Now Reading
Pași pentru o comunicare eficientă cu partenerul de cuplu

Pași pentru o comunicare eficientă cu partenerul de cuplu

O bună comunicare în cuplu este arma secretă a relațiilor de durată. Dar cum facem să nu ne enervăm? Cum putem fi mai deschiși? Cum transmitem corect ce avem de spus?

Citește și:

Cuplu: Chiar dacă el e băiat bun, nu înseamnă că e bun pentru tine

Cuplu: Nu este totul vina celuilalt

Stabilește care este scopul comunicării

Discuțiile pot fi multiple, iar motivele de la cele mai mărunte, la cele mai importante, cu impact asupra cuplului.

Poate ai avut o zi grea la muncă și ai nevoie să te descarci, poate vrei să povestiți pur și simplu ce zi a avut fiecare, sau poate ai o problemă pe care vrei să o rezolvați.

În loc să pornești direct cu ce ai de spus, transmite partenerului care este intenția ta „Am avut o zi grea și simt nevoia să mă descarc” sau „Vreau să îmi spui părerea ta într-o situație” sau „Sunt puțin iritată și aș vrea să rezolvăm o problemă”.

Odată ce i-ai transmit acest lucru, partenerul poate aborda discuția focusându-se pe găsirea de soluții și nu îi lași sarcina să descopere pe parcurs. Din start, va ști ce ai nevoie.

 

Nu te abate de la scopul discuției

Atunci când îți propui să conduci o mașină este bine să stabilești înainte unde vrei să ajungi. Asemănător, în conversația cu iubitul tău, ai stabilit deja acest lucru.

Un alt aspect important este să nu te abați din drum. Motiv pentru care, evită să îți amintești că acum trei luni și patru zile, pe la prânz, el a dat ochii peste cap sau iar a avut atitudinea aceea nepotrivită, sau tocmai a făcut o greșeală pentru care și-a cerut (destule) scuze.

Concentrează-te asupra momentului prezent și scopului acestei conversații. Așa ai șanse mai mari să îți îndeplinești scopul.

 

Urmărește emoțiile declanșate

Nu este vorba doar despre emoțiile tale, ci și despre ale celuilalt. Simți o schimbare a tonului, celălalt devine defensiv? Se ridică vocea, simți că pierzi controlul? Discuția migrează către întâmplări din trecut sau alte nemulțumiri? Înseamnă că deja nu mai discutați despre problema dorită ci emoțiile au preluat controlul.

Este momentul să puneți frână, să nu continuați, ci să vă adresați reciproc aceste emoții pentru a prelua controlul asupra lor. Rezistă impulsului de a continua conversația în direcția în care merge acum.

Oprește-te și atrage atenția asupra emoțiilor „Stai, începi să te superi, ce se întâmplă?” sau „Dă-mi un minut să mă liniștesc puțin, te rog.” Evită cuvinte precum „nervi” sau „furie” pentru că îl vor irita și mai mult pe celălalt.

Dacă emoțiile nu se diminuează este recomandat să aveți discuția peste o jumătate de oră. Dacă nici atunci nu sunteți mai calmi, mai acordați-vă o jumătate de oră. Nu are niciun sens să o reîncepeți „încinși”.

Ajută dacă stabiliți să nu aveți astfel de discuții seara înainte de culcare sau în camera în care dormiți. Ajută și dacă între voi există deja intimitatea emoțională necesară sincerității și deschiderii totale.

Aceasta vă poate permite să vorbiți deschis despre emoțiile simțite de fiecare și să cereți o pauză atunci când discuțiile scapă de sub control. Toate acestea se vor obține prin exercițiu și perseverență, indiferent de natura comunicării dintre voi doi.

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top