Now Reading
Prea multa nesiguranta? Te autosabotezi!

Prea multa nesiguranta? Te autosabotezi!

Revista Psychologies

Nu ai o parere buna despre tine si crezi ca nu meriti sa fii iubita? Afla cum te afecteaza nesiguranta si care sunt cauzele ei.

 

 

Faptul ca ne simtim nesigure pe noi, ca avem indoieli in ceea ce priveste capacitatea de a fi iubite si sentimentul ca nu ne putem ridica la nivelul standardelor societatii, constituie o paleta de trairi apasatoare si distructive atat pentru noi, cat si pentru partenerii nostri de cuplu.

 

Ce inseamna nesiguranta

Nesiguranta se manifesta in diferite moduri: nu avem incredere in competentele si punctele noastre forte, nu ne simtim in largul nostru daca intalnim persoane noi, suntem lipsite de initiativa, evitam sa ne asumam riscuri, nu ne apropiem usor de oamenii din jurul nostru, nu ne simtim confortabil intr-o relatie intima, ne temem de respingere sau de abandon si suntem permanent preocupate de faptul ca ceilalti au o parere proasta despre noi.

 

Relatia de cuplu

Chiar daca ne indragostim si devenim foarte pasionale, avem probleme atat cu dezvoltarea intimitatii in relatia de cuplu, cat si cu angajamentul de a ramane alaturi partenerii nostri de viata orice s-ar intampla. De regula, avem un stil de atasament evitant, de respingere a contactului fizic sau emotional, iar acest fapt ne determina sa acceptam greu diferentele intre noi si cei pe care-i iubim si sa construim relatii de iubire satisfacatoare pe termen lung.

Valorizam excesiv parerile altora in ceea ce ne priveste, ne facem tot timpul probleme ca nu ne ridicam la inaltimea asteptarilor lor, drept urmare avem o nevoie continua de validare a sinelui si de aprobare. Acest comportament erodeaza in timp temelia oricarei relatii de cuplu.

Nu trebuie sa ne bazam pe faptul ca la inceputul relatiei partenerul de viata este suportiv si se grabeste sa ne ofere asigurarile cerute, pentru ca la un moment dat o sa se simta frustrat si obosit.

Nesiguranta in relatia de cuplu genereaza suspiciune, gelozie, control obsesiv, furie, anxietate, frustrare si nu de putine ori chiar abuz emotional sau fizic. Aceste manifestari sunt asociate indeosebi cu personalitatea de tip paranoid.

 

Efectele nesigurantei

Increderea noastra in sine si in ceilalti a fost distrusa candva in istoria noastra de viata, fie in copilarie, in relatia cu parintii, fie in relatiile de cuplu pe care le-am avut inainte, iar in prezent traim intr-o continua tensiune. Ne asteptam sa fim inselate, motiv pentru care suntem mai mereu in alerta, gata sa raspundem oricaror atacuri inchipuite din partea partenerilor de viata.

Imaginatia noastra o ia razna la cel mai mic semnal de alarma si reinterpretam in mod negativ chiar si cele mai marunte gesturi (de exemplu, o intarziere banala de 30 minute din cauza aglomeratiei in trafic este interpretata drept dovada sigura de infidelitate).

Starea de anxietate permanenta cauzata de lipsa de incredere cronica dezvoltata nu ne afecteaza numai pe noi, ci produce o imensa suferinta si iubitilor nostri. Calitatea relatiei de cuplu si a vietii in general este compromisa, iar barbatii de langa noi care sunt nevoiti sa suporte astfel de manifestari vor sfarsi prin a-si dori incheierea unei relatii atat de toxice.

Dependenta emotionala de cei pe care-i iubim este cauzata in mod frecvent de nesiguranta in relatie. Pentru ca nu avem o parere buna despre noi, ajungem sa ne valorizam (sau devalorizam), in functie de atentia si feedback-ul pe care-l primim de la partenerii de cuplu.

De asemenea, nu avem suficienta tarie emotionala incat sa ne mentinem pe termen lung stima de sine in lipsa dovezilor zilnice de acceptare si apreciere din partea partenerilor de viata, fapt care ne transforma in adevarati vampiri emotionali, secatuindu-i efectiv de energie psihica.

Relatiile noastre de cuplu bazate pe nesiguranta devin sufocante si pline de resentimente. Atunci cand incercam sa stabilim niste limite nu facem decat sa amplificam nevoia noastra de echilibru si siguranta, iar asta duce la un cerc vicios epuizant.

 

De Daniela Deneanu, psiholog, psihoterapeut relational, website: www.centrupsi.ro, telefon: 0756 096464

 

 

Citeste si:

5 sfaturi daca ai un stil de atasament evitant

Sfaturi pentru o stima de sine sanatoasa

 

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top