bun, ajungem sa facem greseli cu efect invers decat cel scontat. Astfel, trebuie sa evitam, spre exemplu, sa punem accent pe recompense materiale in fata celor afective.

Faptul ca il laudam si atunci cand nu a dat randament, nu este o atitudine pozitiva. Da, este important sa ii aratam dragoste neconditionata si sprijinul nostru, chiar si atunci cand nu a reusit in ceea ce si-a propus.

Totusi, exagerand in aceasta privinta si nerecunoscand, in realitate, un esec, acest lucru duce la neincrederea copilului in parinti.

Este sanatos si recomandat ca si parintii sa isi recunoasca greselile. Este mai bine sa-i aratam ca se intampla sa luam decizii gresite, dar acestea trebuie recunoscute. Fie se pot solutiona, fie se recunosc drept greseli care nu trebuie repetate sau imitate.

Prin urmare, ceea ce trebuie sa faca un parinte pentru ca un copil sa se dezvolte armonios si sa devina responsabil este sa-l iubeasca dar sa nu-l sufoce, sa-l protejeze dar sa il lase sa cunoasca primejdia, sa tina cont de sentimentele si dorintele lui si sa fie consecvent.

 

De Leonora Gagyi, psiholog clinician, Targu Mures

Tel.0742.589.749

[email protected]

Foto : shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top