Semne că ai un partener de cuplu egoist

Egoismul naște frustrări, mai ales într-o relație amoroasă. Iată câteva semne după care poți identifica un partener de cuplu egoist.

Citește și:

4 semne că un bărbat nu este interesat de tine

Dating: 4 greșeli de evitat atunci când îți place un bărbat

Simţi că partenerul tău este cel important dintre voi doi, că el este cel care alege şi pentru tine, se ţine cont cel mai des de dorinţele lui şi pare să fie „răsfăţatul” relaţiei? Există o zicală care zice că: „Tu şi cu mine suntem unul, iar eu sunt cel mai important.” Dacă se aplică şi în relaţia ta, este foarte posibil să fii în relaţie cu o persoană egoistă. Egoismul este definit ca fiind o atitudine de exagerată preocupare pentru interesele personale și de nesocotire a intereselor altora.

 

Câteva semne după care să recunoști un partener de cuplu egoist

Nevoile lui primează, pune accent pe propriile dorinţe, astfel încât dispare ideea de egalitate, de parteneriat. Dacă nevoile sale nu sunt satisfăcute atunci devine foarte deranjat de acest lucru.

Are un nivel de scăzut de empatie lucru care te face să te simţi neînţeleasă.

Are un sentiment de superioritate şi îţi arată că el ştie mai bine şi că ar trebui să faci cum zice el, iar dacă nu faci ca el este deranjat sau devine pasiv-agresiv, în sensul că este supărat sau te „pedepseşte” fără ca tu să ştii de ce.

Te convinge aproape întotdeauna să mergeţi unde vrea el, să vă întâlniţi în intervalele orare pe care le agreează el şi nu îşi perturba programul zilnic pentru a-ţi face și ție loc decât în mod excepţional.

Nu ştie să facă un compromis, nu este interesat de ce ai tu de spus.

Nu ştie să te asculte activ, se preface că ascultă însă se plictiseşte repede şi schimbă subiectul către ceea ce îl interesează pe el.

Vrea să fii la dispoziţia lui, să vorbiţi la telefon când are el timp, el îţi răspunde la mesaje când poate, însă pretinde că tu să-i răspunzi lui prompt.

El este cel care conduce relaţia, el este cel care vine cu iniţiativele, inclusiv când e vorba de sex.

Pleacă fără tine din localitate, sau în oraș, în club, îşi face programul după cum dorește fără să te includă, eventual doar te anunţă că urmează să plece.

Nu te face să te simţi apreciată, nu ţine cont de dorinţele şi sentimentele tale,  dar vrea ca el să fie apreciat, să fie ascultat. Nu îţi acordă suficientă atenţie, în schimb este deranjat atunci când tu obţii atenţie din altă parte.

Nu-ţi remarcă realizările şi nu se bucură de ele împreună cu tine.

Umblă cu dublu standard, de exemplu el are voie să iasă şi să se întâlnească cu prietenii, dar se arată deranjat când tu faci acelaşi lucru.

Partenerul egoist este manipulator, dă vina pe tine atunci când se întâmplă anumite lucruri, el nu îşi asumă responsabilitatea.

Refuză discuţiile despre relaţie, sau mai bine zis despre deteriorarea relaţiei. Mulţi egoişti considera că, de fapt, ei sunt victimele în poveste.

Două persoane angajate într-o relaţie trebuie să renunţe la iluzia că sunt centrul universului şi să înveţe să se vadă reciproc drept parteneri egali. Când fiecare abandonează ideea de a fi pe primul loc, atunci relaţia ajunge pe primul loc.

Dacă regăseşti la partenerul tău mai mult de jumătate din cele de mai sus, sunt şanse mari să fii în relaţie cu un partener egoist.

Ar fi sănătos pentru tine să iei măsuri şi să-i arăţi ca şi nevoile tale sunt la fel de importante, că lucrurile trebuie stabilite de comun acord şi că este normal să se ţină cont de preferinţele şi părerile ambilor parteneri.

 

De Doina Badea, psiholog şi psihoterapeut

Tel: 0726.736.993

Facebook: Psihoterapeut Doina Badea

Foto: shutterstock.com

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Cât e de stresant să fii părinte
Cât e de stresant să fii părinte

Se spune că este cea mai grea meserie din lume, și, în mod evident, aduce cu sine extrem de multă responsabilitate, dar și emoții senzaționale. Cu toate astea, cât e de stresant să fii părinte?

Citeste
Cum gestionăm relațiile toxice ale copilului nostru adolescent
Cum gestionăm relațiile toxice ale copilului nostru adolescent

Odată devenit adolescent, copilul, treptat, se îndepărtează de noi, iar relația cu el suferă transformări. Prin prisma trăirilor noastre, putem eticheta eronat anumite relații ale lui ca fiind toxice. Iată unde există semnale de alarmă și unde… greșim.

Citeste
Motivele pentru care intrăm și stăm în relații de cuplu toxice
Motivele pentru care intrăm și stăm în relații de cuplu toxice

Este recomandat să ieșim din relații toxice cât mai curând. Dar oare de ce intrăm în ele? Și de ce ne ia, uneori, prea mult timp să le părăsim…? Răspunsuri în continuare.

Citeste
Semne că ai un partener de cuplu egoist
Semne că ai un partener de cuplu egoist

Egoismul naște frustrări, mai ales într-o relație amoroasă. Iată câteva semne după care poți identifica un partener de cuplu egoist.

Citeste
Relații toxice de cuplu provocate de propriul nostru trecut
Relații toxice de cuplu provocate de propriul nostru trecut

Deseori ajungem să intrăm în relații toxice de cuplu datorită experienței proprii de viață. Recreem relațiile cu părinții, căutăm parteneri care se încadrează în tipar sau forțăm relația să ia un anumit curs. Rezultatul este mereu unul nefericit.

Citeste
Ritualurile copiilor din perspectivă psihanalitică
Ritualurile copiilor din perspectivă psihanalitică

Ritualurile copiilor sunt activități repetitive care au o anumită semnificație pentru ei și îi ajută în păstrarea echilibrului psihic. Fie că discutăm despre gesturi repetitive, gânduri sau comportamente repetitive, ne putem referi la acestea cu sensul de ritualuri.

Citeste