Now Reading
Pregatirea corecta pentru rolul de mama

Pregatirea corecta pentru rolul de mama

Bucurie, entuziasm si multe felicitari. Cam asta e ce primim odata cu vestea ca vom avea un copil. Dar ce ne asteapta in continuare? Ce avem de facut? Cateva sfaturi despre pregatirea corecta pentru rolul de mama…

 

Intrebari esentiale

Cea mai importanta intrebare este daca si tu si partenerul va doriti indeajuns de mult un copil si aveti maturitatea si resursele necesare, pentru a deveni parinti.

Aducerea pe lume a unui copil este cea mai complexa provocare a unei relatii, pentru ca necesita resurse foarte mari, o comunicare foarte buna intre parteneri si un nivel adanc de dezvoltare a relatiei.

Cele mai importante pregatiri pe care le poti face in intampinarea unui copil sunt pregatirea fizica, cea educationala, cat si cea psihica.

 

Pregatirea corecta pentru rolul de mama

Pregatirea fizica inseamna sa ai un regim de viata sanatos, sa faci sport, sa ai o dieta echilibrata si obiceiuri sanatoase.

Pregatirea educationala consta in participarea la diferite cursuri, citirea de carti si urmarirea documentarelor despre nastere si despre cresterea unui copil normal, intelegerea stadiilor de dezvoltare ale unui copil, etc.

Pregatirea psihica inseamna constientizarea a ceea ce presupune rolul de mama, inarmarea cu rabdare, dezvoltarea rezistentei la efort si frustrare, cultivarea vointei si autocontrolului.

Inseamna totodata si pregatirea relatiei cu partenerul de viata (prin stabilirea unor obiective, impartirea atributiilor si mentinerea unor momente de intimitate).

 

Sfaturi utile pentru viitoarele mamici

Este util sa ne formam obiceiuri sanatoase si ritualuri care ne vor fi de folos. De exemplu poate este momentul sa incepem sa ne trezim dimineata devreme si sa facem 15 minute de exercitii, pentru ca nu stim daca vom mai avea timp sa ajungem la sala in timpul zilei.

Sa incercam sa ne utilam cu toate aparatele care ne-ar putea ajuta. De exemplu, daca stim ca vom spala si vom usca foarte multe haine, putem sa achizitionam o masina de spalat cu uscator, sau un fotoliu de masaj ca sa ne putem relaxa atunci cand vom avea nevoie de cate o scurta pauza.

Este evident ca viata noastra va fi mult mai solicitanta fizic, iar daca ne putem asigura aceste mici ajutoare, ele sunt investitii necesare.

Sa cerem ajutorul persoanelor din jur: familie, prieteni, eventual sa fim pregatiti sa lucram impreuna cu o bona. Este util sa luam in calcul orice ajutor care ne poate economisi timpul si energia.

O varianta buna si frecvent intrebuintata este sa platim pentru acest ajutor, intrucat unele activitati pot fi efectuate de catre o bona, iar parintii se pot odihni si se pot concentra pe activitatile principale pe care le doresc sa le supravegheze personal.

Sa cunoastem foarte bine care sunt ritualurile noastre de “incarcare a bateriilor” si sa recunoastem atunci cand suntem prea obositi. De exemplu, daca epuizarea este maxima, o baie calda, muzica preferata si cateva ore de somn pot sa ne repuna pe picioare pentru o perioada mai lunga.

 

Relatia cu partenerul

Sa nu ne neglijam relatia cu partenerul si echilibrul nostru emotional pe termen lung!

Chiar daca pe moment vom avea mici certuri, blocaje sau rutina si uzura, treptat, trebuie sa ne facem timp pentru momente de intimitate, activitati derulata impreuna fara nimeni altcineva, pentru proiecte si vise comune, in afara aceluia de a creste copilul.

Sigur, nu pot fi la nivelul de dinainte, insa nici nu pot sa dispara in totalitate. Fiecare cuplu isi va gasi un echilibru, care sa ii permita dezvoltarea si nu sugrumarea relatiei pe termen lung.

Rolul de mama presupune multa rabdare si rezistenta la efort, trecerea peste obstacole si dificultati, o permanenta adaptare la nevoile copilului, o munca si o cantitate de energie care poate depasi ceea ce ne-am imaginat.

Cu cat ne pregatim mai bine pentru ceea ce va urma, avem cat mai multe sanse de a reusi cu succes, cu traume personale diminuate si cu relatia intacta.

 

De Tedy Crestin, medic, psihoterapeut adlerian, trainer si consilier vocational

www.tedycrestin.ro

[email protected]

Tel.: 0726.852.395

Citeste si:

Rolul tatalui in relatia cu fiica sa

Ce se intampla cand copilul preia rolul de adult

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top