Now Reading
Reguli nescrise de conduita cand ai un partener cu o problema psihica

Reguli nescrise de conduita cand ai un partener cu o problema psihica

Revista Psychologies

Poate suna grav, este cu siguranta dificil, dar statistica nu este de neglijat, iar cei cu o problema psihica sunt persoane pentru care ar trebui sa avem cateva reguli in minte.

 

Nu cauta un partener cu aceeasi problema psihica pe care o ai si tu. Desi empatizati tinand cont de problema comuna, este un drum periculos in caz ca alegeti sa il parcurgeti impreuna.

Pentru o persoana cu o dependenta, un alt dependent nu face decat sa creeze un mediu confortabil incurajarii reciproce a dependentei. Va veti consola impreuna pentru aceleasi probleme, fara sa va acordati sprijin real niciunul celuilalt.

 

Nu judeca pe nimeni pentru lupta pe care o duce. Nu este usor sa ai un partener care are o problema psihica, dar este cu atat mai rau daca il si judeci pentru asta. Daca nu ii intelegi problema, te poti informa despre aceasta.

Va trebui sa intelegi ca oricat ti-ai dori sa il ajuti, nu-i poti intelege suferinta interioara si nici sa faci schimbari in locul lui. Nimeni nu alege sa sufere de o problema psihica. Iar doar pentru ca ii spui unei persoane cu depresie ca viata este frumoasa, nu inseamna ca va vedea instant acest lucru.

 

Partenerul tau iti este iubit, nu terapeut. Comunicarea deschisa si libertatea in a te confesa si a avea incredere in iubit sunt atribute dezirabile intr-o relatie.

Dar niciun iubit nu poate si nu trebuie sa joace rolul unui terapeut. Si nu este corect nici sa se erijeze intr-unul, nici sa se astepte de la el solutiile mult cautate.

 

Iubirea nu vindeca problemele psihice. Cu totii avem credinta magica in iubirea atotvindecatoare. Credem ca oferind un mediu confortabil, plin de intelegere si sprijin, lucrurile se vor intrepta. Iubirea ajuta, dar nu vindeca.

Nu poti vindeca prin iubire o persoana cu tulburare bipolara, asa cum, in cazul persoanelor cu probleme psihice, nu te invinovati daca nu te simti mai bine, chiar daca te-ai indragostit. Daca iubesti pe cineva cu o astfel de suferinta, iti trebuie rabdare, in special cand afli ca inca se lupta cu problema.

 

Fii sincera cu tine daca nu esti pregatita pentru o astfel de relatie. Bolile psihice sunt dure si au efecte atat pe plan mental cat si fizic. Se poate sa nu fii pregatita pentru o asemenea relatie si ai dreptul sa iti recunosti acest lucru.

 

Ai rabdare. Recuperarea este un proces indelungat. Trebuie sa ai rabdare fie cu partenerul tau, fie cu tine, daca esti cel care poarta aceasta lupta. Incurajeaza-ti partenerul daca nu beneficiaza de ajutor specializat, sa faca acest lucru. Iar daca te confrunti tu cu problema, da-ti timp, lucrurile se vor ameliora.

 

Relatiile sunt dificile, iar o problema psihica incarca o relatie cu frustrari suplimentare. Totusi, cel care au castigat astfel de lupte cu partea intunecata, sunt persoane puternice, iubitoare si pot fi oameni minunati. Astfel de probleme nu sunt indicii pentru a evita pe cineva ci unele care ar trebui intelese si acceptate.

 

Foto: 123rf.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top