Now Reading
Semne ca esti intr-o relatie de cuplu abuziva

Semne ca esti intr-o relatie de cuplu abuziva

Revista Psychologies

Intr-o relatie abuziva, daca ignoram atentionarile celor din jur, putem fi mai atente la semnele date de partener. Iata cateva sfaturi.

 

Semnele premergatoare unei relatii abuzive

In faza initiala, desi ii este greu, pentru a prinde „prada”, agresorul se poarta foarte frumos: cuvinte mieroase, flori, mangaieri, daruri.

Cand suntem copii, parintii ne spun sa nu mergem cu cineva care ne da bomboane si se poarta frumos, doar ca pana la adolescenta uitam asta!

Apoi, putin mai tarziu, prin tot ceea ce face, un agresor vrea sa demonstreze ca el e seful!

El stabileste ritmul in care evolueaza relatia: te grabeste sa va mutati impreuna, sa fugi de acasa, sa faci sex cat mai repede chiar daca relatia este incipienta.

El hotaraste „ce si cum” pentru ca agresorul stie ce e mai bine pentru tine (el e mai destept), te cucereste cu cuvintele deja celebre: „Nu pot trai fara tine!”.

Cat de repede posibil te va desparti de cei dragi: va mutati undeva departe, prietenii tai nu sunt buni, de parinti nici nu mai zic… trebuie evitati.

Un semn important este acela ca se poarta urat cu cei din jur, ii critica, nu are relatii bune cu familia si prietenii, doar persoana ta e in regula si cea mai importanta.

Departe de casa, atat cat se poate, fara nimeni alaturi, vei deveni, din pacate, o prada sigura, asa cum nici nu ti-ai imaginat vreodata.

 

Care sunt formele de abuz

Daca semnele premergatoare nu te-au ajutat, atunci ceea ce urmeaza poate fi foarte grav… Abuzul poate fi fizic si emotional.

Abuzul fizic e usor de depistat, chiar si pentru cei din jur, carora le spui ca te-ai lovit de dulap sau de tocul usii.

Faptul ca te raneste, ca poti ajunge in situatii grave de spitalizare, ca cei din jur stiu ce se intampla, ca semnele sunt vizibile, te face sa actionezi mai repede decat in cazul unui abuz emotional. Abuzul emotional e mult mai perfid.

Te invaluie fara sa-ti dai seama, incet si sigur. El afecteaza modul cum gandim despre noi insene, ne distruge stima de sine si puterea interioara.

Daca abuzul fizic, care il include si pe cel sexual, il intalnim de obicei unde victima este o femeie, victimele abuzului emotional pot fi si barbati si femei.

 

Cum imi dau seama ca sunt intr-o relatie abuziva

In primul rand prin ceea ce spune abuzatorul: te critica, te jigneste, te umileste chiar si in fata altora, face glume de prost gust, iti scoate mereu in evidenta defectele, iti vaneaza greselile, te dezaproba din priviri, afisand dezgust.

Prin tot ceea ce face iti arata ca el e cel puternic, ca doar el are dreptate si ca el stie intotdeauna ce e mai bine pentru tine.

Sentimentele tale nu au nici o importanta pentru abuzator, rade de sentimentele tale, iti depreciaza dorintele, visele tale nu au importanta, nu isi arata afectiunea sau refuza sa faca sex cu tine, ca o forma de pedeapsa.

Ori de cate ori e intr-o situatie neplacuta sau are probleme, vinovatul vei fi tu. Niciodata nu esti suficient de buna pentru el, iar faptul ca sta impreuna cu tine e un sacrificiu din partea lui.

De cate ori ai un motiv de bucurie face tot ce e posibil ca sa-ti strice bucuria, iar intalnirile cu prietenii tai se vor termina prost.

Te controleaza, te urmareste, te verifica, iar gelozia exagerata este una din formele folosite. Te ameninta de cate ori nu-i convine ceva si iti confisca banii ca sa-ti stirbeasca libertatea.

Inventeaza lucruri de care esti vinovata, determinandu-te sa demonstrezi contrariul, ca intr-o lupta cu morile de vant.

 

Care sunt consecintele abuzului

Pe langa consecintele evidente ale abuzului fizic, la fel de periculoase sunt consecintele psihologice.

Trauma suferita pe timp indelungat, stresul si tensiunea permanenta in care traiesti, emotiile negative, produc boli psihosomatice grave, depresia fiind dintre cele mai frecvente.

Daca esti parinte, aceleasi consecinte le vor suporta si copii tai, daca nu faci nimic in acest sens.

 

Ce pot face pentru a iesi dintr-o relatie abuziva

In primul rand e bine sa te indoiesti de incrancenarea ta si sa apleci urechea la ce spun altii din afara relatiei: prietenii, rudele, de multe ori copiii fiind cei care ne atentioneaza.

De pe margine se vede totul mult mai clar. Faptul ca nu esti lovita, nu inseamna ca nu traiesti in tensiune si intr-un mediu nociv.

Abuzatorul este o persoana care face rau celor din jur pentru ca asa a invatat de mic, sa loveasca, sa manipuleze, sa controleze.

Este important sa intelegi ca violenta, abuzurile, nu apar dint-o data, ci se instaleaza progresiv, de aceea si confuzia victimei atunci cand se intampla pentru prima data.

Primul impuls este sa tolereze situatia, sa-l ierte, pentru ca „el nu e asa”. Daca nu poti face ce vrei sau, mai mult, ajungi sa nu-ti mai doresti nimic, cere ajutorul celor din jur si ajutor specializat. Un terapeut te poate indruma spre solutiile cele mai bune pentru tine.

 

De Antoanela Carmen Cogian, psiholog, psihoterapeut sistemic de cuplu si familie

Tel.: 0744.634.463

[email protected]

www.psihologterapeutiasi.ro

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top