Now Reading
Rezolvarea de probleme: de ce barbatii si femeile au solutii diferite

Rezolvarea de probleme: de ce barbatii si femeile au solutii diferite

Revista Psychologies

De multe ori avem impresia ca partenerul nostru nu este pe aceeasi lungime de unda cu noi, si este normal! Suntem diferiti si gandim diferit, dar chiar si asa, de ce avem solutii diferite cand vine vorba de rezolvarea de probleme?

 

Pentru a avea un punct de plecare, avem nevoie sa precizam una dintre cele mai importante diferente intre sexe, si anume ca pentru femei este importanta comunicarea cat mai detaliata a fiecarui lucru, cu scopul de a se simti in siguranta, si, prin acest proces, complet normal pentru noi, ea este inteleasa!

Pentru barbati este important sa ne ofere solutii, cu scopul de a se simti utili si pentru a ne arata ca sunt capabili sa ne ofere acea siguranta de care avem nevoie.

Aceasta este metoda prin care ei se simt validati ca barbati, fie ca noi am bagat de seama sau nu solutia oferita. Sub aspect psihologic, ei si-au indeplinit menirea, insa asta nu insemna ca la nivel intelectual nu s-ar simti devalorizati daca nu-i bagam in seama.

 

Un exemplu din viata de zi cu zi

Dupa o lunga zi de munca va intalniti sau vorbiti la telefon cu o prietena care nu face altceva de fiecare data decat sa se planga.

Ajungeti acasa, si pentru ca partenerul este persoana cu care impartasiti totul incepeti sa ii spuneti, pentru a nu se stie cata oara, cat de plangacioasa, deranjanta sau egoista este prietena X, si ca nu intreaba niciodata de cum mai este viata voastra, vorbind numai despre ea. Iar partenerul vine cu solutia: „Pai si de ce mai pastrezi legatura cu ea daca mereu face asta?“

Pentru noi, nu a fost decat un moment in care l-am informat despre ziua noastra, in niciun caz nu am zis ceva de genul: „Ajuta-ma, te rog, sa nu mi se mai intample asta!“, desi, el tocmai acest lucru a auzit.

Si, ca in orice relatie sanatoasa, cand ii spunem ca nu voiam o solutie ci doar sa ne asculte, el ne raspunde: „Si daca nu ai o problema cu asta de ce te plangi?“

 

De ce?

Evident, exemplul de mai sus este pur imaginativ, dar nu nerealist. Insa iata ce spun studiile pentru a raspunde la intrebarea de mai sus.

Femeile si barbatii isi aleg si pastreza diferit relatiile de prietenie pe parcursul unei vieti, de asemenea si increderea acordata strainilor, posibili viitori prieteni, este tratata diferit.

Astfel, intr-un studiu efectuat la universitatea din Ohio, studentilor care au participat la cercetare li s-a cerut sa raspunda in ce masura ar avea incredere intr-un strain ca acesta le va returna sau nu o suma de bani, si daca subiectii le-ar imprumuta-o.

Singurul detaliu pe baza caruia s-a facut impartirea grupelor de straini a fost daca acestia apartineau sau nu aceleiasi universitati, daca erau cursanti la o alta universitate la care subiectii au raspuns anterior ca au un prieten sau cunostinta, sau daca faceau parte dintr-o universitate terta, fara sa aiba vreo legatura cu subiectii.

Rezultatele au fost urmatoarele: femeile au avut tendinta de a raspunde ca au o mai mare incredere in strainul de la universitatea la care se afla o cunostinta, prieten, ruda, etc., pe cand barbatii preferau sa acorde incredere unui strain de la aceeasi universitate de care apartineau ei.

Cercul oamenilor de incredere al femeilor se extinde la: familia mea, rudele mele, prietenii mei, pe cand barbatii creaza legaturi de natura simbolica.

Atata timp cat strainul face parte din acea categorie de oameni carora le place sa faca ceva anume, care au fost in anume loc, sau carora le place fotbalul si mai sunt pe deasupra si suporteri ai echipei preferate, au o sansa buna sa devina prieteni in adevaratul sens al cuvantului pentru barbatul cu pricina.

 

De ce avem solutii diferite

Situatia de sus, precum si studiul oferit reprezinta doar o premisa, o idee de la care sa plecam. Ramane insa sa vedem care este raspunsul exact la intrebare.

Psihologii si sociologii sustin ca in evolutia noastra fiecare sex a fost nevoit sa acumuleze anumite abilitati care sa il ajute sa se diferentieze de celalalt individ de acelasi sex, si sa aiba o sansa mai mare pentru a avea urmasi.

Femeile au avut nevoie sa isi perfectioneze capacitatea de comunicare cu scopul de a intelege mai bine ceea ce voia sa le transmita un copil mic, la fel de incapabil si el, ca parintii sai, sa folosesca un limbaj pe care noi il consideram modern, limba vorbita.

Totodata, posibilitatea de a coopera in cadrul grupului, pentru a asigura supravietuirea urmasilor si a indivizilor care apartineau de acesta, era sustinuta de cat de bine se inteleg femeile, adica in timp acest atu s-a transformat in ideea de „esti familia mea, ruda mea, cunostinta mea, asadar am incredere in tine“.

In schimb, barbatii erau preocupati de ideea de securitate a grupului, de supravietuire a intregului. Necesitatea purtarii unor „conversatii“ lungi era triviala, comparativ cu pericolul la care se expuneau in momentul in care plecau in afara pesterii pentru a procura mancare pentru intregul grup.

Astfel, pentru barbati abilitatea de a cauta solutii este una oferita de evolutie, de la natura care in intelepciunea ei a preferat sa acorde barbatilor o mai slaba intelegere a capacitatii de rezolvare a unor probleme cu ajutorul cuvintelor, si sa ii inzestreze cu talentul ca in orice situatie, in acele timpuri poate sa fi fost vorba de situatii de viata si de moarte, sa caute solutia cea mai rapida, optima si usoara pentru supravietuire, scop care poate astazi fi interpretat in extenso.

Supravietuirea poate fi interpretata acum ca traiul zilnic, cand ne plangem de seful care tipa la noi sau de o colega care nu face atata treaba ca noi dar are salariul mai mare, de copii ca nu fac ce ii rugam, sau de faptul ca o vanzatoare nu ne-a bagat in seama in magazin sau a avut un comportament nepotrivit etc. La asa ceva vom primi astfel solutia optima, logica, rezonabila.

Putem trage de aici concluzia ca pe linie evolutiva este mai util pentru barbati, daca facem referire la studiul de sus, sa acorde mai multa incredere unui alt individ al societatii pe baza unei legaturi simbolice de genul „ Daca vanam impreuna, sau faci parte din acelasi trib, esti de-al meu!“, sau „Cu acela nu o sa lucrez niciodata, e suporter al echipei adverse“.

Nu trebuie insa sa generalizam comportamenul pe baza caruia barbatii creaza legaturi durabile, doar la apartenenta sau practicarea unui sport.

Hai sa ne gandim, de ce nu, la cei care au facut armata, cat de mult conteaza pentru un asemenea barbat daca invita la o bere, intr-un bar oarecare, un altul care a facut si el armata.

Sansa sa ii ofere de baut creste cu atat mai mult, chiar daca nu au facut stagiul militar in aceeasi unitate, sau poate chiar la baze din orase diferite. Singurul lucru important este ca: „E de-al meu!“, chiar daca este complet strain.

Acesta ar fi principalul motiv pentru care gasim solutii diferite la problemele curente ale vietii. Suntem claditi diferit, nu numai pentru ca natura ne-a inzestrat cu abilitati diferite, dar si pentru ca in planul evolutiei societatii au aparut sarcini diferite de indeplinit de catre fiecare sex in parte, ajungandu-se astfel la identitatea de gen.

 

De Ana Pantazescu-Ana

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top